giovanni έγραψε:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ έγραψε:Συγγνώμη "περισσότερο πάτημα" ...ήθελα να γράψω στην παράθεση μου προς τον φίλο giovanni (ο δαίμων βλέπετε... δεν σε αφήνει να αγιάσεις)
Το τι εξηγεί η έρευνα η οποία παρέθεσες είναι ότι αν όλοι οι παραμέτροι μείνουν οι ίδιοι τότε το βαθύτερο ρέλι αυξάνει τις πιέσεις. Και εγώ λέω αυτό είναι λογικό
Παράδειγμα
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ενα κάλυκα στα 68.5 χιλ και τον κλείνουμε στα 67.5 χιλ. Εάν υποθέσουμε οτι το πάχος ρελιού είναι 1.5 χιλ. και το βάθος ρελιού είναι για παράδειγμα 1 χιλ. τότε το πιστονάκι θα πατηθεί Χ χιλιοστά. Αν ολοι οι παραμέτροι μείνουν οι ίδιοι (υψος, πάχος ρελιού, είδος κάλυκα, πιστονάκι κτλ.) τότε με ένα ρέλι 2 χιλ. το πάτημα στο πιστονάκι θα έιναι Χ+1 χιλ στα 3 χιλ. ρέλι Χ+2 κτλ. Άρα αυξάνοντας το βάθος ρελιού, οι πιέσεις θα αυξηθούν.
Αγαπητέ φίλε giovanni ας μου επιτρέψεις να σου πώ ότι δεν έδωσες σημασία στη φράση "κάτω απο ελεγχόμενες" συνθήκες .Αυτό σημαίνει σε μια εργαστηριακή δοκιμή ότι έχουμε απομονώσει όλους τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το υπο μελέτη αντικείμενο (στη περίπτωση μας τις αναπτυσσόμενες πιέσεις) και το συμπέρασμα στο οποίο οδηγούμεθα συσχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την παράμετρο που επηρεάζουμε (στην περίπτωση μας το βάθος ρελιάσματος).
Εν κατακλείδι λοιπόν υπάρχει μια παλάντζα κοινώς μια ζυγαριά όπου ίσχυουν κάποια maximum και minimum όρια όλως των συντελεστών που επηρεάζουν ένα βλητικό αποτέλεσμα.
Αν αυξήσεις απο την μια έναν συντελεστή θα πρέπει να βρείς μια μεταβολή ενός άλλου συντελεστή όπου θα επηρεάσεις μειωτικά την όποια προηγούμενη μεταβολή ώστε λειτουργώντας αντισταθμιστικά να είσαι εντός των ασφαλών ορίων πιέσεων και των επαρκών ταχυτήτων.
Αυτά τα minimum και maximum όρια δεν εννοούν να καταλάβουν κάποιοι.
Δεν επιτρέπεται για παράδειγμα να κάνεις χρήση βύσματος μικρότερου των 12 χιλ.
Δεν επιτρέπεται να έχεις ένα φυσίγγιο ονομαστικού ύψους 70 χιλ (69,5~68,5) με τελικό ύψος ύψος γομωμένου φυσιγγίου κάτω απο 57,5 χιλ
Αυτά είναι δικλείδες ασφαλείας ούτως ώστε εφαρμόζοντας τες και κάνοντας χρήση σωστών ποσοτήτων πυρίτιδας και σκαγιών να είμαστε εντός προδιαγραφών ασφαλείας.
Η οποιαδήποτε εκτροπή απο αυτές τις διακυμάνσεις οδηγεί σε αλλοίωση των χαρακτηριστικών της χρησιμοποιούμενης πυρίτιδας.
Και βέβαια θα έρθει ίσως κάποιος να μας πεί μα εγώ θέλω ταχύτητες και μπορώ να κάνω μια προοδευτική πυρίτιδα να μου προωθήσει ένα φορτίο γόμωσης που βρίσκεται στα ελάχιστα όρια προδιαγραφών της επιτυγχάνοντας έτσι μια μεγαλύτερη σε διαρκεια καμπύλη καύσης και άρα μεγαλύτερο παραγόμενο έργο.
Συμφωνώ απολύτως αλλα να είστε σίγουροι ότι όλα έχουν προβλεφθεί απο τον κατασκευαστη της πυρίτιδας ούτως ώστε και στα -12,7 να πάρουμε εξαιρετικά πολύ υψηλές ταχύτητες αν αυτό είναι το ζητούμενο.
Απο την άλλη όμως έχουμε έναν άλλον περιορισμό.Οταν για παράδειγμα θέλουμε να χρησιμοποιούμε την πυρίτιδα της αρεσκείας μας στο ανώτερο φορτίο με βάση τις προδιαγραφές της.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την πολυαγαπημένη S.4 που για πολλούς έιναι πανάκεια για τις υγρασίες και τους έντονους Νοτιάδες. Τότε εκεί τι θα κάνουμε θα χρησιμοποιήσουμε τα 34 γρ σκάγια που είναι το ανώτατο φορτίο με κλείσιμο -13 χιλ? Θα πρέπει να θέλουμε να αυτοκτονήσουμε!
Συνεπώς ας βάλουμε τα πράγματα στη σωστή διάσταση.
Η αυξηση των πιέσεων που ανέφερες αγαπητέ φίλε giovanni τεκμαίροντας ότι το Hodgon Laboratory έκλεινε και πάταγε δεν οφείλετε στο "πάτημα" αλλα στο ότι ένα βύσμα ψηλότερο κατα 3 χιλ (συνήθως αυτή είναι η διαβάθμιση στα ύψη) έχει πολύ περισσότερη μάζα πλαστικού για να σχηματίσει το αμορτισέρ του σε σχέση με ένα χαμηλότερο .Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ακαμψία κατα την συμπίεση λόγω έκρηξης σε σχέση με το χαμηλότερο και άρα μικρότερο θάλαμο καύσης.Και βέβαια να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτοί δεν το έπραξαν το πείραμα έτσι.
Και κάτι τελευταιο!
Η καύση της πυρίτιδας είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη με σκοπό την προώθηση του φορτίου της γόμωσης και υπόκειται σε κανόνες που την εξασφαλίζουν.
Αν εμείς αυτη την ελεγχόμενη έκρηξη την περιορίσουμε με πολύ χαμηλά κλεισίματα τότε έχουμε εκρηκτικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα το φυσίγγιο που ανέβασα σε φωτό με κομμένο τον μισό καλυκα όταν έκλεισα γόμωση (πρίν περίπου έναν χρόνο) των 38 γρ με SP2 (υπερ-προοδευτική) πυρίτιδα σε ελευθερο χώρο 17 χιλ. Λόγω υπερβολικής αντίστασης αντί η πυρίτιδα να λειτουργήσει προωθητικά λειτούργησε εκρηκτικά και κόπηκε ο κάλυκας αφού ξεπεράστηκαν τα όρια μηχανικής αντοχής του σχεδόν στο μισό φευγοντας μαζί με τη γόμωση.Ευτυχώς η δεμένη επαναληπτική Mossberg άντεξε!!!
"Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλά λόγια, τότε ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.!!!"
Albert Einstein