ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΕΙΣ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Full Member

Re: ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ »

ΖΑΚΥΝΘΥΝΟΣ-2 έγραψε:Στα τέλη του Ιανουαρίου, ένας θείος μου παλιός βετεράνος κυνηγός πάνω στην συζήτηση για το κυνήγι , τα όπλα, τα φυσίγγια κι έχοντας επιστρέψει απο μια όχι και τόσο καλή κυνηγετική του έξοδο με παρακάλεσε να φτειάξουμε μερικά φυσίγγια για το ελαφρύ προπολεμικό αγγλικό πλαγιόκαννο Τ.Bland που έχει .
Το πρόβλημα του είναι πώς στερήθηκε εδώ και κάμποσα χρόνια την απόλαυση να χαίρεται το κυνήγι μαζί του λόγω του μήκους των θαλαμών του που είναι 65 χιλ .Κατέφυγε σε φυσίγγια γνωστών εταιρειών με μήκος 67 χιλ (αφού συστήνουν την χρήση τους σε 65άρες θαλάμες) αλλα το λάκτισμα ήταν ανυπόφορο και οι αποδόσεις όχι ικανοποιητικές.
Αναγκάστηκε να αγοράσει ένα Beretta 625 το οποίο όμως ποτέ δεν μπόρεσε να υποκαταστήσει το αγγλικό πλαγιόκαννο και στην καρδιά του άλλα και στο κυνήγι.
Καλυκοκόφτη είχα!!! οπότε η πρόκληση να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο ήταν μεγάλη.
Ζήτησα την βοήθεια του Κωνσταντίνου όντας ως κάτοχος παλαιών πλαγιόκαννων που ήξερα ότι είναι και επίσης ιδιογομωτής.
Μετα απο τις αναγκαίες συμβουλές για τον τρόπο συναρμολόγησης το κλείσιμο των φυσιγγίων και τις τροποποιήσεις σε δοσολογίες κατασκεύασα τα φυσίγγια των 65 χιλ που βλέπετε παρακάτω.
Το θέμα όμως δεν σταμάτησε εδώ.
Τα φυσίγγια δοκιμάστηκαν σε αποδόσεις κ.λ.π και απο αυτά που έβλεπα έτριβα τα μάτια μου. Ειπα πως εδώ μετράει και η ποιότητα του αγγλικού όπλου και έτσι δικαιολόγησα αυτά που έβλεπα στις κατανομές.
Όμως δεν άντεξα και στο πρώτο Σάββατο που ακολούθησε πήρα καμμια 2οαριά φυσιγγάκια απο αυτά στο κυνήγι με το Winchester 101 που κατέχω.
Απο εκείνο το Σάββατο έχω ξεχάσει τι νόμιζα για το κυνηγετικό φυσίγγι.
Τωρα καταλαβαίνω γιατι στα αγγλικά οπλοπωλεία στα ράφια βλέπεις φυσίγγια 65 χιλ (2-1/2 inches) με 28-30 gr με τα οποία κυνηγούν φασιανούς, πέρδικες, λαγούς χωρίς πρόβλημα.
Αφιερώνω τα φυσίγγια αυτά σε όσους έμαθαν και μας μαθαίνουν έξω απο τις υπερβολές τι σημαίνει κυνηγετικό φυσίγγι.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Eξαιρετικη δουλειά!!! που έιναι οι Λόρδοι και οι Κόμητες με τα πανάκριβα 2-1/2 inch. πλαγιόκαννα να απολαυσουν αυτα τα αριστουργήματα.Πραγματικά είναι η πεμπτουσία της ιδιογομωτικής τέχνης!!!
Αλλωστε αυτο δεν έιναι και το νόημα της ιδιογόμωσης φίλοι μου???
Και να που κάποια αριστουργήματα της οπλοκατασκευής που ξέρω ότι βρίσκονται στα χέρια κάποιων ανθρώπων παροπλισμένα απο την "βαναυση" συμπεριφορά των σύγχρονων κυνηγετικών πυρομαχικών , με αυτον τον τρόπο ξαναβρίσκονται εν ενεργεία στους κάμπους και στα βουνα χαρίζοντας μοναδική απόλαυση στους μερακλίδες κατόχους τους.
Μπράβο και πάλι Κώστα!!!
"Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλά λόγια, τότε ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.!!!"
Albert Einstein
vti-chris
Full Member

Δημοσίευση από vti-chris »

Κωνσταντινε στο στρογγυλο μπορει να γινει κατι αναλογο με το 3ο σταδιο στο αστερι??
Δηλαδη να αφησουμε 7μμ κενο αντι 6μμ και να ρελιασουμε αντι 4.5 στα 5μμ??
-"Δύο πράγματα δεν έχουν όρια:το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία...και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος"
-"Το σημαντικό είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει"
Alb. Einstein
Άβαταρ μέλους
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Full Member

Πρόσεξε !!! πρωτα πρέπει να εξασφαλίσεις κάτι που ισχύει και στο αστεροειδές κλείσιμο.
Ουσιαστικα δηλαδή δύο (2) είναι τα βασικά στοιχεία.
1. την σωστή πίεση επι της πυρίτιδας μέσω του βύσματος (περί τα 2-3 κιλα με μέσης σκληρότητας βύσμα)
2. την επίτευξη ενός βάθους ρελιάσματος περί τα 3~3,20 χιλ (στο στρογγυλο κλεισιμο)
Αν λοιπόν αφήσεις "αέρα" η κοινώς ελευθερο χώρο ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΛΥΠΤΡΙΔΑ ΤΑΠΑ πολλών χιλιοστών τότε ναι μεν θα επιτύχεις το βάθος ρελιάσματος που προαναφέρω δεν θα έχεις όμως επιτύχει την σωστή συμπίεση επι του βύσματος που θα πρέπει να κυμαίνεται σε ένα επίπεδο της τάξεως των 2 χιλιοστών.
Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι τίθεται ζήτημα ανάλογα με το στροφειο που χρησιμοποιείς πώς και που θα τοποθετήσεις το τελικο ταπάκι ώστε ρελιάζοντας να πετύχεις τα προηγούμενα στοιχεία (1) και (2) ταυτόχρονα.
Ειδικα στο στρογγυλό κλεισιμο άπαξ και το πλαστικό συναντήσει "κοντρα" κατα το ρέλιασμα-κατέβασμα του στροφείου τότε δεν θα πιάσεις με τίποτε τα 3~3,20 χιλ, διότι συμπιέζεται καθώς θερμαινεται και αλλαζει η δομή του πλαστικού.
Ειναι λοιπόν βασικό να εντοπίσεις και να προσαρμόσεις τον ελευθερο χώρο, αναλογα
(α) με τον τύπο του πλαστικου του κάλυκα (χονδρό, λεπτο, μαλακο, σκληρό κ.λ.π)
(β) με την ελαστικότητα του βύσματος
(γ) τον τύπο του στροφείου (συνιστώ βάθος τουλάχιστον 3,20 χιλ)
Στην περίπτωση πλαστικού συγκεντρωτήρα κατα το τέλος της διαδρομής του ρελιάσματος θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ΜΗ ΕΠΑΦΗ της άκρης του ρελιου με την καλύπτριδα τάπα (τζαμακι, χαρτόνι κ.λ.π), οπότε ανασηκώνοντας το στροφείο το πλαστικό βύσμα να επανέρχεται λόγω ελαστικότητας αλλα και να παραμένει συμπιεσμένο όσο πρέπει.Το τελικο ρέλι έχοντας πάρει εκείνο το βάθος που πρέπει ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ να ανέβει το βύσμα.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΡΕΛΙΑΖΟΥΜΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΠΤΡΙΔΑ ΤΑΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΡΕΛΙΟΥ.
Το ρέλι πρέπει να διαμορφώνεται στον αέρα!!!!
Τα ίδια ισχύουν και με τις παραδοσιακές τάπες fiber ή felt wads.
Eδω πρέπει να υπολογίσουμε προφανώς μεγαλύτερους ελευθερους χώρους ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΛΥΠΤΡΙΔΑ τάπα και οι συμπιέσεις θα έχουν πολύ πολύ μικρότερη διαδρομή.
"Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλά λόγια, τότε ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.!!!"
Albert Einstein
vti-chris
Full Member

Δημοσίευση από vti-chris »

Αρα αν καταλαβα καλα αν αφησουμε λιγο ελευθερο κενο τοτε για να παμε στα 3μμ βαθος υποχρεωτικα θα ακουμπησει το κεντρο του ρελιου στο τζαμακι. Αν αφησουμε πολυ κενο τοτε πιθανο να υπερβουμαι το βαθος που δινει το συγκεκριμενο ρελι κ τοτε οταν πλησιασει να ακουμπησει στο τζαμακι δεν θα μπορεσει να το συμπιεσει διοτι λογο υπερθερμανσης κατα την τελικη πιεση θα αλλοιωθουν τα τοιχωματα του καλυκα!! Γιατι ειναι προβλημα η πρωτη περιπτωση??? Γιατι υπαρχει θεμα αν ακουμπησει το κεντρο του ρελιου στο τζαμακι...ποιος ασκει την πιεση στο βυσμα??
-"Δύο πράγματα δεν έχουν όρια:το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία...και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος"
-"Το σημαντικό είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει"
Alb. Einstein
Άβαταρ μέλους
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Full Member

vti-chris έγραψε:Αρα αν καταλαβα καλα αν αφησουμε λιγο ελευθερο κενο τοτε για να παμε στα 3μμ βαθος υποχρεωτικα θα ακουμπησει το κεντρο του ρελιου στο τζαμακι. Αν αφησουμε πολυ κενο τοτε πιθανο να υπερβουμαι το βαθος που δινει το συγκεκριμενο ρελι κ τοτε οταν πλησιασει να ακουμπησει στο τζαμακι δεν θα μπορεσει να το συμπιεσει διοτι λογο υπερθερμανσης κατα την τελικη πιεση θα αλλοιωθουν τα τοιχωματα του καλυκα!! Γιατι ειναι προβλημα η πρωτη περιπτωση??? Γιατι υπαρχει θεμα αν ακουμπησει το κεντρο του ρελιου στο τζαμακι...ποιος ασκει την πιεση στο βυσμα??
Την πίεση στο βύσμα μέσω της τελικής τάπας την ασκεί το "πρόσωπο" ή αλλιώς "πατούρα" του στροφείου.
Δεν καταλαβαίνω την έκφραση "κεντρο ρελιου"!!!
Εγω εννοώ 'οτι σε καμμία περιπτωση δεν πρέπει να κοντράρει με την τάπα (όσο κατεβαίνει το ρέλιασμα) , το κυκλικο τελείωμα του ρελιου.
ΤΟ ΡΕΛΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΉΣΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ !
Τότε θα δείς ότι τα 4~4,50 χιλ είναι αρκετά για να σου δώσουν 3~3,20 χιλ βάθος ρελιου.
Κανε ένα πείραμα λοιπόν.....
Παρε έναν αφρεζάριστο κάλυκα ύψους 65 χιλ.
Ρέλιασε τον άδειο κάλυκα όπως είναι με το στροφείο (κανονικο για στρογγυλο ρελι σε πλαστικό) σου ωστε να φτάσεις σε τελικό ύψος 60,50
Μέτρησε το βάθος ρελιού με ακρίβεια ...
Albert Einstein
Άβαταρ μέλους
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Full Member

andreas78 έγραψε:Καλησπέρα και απο εμένα,
Μετά και την λογομαχία που δημιουργήθηκε για την προσφορά του Γ'σταδιου στην παρεμβολή του σε ενα φυσιγγιο το οποίο μεχρι πρότινος έκλεινε χάραξη/ ρελι, αποφάσισα να κανω ballistic test για να φανεί η όποια μεταβολή στις πιέσεις και σε ότι άλλο θα συνέβαινε μεταξύ φυσιγγίων χάραξης/ ρελιασμα και φυσιγγίων με την παρεμβολή σφηνωσης Γ' σταδίου.
Για αρχή, η ποιο απλή, κατανοητή και πρέπον δοκιμή, ηταν να απομονωθεί ο παράγοντας "ρελιασμα", απο εκεί και πέρα η διαφορά αυξάνεται όταν μεταξύ των δυο αλλάζει το βύσμα, δίνοντας την δυνατότητα στο Γ' σταδιο να δουλέψει εκεί που είθιστε και δείχνοντας και την πραγματική του αξία, δλδ στα 12+ χιλιοστά.
Στην δοκιμή θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω πυριτιδες η συναρμολογηση που θα ανέβαζε πιέσεις εύκολα, οπως π.χ., την GM3 στο 150/32(οπως την δίνει και το εργοστασιο, με CX2000 και κερασάκι έναν Gualandi SuperG, αγγίζοντας άνετα στο χάραξη/ ρελι τα +700bar.
Απο την άλλη δεν ήθελα να βάλω πολύ χαλαρό σετάπ, που θα έβγαζε πολύ πιο κατω απο τα 600bar στο χάραξη/ ρελι και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω την C7 Perfecta, την οποία επι της ευκαιρίας δεν γνώριζα καθόλου τις αποδώσεις.
Υπόψην, ότι ρελιασα στην πρέσα μου και σε 415 στροφες/ δευτερόλεπτο, σε σχέση με τραπανα και μηχανές που αγγίζουν τις 800 ή και τις 1200 στροφές, γεγονος που θα αύξανε την διαφορά ακόμα περισσότερο και κατα την γνώμη μου ακόμα 20-30bar.
Έχουμε και λέμε λοιπόν, φτάνοντας στις ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ αποδείξεις για κάποιους που τις ζήτησαν, αλλα κυρίως στην δικαίωση σε αυτούς που πρόσφεραν αυτήν την γνωση σε εμάς τους απλούς ιδιογομωτές, γνωση που μεχρι πρότινος είχαν μόνο οι επαγγελματίες κατασκευαστές φυσιγγίων.
Επιπλεον ειναι και επαλήθευση για όσους απο εμάς στήριξαν αυτό το τροπο κλεισίματος, με μοναδικό στόχο και σκοπό, την ασφάλεια και την συνεχή προσπάθεια να πιάσουμε το άπιαστο τέλειο.!!!!

NSI 12/70 M686 68,5mm
C7 1,57gr
Z2M 21
31,8gr No8
Χάραξη - ρελιασμα.
6star crimp 57,6mm
Βάθος ρελιού ~1,8χιλ
Στροφές μοτέρ 415.

Μεταξύ 5 φυσιγγίων, υπήρξαν τα εξής αποτελέσματα.:
Pavg. 596bar
V2,5mtr(avg) 396m/s
V10mtr (avg) 328m/s
Momentum(avg) 12,67Ns

Στα 5 φυσίγγια με παρεμβολή Γ' σταδίου, έγινε χάραξη, χρήση Γ' σταδίου στα ~58χιλ και ρελιασμα στα ~57,6χιλ με ~1,7χιλ βάθος ρελιού, στροφές μοτέρ 415.
Μεταξύ 5 φυσιγγίων, υπήρξαν τα εξής αποτελέσματα.:
Pavg. 529bar
V2,5mtr(avg) 390m/s
V10mtr(avg) 317m/s
Momentum(avg) 12,48Ns

Υγιαινεσθαι...!!!!!!!!!
Μάλιστα!!! κατάφερες δηλαδή εμμέσως να απομονώσεις τον παράγοντα "ρέλιασμα" Αντρέα!!!
Θυσίασες την λειτουργικότητα του Γ σταδίου μόνο και μόνο για να καταδειχθεί ότι το παρατεταμμένο και υπερβολικό ρέλιασμα δια του στροφείου στην τεχνοτροπία χάραγμα-ρέλιασμα επιφέρει αύξηση των αναπτυσσομένων πιέσεων (στην περίπτωση μας κατα 70 περίπου BAR).
Πολύ έξυπνο!!
Αλλα δεν είναι μόνο αυτός ο επιβαρυντικός ώς πρός την αυξηση των πίεσεων παράγοντας.
Προφανώς το βύσμα και συμπιέστηκε αρκετά και είναι σίγουρο ότι το αστεροειδές σου είχε μια έντονη "πομπε' μορφή αντι της σωστής επίπεδης. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως η αντίσταση ξερελιάσματος ήταν μειωμένη και κατα συνέπεια εκει οφείλετε η μικρή απόκλιση των ταχυτήτων. Οπως και να έχει όμως εφόσον το κλεισιμο χαραγμα-ρελιασμα ήταν υπέρτερο σε πιέσεις προφανώς θα έδινε και μεγαλύτερες ταχύτητες.
Σκέφτομαι όμως το εξής! Τι θα γινόταν άραγε αν ένας αρχάριος και νέος ιδιογομωτής προσπαθούσε να αντιγράψει ένα setup απο αυτούς τους δυναμίτες των 900 bar που "ανερυθρίαστα" "συνταγογραφούν" κάποιοι "βαρώνοι" της ιδιογόμωσης επιδεικνύοντας την ικανότητα τους να κλεινουν στα 56,50 χιλ.
Απλά θα άγγιζε λίαν επιεικώς τα 950~1000 bar !!!
Θα μου πείτε 1370 bar είναι η δοκιμή του όπλου. Αντεχει αρα no problem...!!! μέσα είμαι.!!!
Τα σχόλια δικά σας.!!!
Τα δικα μου δεν τα γραφω γιατι κινδυνευω να χαρακτηριστώ υπερβολικός!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ. !!!
Στην ιδιογόμωση των φυσιγγίων " δεν παίζουμε" με την ακρίβεια και την σχολαστική τήρηση των κανόνων.Οποιαδήποτε απόκλιση , ακόμη και του δέκατου του χιλιοστού ή του γραμμαρίου επιφέρει πολλαπλασιαστικές ή εκθετικές παρενέργειες σε μεγέθη που δεν τα φανταζόμαστε που τελικα διαμορφώνουν και τις αναπτυσσόμενες πιέσεις.
Και μην βιαστουν καποιοι να ισχυριστουν ότι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα!!
Κι εκεί υπάρχει μέγας κίνδυνος απο ατελή καύση , βραδυφλογία ή φαινόμενα έκρηξης στομίου αφου οι πιέσεις διατηρούνται σε μεγαλο μήκος εντός της καννης και τα τοιχώματα αυτής δεν είναι ισόπαχα καθ όλο το μηκος της .
Albert Einstein
andreas78

Δημοσίευση από andreas78 »

Έξυπνο δεν το λές Κώστα, θα επαναλάβω και εγώ ότι η σωστή σύγκριση θα έπρεπε να ήταν με διαφορετικό βύσμα για να μπορέσει το Γ' στάδιο να κάνει αυτό για το οποίο προορίζεται, απο την άλλη όμως δεν θα μπορούσα να πείσω κάποιους "στενόμυαλους" με το πρόσχυμα πως θα ήθελαν πρακτικές δοκιμές μεταξύ χάραξης/ ρέλι και παρεμβολής Γ' σταδίου, μιλάμε δλδ για τα αυτονόητα και ευκόλος νοούμενα που θα έπρεπε να παραλείπονται.!!!!
Στο θέμα της επικηνδηνότητας, γνορίζεις πολύ καλά ότι θα μπορούσα να βγάλω ένα αποτέλεσμα στα φυσίγγια με παραμβολή Γ' σταδίου περι τα 640-650bar και με την απλή χάραξη/ ρέλιασμα να αγγίξω με ευκολία τα 720- 750bar σε ένα φυσίγγιο των μόλις 32γρ., πράγμα που θα έδειχνε ότι κυνδηνολογώ και απαξιώ το απλό κλέισιμο χάραξης / ρέλι.!!!!

Για το πομπέ στο προφίλ, έχει πλέον καθιερωθεί σε όλα σχεδόν τα φυσίγγια μου, ένα πλεονέκτημα που μου δίνει το Γ' στάδιο και θα το εκμεταλεύομαι μέχρις εσχάτων... ;) :D
Άβαταρ μέλους
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Full Member

Εικόνα
image ru

Εικόνα
photo hosting

Στην πρωτη φωτό δυο κενοί πυροδοτημενοι κάλυκες (1,2) απο επαγγελματικά και με καλό όνομα φυσίγγια του Ελλαδικου χώρου που τα "μάζεψα" απο την φύση (ουτε χόρτα να μαζευα!!! τόση ευαισθησία έχουμε πια???) και στην δευτερη φωτό κάποιοι επίσης πυροδοτημενοι κάλυκες της γνωστής B&P.
Στην πρώτη φωτό τα φυσίγγια 3 και 4 όπου για το μεν ν.3 έγινε χρήση Γ σταδίου με ρέλιασμα κατα 0,3 χιλ έως το τελικο ύψος ενω για το ν.4 με ρέλιασμα 0,7 χιλ έως το τελικο ύψος του φυσιγγίου
Νομίζω ότι οι εικόνες μιλανε μόνες τους.
Albert Einstein
andreas78

Δημοσίευση από andreas78 »

Σαν τον ντελάλη.... ;) :D
Απίθανος 78
Full Member

Δημοσίευση από Απίθανος 78 »

Λοιπον κοπελια και κόπελλοι. Μετα την προχθεσινη μου δοκιμη που εκανα σας παραθετω τα αποτελεσματα μου για σχολιασμο αφου εμενα δεν με αφησαν ικανοποιημενο οσο αφορα και τα ποσοστα αλλα και την ομοιοκατανομη. Ο κυκλος ειναι 76χλ για να υπολογισεται τα κενα που αφηνουν
Καθε 2 φωτο ειναι ιδια φυσιγγια.
D20 25m
ΕικόναΕικόνα

Στάλθηκε από το SM-N910F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΦΥΣΙΓΓΙΑ”