Πανικος Setter έγραψε:ρε κοπέλια τι εννα γίνει ? εννα πούμε τίποτε για καμιά τσικλα η εννα καμνουμε προξενια ?
εγώ πάντος την άδεια ευκαλα την , ακομα μια τσίκλα χθες στο τζιταστρο
να σας γυρίζει
Μάλλον στο ίδιο τζίταστρο ήμασταν φίλε Πανίκο
Είδα 2 εγώ, πήρα την μία! Η πρώτη που πέρασε ήταν ψηλά, δεν της έριξα, άκουσα μετά μια τουφεκιά και μια φωνή, "έτην κάτω πουλούα μου'', μάλλον την τζίκλα εννοούσε...δεν ξέρω αν ήσουν εσύ, αλλά χαλάλιν σου φίλε
Οι αποδημίεs... του μέλλοντοs
Οι πηγές είναι αξιόπιστες, αλλά τα συμπεράσματά τους... εντελώς αντίθετα! Από τη μια είναι το έγκυρο πανεπιστήμιο του Durham της Αγγλίας, από την άλλη μια ομάδα Ολλανδών ορνιθολόγων. Ας δούμε τι λένε...
Οι μελετητές από το πανεπιστήμιο του Durham έχουν βασίσει τις μελέτες τους σε υπολογιστικά μοντέλα του κλίματος, όπως αυτό προβλέπεται να είναι το έτος 2070, καθώς και σε παρατηρήσεις από τα προηγούμενα 70 χρόνια. Καθώς, όπως λένε οι επιστήμονες, οι ζώνες αναπαραγωγής, τις οποίες τα πουλιά επισκέπτονται την άνοιξη και το καλοκαίρι, μετατίθενται βορειότερα, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα πουλιά δηλαδή αναγκάζονται να πετάξουν ολοένα και περισσότερο μέχρι να βρουν κατάλληλο έδαφος και τροφή για αναπαραγωγή.
Οι Ολλανδοί λένε ότι οι αποστάσεις που καλύπτουν τα πουλιά έχουν μειωθεί, διότι ταξιδεύουν λιγότερα χιλιόμετρα για να βρουν κατάλληλο τόπο διαχείμασης.
Η ομάδα χρησιμοποίησε προσομοίωση με υπολογιστές των κλιματικών συνθηκών που αναμένεται να σημειωθούν στο μέλλον και συνδύασε αυτές τις προσομοιώσεις με τα στοιχεία παρατηρήσεων από μελέτες βιογεωγραφίας. Οι επιστήμονες δηλαδή εικάζουν για το μέλλον.
Ανάμεσα στα πουλιά που υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν είναι και το γνωστό αμπελοπούλι, ένα πουλί θρυλικό και ιστορικά συνδεδεμένο με την κυπριακή κουλτούρα. Το κυνήγι του αμπελοπουλιού απαγορεύτηκε όταν η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2004. Τότε, όταν απαγορεύτηκε το κυνήγι του, τονιζόταν η πιθανότητα εξαφάνισής του. Είναι ενδιαφέρον ότι τώρα η μελέτη του Durham αναφέρει ότι τα αμπελοπούλια τείνουν να μειώσουν τις μετακινήσεις, καθώς οι χειμώνες στο βόρειο ημισφαίριο γίνονται πιο ήπιοι.
Δεύτερη εκδοχή...
Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι τρεις πρόσφατοι χειμώνες του βορείου ημισφαιρίου ήταν κάθε άλλο παρά ήπιοι και φέτος στην Αγγλία - και ειδικά στην περιοχή του Durham- οι θερμοκρασίες ήταν οι χαμηλότερες που καταγράφηκαν από το 1658!
Η άλλη μελέτη είναι ολλανδική, των επιστημόνων Visser, M.E., Perdeck, A.C, van Balen, J.H. & Both, C. Μόνο που αυτή τα λέει κάπως αλλιώς...
Η κλιματική αλλαγή (δεν την αποκαλούν υπερθέρμανση) οδηγεί σε μικρότερες αποστάσεις αποδημίας, διότι έχει οδηγήσει σε θερμότερους χειμώνες στην Ευρώπη.
Αναφέροντας παρατηρήσεις από τα τελευταία 70 χρόνια -τις ίδιες που επικαλούνται οι Αγγλοι- οι Ολλανδοί λένε ότι οι αποστάσεις που καλύπτουν τα πουλιά έχουν μειωθεί, διότι ταξιδεύουν λιγότερα χιλιόμετρα για να βρουν κατάλληλο τόπο διαχείμασης.
«Είδη πουλιών από ξηρές και πεδινές περιοχές έχουν μειώσει την απόσταση αποδημίας περισσότερο, ενώ παρυδάτια είδη την έχουν μειώσει λιγότερο, ενώ τα δασόβια είδη είναι κάπου ανάμεσα», υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Και προσθέτουν:
«Η μείωση της απόσταση αποδημίας οφείλεται ΜΑΛΛΟΝ στην κλιματική αλλαγή» (η έμφαση δική μου).
Εδώ λοιπόν έχουμε δύο ενδιαφέρουσες μελέτες. Η μια λέει ότι η απόσταση αποδημίας προς τους χώρους αναπαραγωγής θα αυξηθεί κατά 250 μίλια (350 χιλιόμετρα περίπου), ενώ η άλλη λέει ότι θα μειωθεί. Και οι δύο πλευρές αποδίδουν τα συμπεράσματά τους στην κλιματική αλλαγή. Προσέξτε επίσης ότι και οι δύο βασίζουν τις παρατηρήσεις τους στα βιογεωγραφικά δεδομένα από δακτυλιώσεις πουλιών στα περασμένα 70 χρόνια.
Σημαντικός ωστόσο είναι ο αποκλεισμός άλλων φαινομένων, όπως είναι οι αλλαγές σε χρήσεις γης, καλλιεργητικές τακτικές και είδη καλλιέργειας. Για παράδειγμα, η καλλιέργεια ηλιόσπορου για βιοκαύσιμα άρχισε πριν ελάχιστα χρόνια στη βαλκανική χερσόνησο και δεν ξέρουμε τι επίδραση έχει στα μεταναστευτικά είδη πουλιών. Είναι σαφές όμως ότι θα έχει κάποια επίδραση, αν μη τι άλλο, διότι προσφέρει τροφή εκεί που δεν υπήρχε πριν λίγα χρόνια...
Υπολογισμοί...
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο καθηγητής Ράιτερ του Ινστιτούτου Παστέρ, μετά από χρόνια μελέτης με μια επιστημονική ομάδα, βρήκε ότι οι αλλαγές στη γεωργία των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ είχαν τεράστιες επιπτώσεις στη βιολογία εντόμων. Ειδικότερα ο καθηγητής Ράιτερ βρήκε ότι τα έντομα αυξήθηκαν απότομα στην Ανατολική Ευρώπη, λόγω της παύσης της καλλιέργειας τεράστιων κυβερνητικών κτημάτων. Καθώς τα κτήματα λόγγωναν, αυξάνονταν τα τρωκτικά και φυτά που είναι ξενιστές εντόμων. Αν και δεν υπήρχε καμία σχέση με κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση κλπ., όπως όλοι ξέρουμε, είναι πολλά τα είδη πουλιών που τρέφονται με έντομα.
Οταν όμως δεν εξετάζονται ή δεν συνυπολογίζονται καθόλου τα οφθαλμοφανή και οι μελετητές περιορίζονται μόνο σε προσομοιώσεις υπολογιστών, τότε κάτι δεν πάει καλά. Τα μοντέλα υπολογιστών είναι ριψοκίνδυνα λόγω εγγενούς ανακρίβειας, αφού κανένα μοντέλο δεν μπορεί να συμπεριλάβει ΟΛΑ τα αστάθμητα φαινόμενα του μέλλοντος. Μάλλον λοιπόν θα πρέπει να ψάξουμε άλλες μελέτες για την αλλόκοτη αποδημία τσίχλας που είχαμε φέτος...
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
καποια καλα στοιχεια για τις τραγικες αποδημιες που εχουμε τα τελευταια χρονια..
Δουλεύω πάνω σε μία νέα συνταγή
Δώσμου λίγες μέρες
Σήμερα σε απογευματινό περπατητό 5 μπριζόλες (γίνουνται) 15 λουκάνικα 5 παστουρμά και 1 κιλό συκωτάκι. Βγάλαμε το μεζέ μας
εψες εμαθα εφαες τα με το σωτηρη .επελανεν με τα λουκανικα σου.
miky55 έγραψε:Δουλεύω πάνω σε μία νέα συνταγή
Δώσμου λίγες μέρες
Σήμερα σε απογευματινό περπατητό 5 μπριζόλες (γίνουνται) 15 λουκάνικα 5 παστουρμά και 1 κιλό συκωτάκι. Βγάλαμε το μεζέ μας
εψες εμαθα εφαες τα με το σωτηρη .επελανεν με τα λουκανικα σου.
πελαρες ηρτεν εφερεν τα ζε χαχα να μεν φατσιση την πορτα...
ρε κατσε να καμω καφε!!!
οι οι καρτερα με η γεναικα ζε αρκησα εν να με δερει με την παντοφλα!
ρεεεεε κατσε ζε να την πιαω τηλεφωνο να της πω πως εισαι δαμε!!!
οι οι οι ζε αν δεν πιστεψει ??? εφαμεν την !
ο ζιρις μου επειεν να φαει ζικλες με ενα παρεα του
η μανα μου επειεν στον θκειον μου που εν Αντωνης ζε εγιορταζεν
ε ηντα να καμω ο φτωχος ζαβαλι μου εφα ενα ετσι μπαμ μπαμ ζε επεια στην πιλοτα
λουκανικα 4.1/2 Α απαρετητα 1 τιανια αγρελια που κανενας εν εφερεν εσσο ακομα!
Ρε παιδια φευγω σε λιγο για τροοδος. Εμαθε κανενας αν εκινηθην τιποτε τζιπανο (κορακου,κυπερουντα,καλιανα)
να παω ? Θα παρω την οικογενει φυσικα αλλα την κυριακη θελω το φαρμακο....
ακουσα σημερα οτι την κυριακη επαιχτηκαν τζικλες στον ακαμα.... και μαλιστα σε αριθμους...
αληθεια - ψεματα... εν ξερω κατα ποσο στεκει τουτη η κουβεντα ή απλα εν φημες και κουβεντες του καθε λαφαναζη... αν καποιος γνωριζει κατι απο πρωτο χερι... θα ηταν καλο να μας ενημερωνε ,
Εξορία ονομάζεται η απομάκρυνση, εν είδει ποινής, κάποιου από την περιοχή ή το κράτος στο οποίο μένει, χωρίς να επιτρέπεται να επιστρέψει... Εξορισμός στους ΤΑΛΙΜΠΑΝ