Κοντάκι και pitch

Απάντηση
vti-chris
Full Member

Κοντάκι και pitch

Δημοσίευση από vti-chris »

Θα ήθελα τα φώτα των ειδικών σε αυτό το θέμα.
Πώς μπορούμε να διαγνώσουμε το λάθος Pitch του πέλματος?
Τι προκαλεί ένα λάθος pitch?
-"Δύο πράγματα δεν έχουν όρια:το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία...και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος"
-"Το σημαντικό είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει"
Alb. Einstein
Άβαταρ μέλους
virtualgreek
Moderator

Re: Κοντάκι και pitch

Δημοσίευση από virtualgreek »

vti-chris έγραψε:Θα ήθελα τα φώτα των ειδικών σε αυτό το θέμα.
Πώς μπορούμε να διαγνώσουμε το λάθος Pitch του πέλματος?
Τι προκαλεί ένα λάθος pitch?
Πριν κάνεις οποιαδήποτε επέμβαση στο Pitch του κοντακιού, πρέπει πρώτα από όλα να σιγουρευτείς ότι είναι λανθασμένο το Pitch.

Στην Κύπρο υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι εάν δεν βλέπεις καθαρά την ρήγα του όπλου, τότε διορθώνεις το Pitch και βλέπεις καλύτερα. Μέγα λάθος της προηγούμενης γενιάς... όπως πολλές κουβέντες του καφενέ.

Το Pitch είναι για να εγγυάται ότι το όπλο θα οπισθοδρομίση ορθά στον ώμο μας με την ντουφεκιά, χωρίς να τινάζει τις κάννες προς τα πάνω (και πιθανό να μας κτυπά στο μάγουλο) ή προς τα κάτω, έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη δεύτερη ντουφεκιά.

Εάν δεν βλέπεις την σκοπευτική ρήγα καθαρά, θέλει διόρθωση η ράχη του κοντακιού και όχι το Pitch.

Σ.
Πρώτα από όλα πρέπει να είστε Κύριοι στο βουνό, και μετά κυνηγοί...
vti-chris
Full Member

Το ξέρω Σάββα.
Γι'αυτό και έχω σκοπεύω να του εφαρμόσω adjustable σύστημα.
Το θέμα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχω πολλές αποτυχίες και οι επωμίσεις μου δεν είναι σταθερές. Κάποτε σκαλώνει στο στήθος 2-3 εκατοστά κάτω από τη σωστή θέση και κυρίως στο κυνήγι όπου η επώμιση γίνεται ενστικτωδώς.

Σε άλλο φορουμ μου είπαν ότι ίσως το pitch να επηρεάζει...κυρίως το κάτω μέρος του πέλματος να σκαλώνει στο στήθος.
-"Δύο πράγματα δεν έχουν όρια:το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία...και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος"
-"Το σημαντικό είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει"
Alb. Einstein
Άβαταρ μέλους
Phinix

Δημοσίευση από Phinix »

vti-chris έγραψε:Το ξέρω Σάββα.
Γι'αυτό και έχω σκοπεύω να του εφαρμόσω adjustable σύστημα.
Το θέμα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχω πολλές αποτυχίες και οι επωμίσεις μου δεν είναι σταθερές. Κάποτε σκαλώνει στο στήθος 2-3 εκατοστά κάτω από τη σωστή θέση και κυρίως στο κυνήγι όπου η επώμιση γίνεται ενστικτωδώς.

Σε άλλο φορουμ μου είπαν ότι ίσως το pitch να επηρεάζει...κυρίως το κάτω μέρος του πέλματος να σκαλώνει στο στήθος.
μπορεί απλά να είναι λίγο μακρύ το κοντάκι για να σκαλώνει
Λαοι, που ξεχνανε την ιστορια τους, είναι καταδικασμενοι να την ξαναζησουν
Άβαταρ μέλους
Γιατρός
Full Member

Δημοσίευση από Γιατρός »

Λογικά χειμώνα καλοκαίρι με τον ρουχισμό δεν θα χρειαζόμασταν 2 κοντάκια ;
Eιδικά στα στάματα με σακάκι ;
Οι σκοπευτές αν δεν κάνω λάθος πάνε πάντα με κολλητά ρούχα πάνω τους τον χειμώνα
Εν για μένα που λαλεί ρε τούτος ;
Άβαταρ μέλους
Laurona

Δημοσίευση από Laurona »

Εγω θα παρω την ευκαιρια να ρωτησω τον δασκαλο και τους φιλους και για κατι αλλο.

Παμπολες φορες σε αρθρα που κατηγοριοποιουν τα οπλα , ανα κυνηγι, πχ μπεκατσοντουφεκο, λαγοντουφεκο κλπ, ειδα να γραφετε οτι το λαγοντουφεκο, περαν των αλλων χαρακτηριστικων του πρεπει να εχει το καταλληλο πιτσ γιατι οι βολες γινονται προς τα κατω.Ειναι δηλαδη , συμφωνα με αυτα μια ξεχωριστη παραμετρος που πρεπει να εχει ενα οπλο για να χρησιμοποιειται στον λαγο.

Εγω με αυτα τα λιγα που ξερω, το πιτσ εινα κ αθαρα υποκειμενικο θεμα , αμεσα συνδεδεμενο με τον σωματοτυπο μας και δεν εχει να κανει με τις βολες μας, προς τα κατω, πανω κλπ.

Οποταν εαν παρω δυο διδιμους τυπους, με ιδιο κορμο, ιδιο κεφαλι, ιδιο χερι και ιδιο οπλο και θεωρησω ολες τις αλλες παραμετρους σταθερες,τοτε χρειαζονται και το ιδιο πιτσ ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΤΙ ΚΥΝΗΓΟΥΝ.
Εαν ΟΜΩς ο ενας ειναι γραμμωμενος του γυμναστηριου και ο αλλος οχι, τοτε θελουν διαφορετικο πιτσ........

Συμφωνα με τα αρθρα ομως........αυτοι οι τυποι εαν εκαναν το ιδιο κυνηγι , πχ και οι δυο μπεκατσα δεν θα ηθελαν διαφορετικο πιτσ εστω και εαν ο ενας εχει πιο δυνατο στηθος...ενω εαν ο ενας κυνηγουσε μπεκατσα και ο αλλος λαγο, ο λαγας θα ηθελε αλλο πιτσ, ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ.

Σχολια παρακαλω.
Οποιος υποτιμα την νοημοσυνη του αλλου....πρωτα απ ολα εχει μηδενισει την δικη του.....

Hunting is passion......
Passion is point......
Point for me......is hunting
vti-chris
Full Member

Μια λύση θα ήταν να κοντίνει αλλά δυστυχώς έχει πάνω το πιο λεπτό pad που μπορώ να βρώ.
Επόμενο στάδιο είναι να κοπεί αλλά δεν το έχω αποφασίσει ακόμη.

Επίσης κάτι άλλο πολύ σημαντικό όσο αφορά τα κοντάκια είναι να ρωτούμε/μετρούμε το μήκος του κοντακιού καθώς επίσης και τον τρόπο που είναι σχηματισμένο το σημείου που πιάνει το χέρι μας.(και σχήμα και θέση ως προς το πέλμα του όπλου)

Σε 2 όπλα με ίδια ακριβώς μέτρα κοντακιού θα τα νιώθουμε διαφορετικά στην επώμιση αν η χειρολαβή(πιστολοειδής) του κοντακιού είναι με ανοικτή ή κλειστή καμπύλη(απότομη δηλαδή).
Αυτό τοποθετεί το χέρι μας μακριά ή κοντά από το pad του όπλου. Επομένως κάνοντας την επώμισή μας, τα χέρια μας τείνουν να κάνουν την ίδια κίνηση ασχέτως αν τα μέτρα του κοντακιού είναι διαφορετικά έτσι στο κοντάκι όπου το χέρι είναι πιο κοντά στο pad(πιο πίσω δηλ.) θα το νιώθουμε πιο κοντό από ότι στο άλλο.
Στα Browning το χέρι είναι μακριά από το pad σε αντίθεση με τα τύπου Αγγλέ ή Beretta, ή σχεδόν όλες οι υπόλοιπες (φαντάζομαι) όπου το χέρι δένει στο κοντάκι με περισσότερη κλίση και πιο πίσω.
Alb. Einstein
Άβαταρ μέλους
virtualgreek
Moderator

Δημοσίευση από virtualgreek »

Θα απαντήσω σε όσα περισσότερα ερωτήματα μπορώ...

Πρώτα από όλα όπως είπε και ο Phoenix μπορεί να είναι μακρύ το κοντάκι σου.
Ο έλεγχος του μήκους του κοντακιού δεν γίνεται με το κλασσικό τρόπου του καφενείου όπου βάζουμε το κοντάκι στο εσωτερικό του αγκώνα μας και κοιτάμε εάν φτάνει το δάκτυλο μας στην σκανδάλη. Και 5 εκατοστά πιο κοντό να είναι το δάκτυλο μας θα φτάνει στην σκανδάλη. Αυτή τη μέθοδος ισχύει στα κοντάκια χωρίς πιστολοειδές λαβή, τα κοινός ίσια Αγγλικά κοντάκια.

Το σωστό μέγεθος του κοντακιού είναι να γίνει οριζόντια προς το έδαφος ΣΩΣΤΗ επώμιση, και η διαφορά της μύτης μας από τον αντίχειρα μας να είναι περίπου 3-5 εκατοστά. Ο λόγος είναι ότι εάν επωμίσουμε με τις κάννες κάθετα (δηλαδή να βλέπουν ψηλά στον ουρανό για Βασιλή βολή), τότε η μύτη μας θα πάει πιο μπροστά. Εάν δεν χαρίσουμε αυτά τα 3-4 εκατοστά τότε με την βολή ο αντίχειρας μας θα κτυπήσει την μύτη μας και πιθανό να μας τραυματίσει.

Ο σωστός τρόπος έλεγχος του pitch είναι να γίνει και πάλι σωστή οριζόντια επώμιση και κάποιος φίλος να κτυπήσει με την παλάμη του τις κάννες από μπροστά, έτσι ώστε να δώσει ώθηση του όπλου προς τα πίσω και να παρατηρήσετε την αντίδραση των καννών. Εάν το όπλο οπισθοχωρήσει προς τα πίσω και οι κάννες παραμείνουν όρθιες, τότε το pitch είναι σωστό. Εάν οι κάννες τιναχθούν προς τα κάτω ή προς τα πάνω (το πιο κοινό από τα δύο) τότε το Pitch θέλει διόρθωση.

Οι δε σκοπευτές φοράνε ελαφριά ρούχα κατά την διεξαγωγή μίας πούλας σε ένα αγώνα. Εάν τους δείτε να έχουν χοντρά ρούχα, να είστε σίγουροι ότι οι σωστοί τουλάχιστον σκοπευτές, ότι είτε έχουν άλλο κοντάκι για τον χειμώνα και άλλο για το καλοκαίρι, είτε αλλάζουν το πέλμα του όπλου.

Για το κυνήγι του λαγού δεν πειράζουμε το pitch. Κανένα κυνήγι δεν πρέπει να επηρεάσει το Pitch του όπλου μας. Το όπλο μας πάντα κάθετε στην σωστή θέση στον ώμο και γέρνουμε κάτω, πάνω και στρίβουμε δεξιά-αριστερά με την μέση μας και όχι με τα χέρια μας. Το όπλο πρέπει να παραμείνει στο μάγουλο σε όλες τις στάσεις.

Με σειρά.. πρώτα επιβεβαιωνόμαστε για το μήκος του κοντακιού μας, μετά για το Pitch και μετά την ράχη του κοντακιού μας.

Σ. Μακρής
Πρώτα από όλα πρέπει να είστε Κύριοι στο βουνό, και μετά κυνηγοί...
Άβαταρ μέλους
kyriakos304

Δημοσίευση από kyriakos304 »

virtualgreek έγραψε: Με σειρά.. πρώτα επιβεβαιωνόμαστε για το μήκος του κοντακιού μας, μετά για το Pitch και μετά την ράχη του κοντακιού μας.
Μήκος ή την κλίση δεξιά αριστερά;
Καλύτερα ένα θήραμα λιγότερο παρά ένας φίλος….
Άβαταρ μέλους
giorgos80

Δημοσίευση από giorgos80 »

αν βαλουμε cheek pad στη ραχη του κοντακιου πως επηρεαζεται η σκοπευση?θα ψηλοπαιζουμε ή θα χαμηλοπαιζουμε?
Εκαμαμεν το μ@@τσι@ επιστημη
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ”