Θυμάμαι όταν το είχα πρωτοδιαβάσει νέοτερος και άπειρος τότε ένοιωσα σαν να μου τραβούσανε το χαλί κάτω απο τα πόδια μου αφου είχα πιστέψει ότι η τέλεια τουφεκιά είναι το "σουρωτήρι" στο πίνακα!!!!andreas78 έγραψε:Ευχαριστώ Κωσταντινε για το καλοσορισμα,
Νομιζω καιρός ηταν να επανέλθουν σοβαρά θέματα και συζητήσεις σε αυτό το τοπικ και να απαγκιστρωθούμε λίγο απο την παντογνωσια μας...![]()
Μπορεί να μην ειναι θέμα ιδιογομωσης αλλα ειναι έμμεσα συνδεδεμένο και αλληλένδετο η ατρακτος, το νέφος σκαγιών και στην τελική η εικόνα του πίνακα δοκιμών.
Οπως πολύ σωστά αναφέρεις, πολλοί απο εμάς ξεχνάμε πως τα σκάγια ειναι ένα τρισδιάστατο αυγοειδές νέφος, άλλες φορές μακροσκελές και άλλες πιο συμπυκνωμένο. Πριν απο μερικά χρονια όταν είχα αναφερθεί σε αυτού του είδους τα "γεγονότα", είχα δεχτεί άσχημη κριτική, κανένας δεν τα αποδεχόταν, για κάποιους ειναι πιο απλο το σύνολο των σκαγιών σε ένα χαρτόνι που στην ουσία η πλειοψηφία δεν γνωρίζει τι πρέπει να ψάξει, απο τον σωστό συνδυασμό φυσιγγίου, σύσφιξης και απόστασης που μπορεί να μειώσει κατακόρυφα πολλούς αρνητικούς βλητικους παράγοντες και γεγονότα...!!!!!!
Ένα συμπυκνωμένο νέφος σκαγιών, δεν επηρεάζεται απο την διαφορά των προπορευόμενων σκαγιών απο τα τελευταία, ενώ ένα μακροσκελές μπορεί να αφήνει στο χαρτί την απόλυτη κατανομή αλλα στην πράξη μπορεί να ειναι ενας μακροςκελης σωλήνας που στην ουσία δεν μας προσφέρει τίποτα. Οι γνωστοί βλητικοί κανόνες έχουν δωθεί στο κοινό έχοντας υπολογισμένα ολα τα δεδομένα, θετικά και αρνητικά και παραχωρούνται βαση του μέσου όρου αποτελέσματος.
Την πιο κοντινή πραγματική κατανομή σε χαρτόνι, μας την έχει προσφέρει ο Lowry, ο οποίος τοποθέτησε ένα εξαμετρο επίμηκες πανί, πάνω σε ένα όχημα και το πυροβόλησε καθώς αυτό περνούσε απο μπροστά του με κάποια συγκεκριμένη ταχύτητα και συγκεκριμένη απόσταση, το αποτέλεσμα ηταν ένα αυγοειδές σχήμα που αφαιρούσε ένα μικρό αλλα αξιοσέβαστο αριθμό σκαγιών απο τον πίνακα των 30 ιντσών, σε σχέση με την βολή προς το πίνακα σε πλήρη ακινησία.
Παραθέτω δυο φωτογραφίες με παραδείγματα υπολογισμού της ατράκτου των σκαγιών αλλα και των απαιτούμενων συνδιασμων σκαγιών, θηραματος, κατανομής σκαγιών και απαιτούμενων τραυμάτων στο θήραμα για σωστή καταβολή.
Να προσθέσω πως όσο αυξάνεται η γόμωση των σκαγιών αυξάνεται και η ατρακτος και όσο μικραίνει η συσφηξη τόσο αυξάνεται και πάλι η ατρακτος.
ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΕΙΣ
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
- Full Member
Re: ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΕΙΣ
"Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλά λόγια, τότε ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.!!!"
Albert Einstein
Albert Einstein
- spyrosspyrou851
Μου έσβησε κάποιος την απάντηση ή δεν επάτησα υποβολή;

- SOLON-FAIR ΤΕΑΜ
Prestige 8 έγραψε:Κάθε άλλο από εποικοδομητική συζήτηση δεν βλέπω εγώ προσωπικά στο συγκεκριμένο θέμα, τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον, παρά τις επιδικτικες τάσεις που έχει ο καθένας για να προβληθεί.SOLON-ΒΕRΕΤΤΑ ΤΕΑΜ έγραψε:ΔΗΛΑΔΗ ΦΙΛΕ ΜΑΡΙΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ....ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΣ ΚΙΟΛΑΣ ΜΕ ΥΦΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ.......ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΜΕ 50GR Ν2 ΣΤΟ ΤΡΥΓΟΝΙ![]()
![]()
![]()
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΙ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ/ΜΕΛΟΙ ΤΟΥ...ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ!!!
ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΟΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΜΕ ΣΥΝΧΩΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ....
<<Αν μη τι άλλο παρουσιαστε τις διαδικασίες ελέγχου τον φυσιγγίων κ.λ.π. και ας αφήσουμε τον καθένα να επιλέξει τι θέλει και τι αρμόζει σε αυτόν. Πάντα με βάση τις σκοπευτικές ικανότητες, όπλο, τρόπο κυνηγιού σε συνδυασμό με τη σύσφιξη και άλλους παράγοντες που από κυνηγο σε κυνηγο διαφέρουν.>>....
ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΘΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΠΟΥ ΕΚΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ......ΠΑΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.... ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ.....ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΥΖΗΤΑΜΕ?
Από τι στιγμή που στα θέματα φυσιγγίου, βλητικής γενικότερα, τρόπου κυνηγιου κ.λ.π. είναι πάρα πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που έχουν να παίξουν ρόλο δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι ούτε κάθετοι ούτε οριζόντιοι.
Όταν λες ότι με το Νο 5 έχεις εγγυημένο αποτέλεσμα μέχρι τα πενήντα μέτρα και δεν υπάρχει λόγος να πας στο Νο 4 σε κάποιον, αυτό για μένα είναι λάθος. Με τα δικά σου φυσίγγια μπορεί όντως αυτό να ισχύει, δεν θα ρίξουν όλοι όμως τα δικά σου φυσίγγια, ούτε έχουν όλοι το δικό σου όπλο και αλλά τόσα.
Ούτε όλα τα φυσίγγια σε Νο 5 η Νο 4 έχουν τις ίδιες ταχύτητες, πράγμα το οποίο συνεπάγεται και διάφορα στην ορμή και την διατριτικη ικανότητα του καθενός. Όπου στο σημείο αυτό μια κίνηση από το Νο 5 στο Νο 4 ενδεχομένως να σε καλύψει. Επόμενως όταν έχουμε να κάνουμε με όλα αυτά εναπόκειται στο καθένα να μελετήσει με βάση τα δικά του δεδομένα, ώστε να πάρει αυτό είναι το καταλληλότερο για τον ίδιο. Εδώ μπαίνει το θέμα δοκιμές που ανέφερα, γιατί όλα είναι ρευστά και όχι ένα πακέτο που ταιριάζεισε όλους.
Ναι και εστιάζω στους νέους κυνηγούς γιατί αυτή περιμένουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και εσείς ως οι έμπειροι πρέπει να τους παροτρύνεται σε δοκιμές προτιστως, χωρίς να δίνεται απαντήσεις που υποδηλώνουν ότι τα αποτελεσματα θα είναι δεδομενα.
<<παρά τις επιδικτικες τάσεις που έχει ο καθένας για να προβληθεί>>
ΦΙΛΕ ΜΑΡΙΕ ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΕΤΣΙ... ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΟ.....ΛΥΠΑΜΑΙ,ΧΑΣΑΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣ...ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΛΕΜΕ....ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΦΩΤΟ ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ.....ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΙΡΕΙΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΙΚΝΕΙΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ....ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ...ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΤΟΧΟ....ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟ ΛΕΣ ΑΥΤΟ

ΠΕΡΠΑΤΩ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΡΑ.....ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΑΥΡΙΟ!!!
ΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΩΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΝΗΓΙ,ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΗΣ!!!
ΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΩΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΝΗΓΙ,ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΗΣ!!!
Ειναι γεγονός πως κατα καιρούς, μπορώ να πω και αρκετά συχνά έχουν ειπωθεί ασάφειες και οχι κατα ανάγκη σε αυτό το τοπικ μόνο, αλλα γενικά στο φόρουμ.
Οι ασάφειες αυτές είμαι σύγουρος πως δεν δηλώνονται εις γνώση αυτού ή αυτων που τα αναφέρουν, ειναι επίσης γεγονός πως κανένας μας δεν τα γνωρίζει ολα, αλλα το δις εξ' αμαρτήν ουκ ανδρός σοφού...!!!!!
Μερικα πρόσωπα που είχαν άποψη, άξια συζήτησης, υγιής λογομαχίας και επιμόρφωσης και οχι προσωπικές εμμονές, έχουν αποχωρήσει ή σπανίως πλέον γράφουν, θεωρώ πως οφείλεται σε αυτό το γεγονός. Όταν παραθέτουμε κάτι που θεωρούμε προσωπικά ορθό, δεν συμαινει και κατ ανάγκη να ειναι ορθό και στην πλειοψηφία, όταν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την σημασία των τσοκς και απλά δηλώνουμε του αέρα σε κάποιον να βάλει το Α τσοκ με Β γραμμάρια και να ρίχνει στου Κουτρούλη το γάμο, αυτό κατ' εμένα ειναι ασάφεια και παραπληροφόρηση( χωρις να λέω πως γίνεται εσκεμμένα ).!!!
Ιδιογομωτές ή μή, ο κάθε ενας μας έχει συγκεκριμένες απόψεις που του βγαίνουν και τον βοηθούν, καλή ώρα εγω θέλω να ρίχνω χαμηλής ταχύτητας φυσίγγια, θέλω να έχω στην δεδομένη απόσταση βολής μου ένα 60%-65% περίπου ποσοστό κατανομής σκαγιών, δεν θέλω να πυροβολώ πέραν των ~35 μέτρων, προτιμώ χαμηλής γομωσης σκαγιών φυσίγγια και σπάνια ξεπερνώ τα 34γρ., ενώ ποτέ μου δεν λαμβάνω υπόψην οροσκόπους, φεγγάρια, μαγνητικά πεδία κ.α., ολα αυτα επειδή μου κάθονται εμένα και είμαι ευχαριστημένος δεν συμαινει ότι πρέπει να τα επιβάλω σε κάποιον άλλο. Αλλα ολα αυτα είμαι σε θέση να τα δικαιολογήσω ένα προς ένα και να τα επαληθευσω στον υπέρτατο βαθμό βαση κανόνων και οχι μόνο προσωπικής άποψης ή βολών σε ένα λευκό χαρτί, διότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΛΗΤΙΚΟΣ..!!!!
Τα External ballistics δεν αλλάζουν αναλόγως του ποιος θα πατήσει την σκανδάλη, ειναι σταθεροί κανόνες και αφορούν τα νορμαλ συμβατικά φυσίγγια.
Ενας βλητικός πίνακας στοιχείων, ειναι μια Βίβλος που πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν γράφει απλά κάποιους αριθμούς, για παράδειγμα ενας που έχει στοιχεία αποτελεσμάτων βολών αναλόγως σύσφιξης και απόστασης, μπορεί να μας προσφέρει παρά πολλά δεδομένα για ένα φυσιγγιο, τα φυσίγγια που επαληθεύουν τους κανόνες ειναι άξια να δοκιμαστούν στο κυνήγι και στην πλειοψηφία τους μας δικαιώνουν.
Δοκιμάζοντας ένα εργοστασιακό συμβατικό φυσιγγιο που απέχει με διαφορά απο τον μέσο όρο κάποιου βλητικου πινακα και παραθέτοντας το σαν παράδειγμα ή κανόνα ειναι παραπληροφόρηση και ασάφεια ( χωρις να λέω πως γίνεται εις γνώση αυτού που το κάνει).
Τώρα όσον αφορά τους διάφορους πίνακες δοκιμών, αυτό επίκειτο στην αντίληψη του καθενός απο εμάς, εγω θέλω όταν κάνω δοκιμές να βλέπω συνολικά και ατομικά την κατανομή των σκαγιών για να μπορώ να κατανοήσω αν αυτή ειναι σε θέση να με βοηθήσει να καρπωθώ ένα θήραμα και για αυτό χρησιμοποιώ συγκεκριμένο τροπο επαλήθευσης της κατανομής και διασποράς των σκαγιών. Κάποιος άλλος μπορεί να θέλει απλά να βλέπει τρύπες πάνω σε ένα χαρτόνι και δεν χρησιμοποιεί κάποιο συστημα ενώ κάποιος άλλος θέλει απλά να κάνει ένα κύκλο και να τον γεμίζει σκάγια οπως λάχει.
Τώρα στα Internal Ballistics, για εμάς τους ιδιογομωτές και πάλι οι κανόνες ειναι εκεί για να προσφέρουν το αποτέλεσμα και την επαλήθευση στα External Ballistics, εδώ βέβαια μπαίνουν και επιπλεον κανόνες που κατα κύριο λογο αφορούν την ασφάλεια μας αλλα και την ασφάλεια αυτων που βρίσκονται πλησίον μας οπως επίσης και για όσους δυστιχως "πουλούν παράνομα", φυσίγγια ιδιογομωσης την ασφάλεια αυτων που κάνουν το λάθος και τα αγοράζουν..!!!!!!
Καταλήγω πως η βλητική δεν ειναι διάστημα, βασικά το μόνο κοινό που έχει η βλητική με το διάστημα ειναι τα "αστέρια" που την περιτριγυρίζουν...
, για αυτό το λογο ας ακολουθήσουμε τους κανόνες, ας διαβάσουμε λίγο την θεωρία και θα δείτε ότι η πράξη θα επαληθεύεται ομαλότερα και ευκολότερα, θα μας λύσει και πληθώρα αποριών και θα μας κάνουν να κατανοούμε και οχι να έχουμε εμμονές..!!!!!
http://i1278.photobucket.com/albums/y50 ... l2efrs.jpg
http://i1278.photobucket.com/albums/y50 ... d364e5.jpg
http://i1278.photobucket.com/albums/y50 ... a2d80c.jpg
http://i1278.photobucket.com/albums/y50 ... 1cb83c.jpg
http://i1278.photobucket.com/albums/y50 ... 13d0e5.jpg
Οι ασάφειες αυτές είμαι σύγουρος πως δεν δηλώνονται εις γνώση αυτού ή αυτων που τα αναφέρουν, ειναι επίσης γεγονός πως κανένας μας δεν τα γνωρίζει ολα, αλλα το δις εξ' αμαρτήν ουκ ανδρός σοφού...!!!!!
Μερικα πρόσωπα που είχαν άποψη, άξια συζήτησης, υγιής λογομαχίας και επιμόρφωσης και οχι προσωπικές εμμονές, έχουν αποχωρήσει ή σπανίως πλέον γράφουν, θεωρώ πως οφείλεται σε αυτό το γεγονός. Όταν παραθέτουμε κάτι που θεωρούμε προσωπικά ορθό, δεν συμαινει και κατ ανάγκη να ειναι ορθό και στην πλειοψηφία, όταν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την σημασία των τσοκς και απλά δηλώνουμε του αέρα σε κάποιον να βάλει το Α τσοκ με Β γραμμάρια και να ρίχνει στου Κουτρούλη το γάμο, αυτό κατ' εμένα ειναι ασάφεια και παραπληροφόρηση( χωρις να λέω πως γίνεται εσκεμμένα ).!!!
Ιδιογομωτές ή μή, ο κάθε ενας μας έχει συγκεκριμένες απόψεις που του βγαίνουν και τον βοηθούν, καλή ώρα εγω θέλω να ρίχνω χαμηλής ταχύτητας φυσίγγια, θέλω να έχω στην δεδομένη απόσταση βολής μου ένα 60%-65% περίπου ποσοστό κατανομής σκαγιών, δεν θέλω να πυροβολώ πέραν των ~35 μέτρων, προτιμώ χαμηλής γομωσης σκαγιών φυσίγγια και σπάνια ξεπερνώ τα 34γρ., ενώ ποτέ μου δεν λαμβάνω υπόψην οροσκόπους, φεγγάρια, μαγνητικά πεδία κ.α., ολα αυτα επειδή μου κάθονται εμένα και είμαι ευχαριστημένος δεν συμαινει ότι πρέπει να τα επιβάλω σε κάποιον άλλο. Αλλα ολα αυτα είμαι σε θέση να τα δικαιολογήσω ένα προς ένα και να τα επαληθευσω στον υπέρτατο βαθμό βαση κανόνων και οχι μόνο προσωπικής άποψης ή βολών σε ένα λευκό χαρτί, διότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΛΗΤΙΚΟΣ..!!!!
Τα External ballistics δεν αλλάζουν αναλόγως του ποιος θα πατήσει την σκανδάλη, ειναι σταθεροί κανόνες και αφορούν τα νορμαλ συμβατικά φυσίγγια.
Ενας βλητικός πίνακας στοιχείων, ειναι μια Βίβλος που πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν γράφει απλά κάποιους αριθμούς, για παράδειγμα ενας που έχει στοιχεία αποτελεσμάτων βολών αναλόγως σύσφιξης και απόστασης, μπορεί να μας προσφέρει παρά πολλά δεδομένα για ένα φυσιγγιο, τα φυσίγγια που επαληθεύουν τους κανόνες ειναι άξια να δοκιμαστούν στο κυνήγι και στην πλειοψηφία τους μας δικαιώνουν.
Δοκιμάζοντας ένα εργοστασιακό συμβατικό φυσιγγιο που απέχει με διαφορά απο τον μέσο όρο κάποιου βλητικου πινακα και παραθέτοντας το σαν παράδειγμα ή κανόνα ειναι παραπληροφόρηση και ασάφεια ( χωρις να λέω πως γίνεται εις γνώση αυτού που το κάνει).
Τώρα όσον αφορά τους διάφορους πίνακες δοκιμών, αυτό επίκειτο στην αντίληψη του καθενός απο εμάς, εγω θέλω όταν κάνω δοκιμές να βλέπω συνολικά και ατομικά την κατανομή των σκαγιών για να μπορώ να κατανοήσω αν αυτή ειναι σε θέση να με βοηθήσει να καρπωθώ ένα θήραμα και για αυτό χρησιμοποιώ συγκεκριμένο τροπο επαλήθευσης της κατανομής και διασποράς των σκαγιών. Κάποιος άλλος μπορεί να θέλει απλά να βλέπει τρύπες πάνω σε ένα χαρτόνι και δεν χρησιμοποιεί κάποιο συστημα ενώ κάποιος άλλος θέλει απλά να κάνει ένα κύκλο και να τον γεμίζει σκάγια οπως λάχει.
Τώρα στα Internal Ballistics, για εμάς τους ιδιογομωτές και πάλι οι κανόνες ειναι εκεί για να προσφέρουν το αποτέλεσμα και την επαλήθευση στα External Ballistics, εδώ βέβαια μπαίνουν και επιπλεον κανόνες που κατα κύριο λογο αφορούν την ασφάλεια μας αλλα και την ασφάλεια αυτων που βρίσκονται πλησίον μας οπως επίσης και για όσους δυστιχως "πουλούν παράνομα", φυσίγγια ιδιογομωσης την ασφάλεια αυτων που κάνουν το λάθος και τα αγοράζουν..!!!!!!
Καταλήγω πως η βλητική δεν ειναι διάστημα, βασικά το μόνο κοινό που έχει η βλητική με το διάστημα ειναι τα "αστέρια" που την περιτριγυρίζουν...

- Prestige 8
- Full Member
Σόλων αν έχουμε χάσει τι μπάλα η όχι φαίνεται από τον αριθμό των μελών που διαβάζουν η και συμμετέχουν στις διάφορες συζητήσεις.SOLON-ΒΕRΕΤΤΑ ΤΕΑΜ έγραψε:Prestige 8 έγραψε:Κάθε άλλο από εποικοδομητική συζήτηση δεν βλέπω εγώ προσωπικά στο συγκεκριμένο θέμα, τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον, παρά τις επιδικτικες τάσεις που έχει ο καθένας για να προβληθεί.SOLON-ΒΕRΕΤΤΑ ΤΕΑΜ έγραψε:ΔΗΛΑΔΗ ΦΙΛΕ ΜΑΡΙΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ....ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΣ ΚΙΟΛΑΣ ΜΕ ΥΦΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ.......ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΜΕ 50GR Ν2 ΣΤΟ ΤΡΥΓΟΝΙ![]()
![]()
![]()
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΙ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ/ΜΕΛΟΙ ΤΟΥ...ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ!!!
ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΟΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΜΕ ΣΥΝΧΩΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ....
<<Αν μη τι άλλο παρουσιαστε τις διαδικασίες ελέγχου τον φυσιγγίων κ.λ.π. και ας αφήσουμε τον καθένα να επιλέξει τι θέλει και τι αρμόζει σε αυτόν. Πάντα με βάση τις σκοπευτικές ικανότητες, όπλο, τρόπο κυνηγιού σε συνδυασμό με τη σύσφιξη και άλλους παράγοντες που από κυνηγο σε κυνηγο διαφέρουν.>>....
ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΘΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΠΟΥ ΕΚΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ......ΠΑΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.... ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ.....ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΥΖΗΤΑΜΕ?
Από τι στιγμή που στα θέματα φυσιγγίου, βλητικής γενικότερα, τρόπου κυνηγιου κ.λ.π. είναι πάρα πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που έχουν να παίξουν ρόλο δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι ούτε κάθετοι ούτε οριζόντιοι.
Όταν λες ότι με το Νο 5 έχεις εγγυημένο αποτέλεσμα μέχρι τα πενήντα μέτρα και δεν υπάρχει λόγος να πας στο Νο 4 σε κάποιον, αυτό για μένα είναι λάθος. Με τα δικά σου φυσίγγια μπορεί όντως αυτό να ισχύει, δεν θα ρίξουν όλοι όμως τα δικά σου φυσίγγια, ούτε έχουν όλοι το δικό σου όπλο και αλλά τόσα.
Ούτε όλα τα φυσίγγια σε Νο 5 η Νο 4 έχουν τις ίδιες ταχύτητες, πράγμα το οποίο συνεπάγεται και διάφορα στην ορμή και την διατριτικη ικανότητα του καθενός. Όπου στο σημείο αυτό μια κίνηση από το Νο 5 στο Νο 4 ενδεχομένως να σε καλύψει. Επόμενως όταν έχουμε να κάνουμε με όλα αυτά εναπόκειται στο καθένα να μελετήσει με βάση τα δικά του δεδομένα, ώστε να πάρει αυτό είναι το καταλληλότερο για τον ίδιο. Εδώ μπαίνει το θέμα δοκιμές που ανέφερα, γιατί όλα είναι ρευστά και όχι ένα πακέτο που ταιριάζεισε όλους.
Ναι και εστιάζω στους νέους κυνηγούς γιατί αυτή περιμένουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και εσείς ως οι έμπειροι πρέπει να τους παροτρύνεται σε δοκιμές προτιστως, χωρίς να δίνεται απαντήσεις που υποδηλώνουν ότι τα αποτελεσματα θα είναι δεδομενα.
<<παρά τις επιδικτικες τάσεις που έχει ο καθένας για να προβληθεί>>
ΦΙΛΕ ΜΑΡΙΕ ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΕΤΣΙ... ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΟ.....ΛΥΠΑΜΑΙ,ΧΑΣΑΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣ...ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΛΕΜΕ....ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΦΩΤΟ ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ.....ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΙΡΕΙΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΙΚΝΕΙΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ....ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ...ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ!
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΤΟΧΟ....ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟ ΛΕΣ ΑΥΤΟ![]()
ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΛΕΥΚΙΟΣ/ΣΠΥΡΟΣ....(ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙ'ΑΥΤΟ) ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΦΟΡΕΣ....ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΑΥΤΟ...ΑΠΟΡΩ
....ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΤΕ Η ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΕΣ....ΜΑΛΙΑΣΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ........ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΠΟΣΤ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ....ΝΟΜΙΖΩ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΦΙΛΕ............ΓΙΑ ΤΟ 4ΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 5ΑΡΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΩΡΑ
![]()
![]()
![]()
Πάει πολύς καιρός να δούμε εποικοδομητικές συζητήσεις ουσίας. Αν ειμαι ο μοναδικός που βλέπω όλα αυτά που ανέφερα πολύ το αμφιβάλλω. Πολλά πράγματα πηγάζουν απλα μέσα από το dna το κυπριακό μας!!
Δεν τίθεται θέμα συζήτησης πλέον.
Και ότι έχει υποθει από μέρους μου πάντα φιλικά,έτσι.
- Prestige 8
- Full Member
andreas78 έγραψε:Ειναι γεγονός πως κατα καιρούς, μπορώ να πω και αρκετά συχνά έχουν ειπωθεί ασάφειες και οχι κατα ανάγκη σε αυτό το τοπικ μόνο, αλλα γενικά στο φόρουμ.
Καταλήγω πως η βλητική δεν ειναι διάστημα, βασικά το μόνο κοινό που έχει η βλητική με το διάστημα ειναι τα "αστέρια" που την περιτριγυρίζουν...![]()
, για αυτό το λογο ας ακολουθήσουμε τους κανόνες, ας διαβάσουμε λίγο την θεωρία και θα δείτε ότι η πράξη θα επαληθεύεται ομαλότερα και ευκολότερα, θα μας λύσει και πληθώρα αποριών και θα μας κάνουν να κατανοούμε και οχι να έχουμε εμμονές..!!!!!
+100 Like
- Pathfinder
Παιδες παρακολουθω την συζητηση σας δαμε και μερες απο μακρυα...δεν ειμαι ιδιογομωτης ουτε νομιζω πως εχω την κραση να το καμω.Για αυτο σας συγχαιρω ειλικρινα για την αγαπη σας και ορεξη που εχετε για αυτο το χομπυ.Ομως καπου το πραμα παει να ξεφυγει και ειναι κριμα γιατι χαλα το πνευμα το συνεργασιας και αλληλεγγυης που δειχνετε ο ενας στον αλλο για το χομπυ σας και που πολλες φορες μας δειξτε εμας που ειμαστε εξω απο τον χορο πως πρεπει να ειναι οι φιλοι κυνηγοι.Δεν τιθεται θεμα ποιος την εχει μεγαλυτερη ουτε ποιου ειναι η πιο ομορφη ουτε ποιος ειναι ο πιο προχωρημενος ιδιογομωτης στην νησο Κυπρο.Το ειδαμε και το ειπαμε πολλες φορες οτι ο γραπτος λογος ειναι πολυ ευκολο να παρεξηγηθει και δεν χρειαζονται λογομαχιες, αψιμαχιες και διαξηφισμοι και ειρωνειες.Αν απλα δεν συμφωνας με τα οσα παραθετει καποιος μην κριτικαρεις το ποστ του.,Αν τιθεται θεμα ασφαλειας (το κυριοτερο) απλα αναφερεις στο φιλο που το εβαλε οτι μπορει να εκαμε λαθος ΒΑΣΗ αυτου που ΕΣΥ ξερεις (με ντοκουμεντα και αν θελει ο ιδιος το διαβαζει) και σταματα η κριτικη εκει.Εν κριμα ενα φορουμ που εκαμε καποιες καλες φιλιες και παει να διαλυθει απο τον ανταγωνισμο των φατσοβιβλιων να το "διαλυουμε" που μονοι μας με κουβεντες που θελω να πιστευω οτι μεταφερονται λιο ακαιρα μεσω του γραπτου...αποψη μου!
"H ζωη δεν ειναι δικαιη"...οταν λεμε αυτο κοιταζουμε ποιους?Αυτους που εχουν τα πολλα η αυτους που δεν εχουν τιποτα?
Όταν σε έναν δημόσιο διαδυκτιακό χώρο, καλή ώρα σε αυτό το φόρουμ και συγκεκριμένα σε αυτό το τοπικ, παραθέτω μια άποψη, ειτε προσωπική, ειτε βασισμένη σε αναγνωρισμένους βλητικους κανόνες, θέτω τα γραφόμενα μου υπό την κρίση το οποιουδήποτε..!!!
Να τα διαψεύσει, να τα επαληθεύσει ή και να με ρωτήσει για περισσότερα έχοντας ως αντίλογο παντα την τεκμηρίωση και με την οποία υγιή λογομαχία να ειναι ευπρόσδεκτη, διότι προσωπικά έχω μάθει πολλά απο τέτοιες συζητήσεις και έχω αλλάξει και άποψη όταν εγω δεν μπορούσα να την τεκμηριώσω και μου την τεκμηρίωσε ο συνομιλητής μου..!!!!!!
Αν τα δικά μου γραφόμενα ολα αυτα τα χρονια, υποδηλώνουν αν την έχω πιο μεγάλη ή πιο μικρή ή παρουσίασα ποτέ μου προσωπικές εμμονές και αντιλήψεις χωρις την όποια τεκμηρίωση, θα σε παρακαλέσω να μου το αναφέρεις και δηλώνω δημόσια ότι θα αποχωρήσω απο το παρόν φόρουμ άμεσα.!!!
Δεν υπάρχουν δυο κανόνες και δυο σταθμά...!!!!!!!
Να τα διαψεύσει, να τα επαληθεύσει ή και να με ρωτήσει για περισσότερα έχοντας ως αντίλογο παντα την τεκμηρίωση και με την οποία υγιή λογομαχία να ειναι ευπρόσδεκτη, διότι προσωπικά έχω μάθει πολλά απο τέτοιες συζητήσεις και έχω αλλάξει και άποψη όταν εγω δεν μπορούσα να την τεκμηριώσω και μου την τεκμηρίωσε ο συνομιλητής μου..!!!!!!
Αν τα δικά μου γραφόμενα ολα αυτα τα χρονια, υποδηλώνουν αν την έχω πιο μεγάλη ή πιο μικρή ή παρουσίασα ποτέ μου προσωπικές εμμονές και αντιλήψεις χωρις την όποια τεκμηρίωση, θα σε παρακαλέσω να μου το αναφέρεις και δηλώνω δημόσια ότι θα αποχωρήσω απο το παρόν φόρουμ άμεσα.!!!
- Pathfinder
Αντρεα μου δεν αναφερτηκα νομιζω σε κανενα προσωπικα δεν εκανα σχολιο σε κανενα συγκεκριμενο σχολιο σου εσενα η του οποιουδηποτε αλλου φιλου και δεν ονομασα κανενα.Τωρα γιατι πιστευεις οτι τα γραφωμενα μου αφορουσαν εσενα προσωπικα δεν το γνωριζω και δεν θελω να το μαθω να σου πω την αληθεια γιατι νομιζω απο την πλευρα μου ειμουν οσο αντικειμενικος μπορουσα να ειμαι.Αν και δεν ειμαι ανθρωπος που λεει ευκολα συγνωμη για κατι που δεν επραξα ο ιδιος και νομιζεις οτι αυτα που ειπα πριν σε εξεθεσαν σου ζητω συγνωμη δεν ηταν προθεση μου να εκθεσω εσενα η κανενα αλλο φιλο...απλα προσπαθουσα να ηρεμησω οσον το δυνατον τα πνευματα...andreas78 έγραψε:Όταν σε έναν δημόσιο διαδυκτιακό χώρο, καλή ώρα σε αυτό το φόρουμ και συγκεκριμένα σε αυτό το τοπικ, παραθέτω μια άποψη, ειτε προσωπική, ειτε βασισμένη σε αναγνωρισμένους βλητικους κανόνες, θέτω τα γραφόμενα μου υπό την κρίση το οποιουδήποτε..!!!
"H ζωη δεν ειναι δικαιη"...οταν λεμε αυτο κοιταζουμε ποιους?Αυτους που εχουν τα πολλα η αυτους που δεν εχουν τιποτα?
- MARIOSE
Pathfinder έγραψε:Παιδες παρακολουθω την συζητηση σας δαμε και μερες απο μακρυα...δεν ειμαι ιδιογομωτης ουτε νομιζω πως εχω την κραση να το καμω.Για αυτο σας συγχαιρω ειλικρινα για την αγαπη σας και ορεξη που εχετε για αυτο το χομπυ.Ομως καπου το πραμα παει να ξεφυγει και ειναι κριμα γιατι χαλα το πνευμα το συνεργασιας και αλληλεγγυης που δειχνετε ο ενας στον αλλο για το χομπυ σας και που πολλες φορες μας δειξτε εμας που ειμαστε εξω απο τον χορο πως πρεπει να ειναι οι φιλοι κυνηγοι.Δεν τιθεται θεμα ποιος την εχει μεγαλυτερη ουτε ποιου ειναι η πιο ομορφη ουτε ποιος ειναι ο πιο προχωρημενος ιδιογομωτης στην νησο Κυπρο.Το ειδαμε και το ειπαμε πολλες φορες οτι ο γραπτος λογος ειναι πολυ ευκολο να παρεξηγηθει και δεν χρειαζονται λογομαχιες, αψιμαχιες και διαξηφισμοι και ειρωνειες.Αν απλα δεν συμφωνας με τα οσα παραθετει καποιος μην κριτικαρεις το ποστ του.,Αν τιθεται θεμα ασφαλειας (το κυριοτερο) απλα αναφερεις στο φιλο που το εβαλε οτι μπορει να εκαμε λαθος ΒΑΣΗ αυτου που ΕΣΥ ξερεις (με ντοκουμεντα και αν θελει ο ιδιος το διαβαζει) και σταματα η κριτικη εκει.Εν κριμα ενα φορουμ που εκαμε καποιες καλες φιλιες και παει να διαλυθει απο τον ανταγωνισμο των φατσοβιβλιων να το "διαλυουμε" που μονοι μας με κουβεντες που θελω να πιστευω οτι μεταφερονται λιο ακαιρα μεσω του γραπτου...αποψη μου!
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ! Σαν απλός κυνηγός και αναγνώστης μπορώ πολύ εύκολα να ξεχωρίσω ποιός γράφει σωστές συμβουλές και αλήθειες και ποιός όχι και ποιός γράφει καλόπιστα. Επίσης, επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε ότι αν υπήρχε ΜΙΑ σωστή απάντηση σε κάθε ερώτημα τότε αυτή θα ήταν γνωστή εδώ και πολλά χρόνια και θα χρειάζονταν όλες αυτές οι συζητήσεις. Εκτιμώ όλων σας τις απόψεις και σας ευχαριστώ που αφιερώνετε χρόνο για να τις παραθέσετε. Όπως είπε και ο Αλέξης το φόρουμ δεν είναι χώρος για να αποδείξουμε ποιός είναι ο καλύτερος. Αυτός ο χώρος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας το φατσοβιβλίο και όντας λαός που του αρέσκει να δείχνεται οι περισσότεροι ασχολούνται με αυτό... Κρατάτε τις καλές φιλίες παιδιά γιατί αυτά θα μείνουν στο τέλος και αφήστε τις αντιπαραθέσεις. Αν διαφωνείτε με κάτι που γράφτηκε απλά πείτε το και τέλος.
Το κυνήγι μας είναι με ημερομηνία λήξης αλλά οι καλοί φίλοι είναι για πάντα.