Με τον Κώστα Πελετιέ

Διπλωματούχο Οπλουργό

Οι κάννες αποτελούν ένα από τα κύρια μέρη του κυνηγετικού μας όπλου. Κατασκευάζονται κάτω από αυστηρές προδιαγραφές και για να βγουν στο παζάρι, πρέπει πρώτα να περάσουν από την τράπεζα δοκιμών και να ελεγχτούν ότι μπορούν να δεχθούν πιέσεις από φυσίγγια, χωρίς να υφίσταται θέμα κινδύνου για το χρήστη. Ως συνήθως, οι περισσότερες κάννες είναι κατασκευασμένες και ελέγχονται στα 1350 me 1670 bars, αν και στην πραγματικότητα οι αντοχές τους ίσως να υπερβαίνουν τα 1700 bars. Ένα κανονικό κυνηγετικό φυσίγγιο έχει ως συνήθως μεταξύ 450-600 bars πίεση. Ωστόσο, για να πάθει κάποια σοβαρή ζημιά η κάννη του κυνηγετικού ή του σκοπευτικού μας όπλου δεν εναπόκειται μόνο στην πίεση του φυσιγγίου αλλά και σε κάποιους άλλους παράγοντες.

Ξένο σώμα από το στόμιο της κάννης

Πολλές φορές στο κυνήγι λόγω του ότι μπαίνουμε σε χώρους δύσβατους με φύλλα ή κλαδιά ή επειδή κάποιες μέρες βροχερές υπάρχει λάσπη παντού είναι πολύ εύκολο κάποιο ξένο σώμα να αποφράξει το στόμιο της κάννης του όπλου μας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και δεν το αντιληφθούμε, τότε πολύ πιθανό στην επόμενη ντουφεκιά, στο σημείο όπου έγινε η απόφραξη να εκραγεί η κάννη για να εκτονωθεί η πίεση από το φυσίγγιο. Ως συνήθως, η εκτόνωση γίνεται από το πλευρό, δημιουργούνται τρομερές πιέσεις και το μέταλλο της κάννης σκίζεται.

Ζημιά από τα τσιοκ

Στα όπλα, τα οποία είναι πολυτσιόκ, ένας άλλος παράγοντας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην κάννη είναι η μη καλή εφαρμογή του τσιοκαρίσματος στα πάσα. Σε περίπτωση που το τσιοκάρισμα ξεβιδωθεί ή δεν εφαρμόσει καλά στα πάσα, τότε η αντίσταση που θα προκαλέσει στην εισερχόμενη πίεση του φυσιγγίου μπορεί είτε να μας διαλύσει τα πάσα του τσιοκ και να πετάξει το τσιοκ έξω είτε να σχιστεί το μέταλλο της κάννης κοντά στο σημείο όπου υπήρχε αντίσταση.

Ζημιά από υπολείμματα φυσιγγίου

Αυτή η περίπτωση ίσως να αποτελεί μια από τις κλασσικότερες φάσεις, όπου τα κυνηγετικά όπλα παθαίνουν ζημιά. Πολλές φορές μετά από ένα πυροβολισμό, για κάποιο λόγο κάποια αντικείμενα από το φυσίγγιο δεν φεύγουν αλλά σφηνώνουν μέσα στην κάννη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στον επόμενο πυροβολισμό, εάν δεν δούμε ότι η κάννη έχει φρακάρει και να την καθαρίσουμε, η ίδια η κάννη να παραμορφωθεί ή να σκιστεί στο σημείο όπου υπάρχει το εμπόδιο. Αυτή η περίπτωση είναι και αρκετά επικίνδυνη, καθώς εάν το αντικείμενο κολλήσει κοντά παρακόντακο ή στην αρχή των αυλών θέτουμε σε κίνδυνο τα μέλη του σώματος μας που βρίσκονται κοντά.

Ζημιά από ακατάλληλα για το όπλο μας φυσίγγια ή προβληματικά Αυτές οι περιπτώσεις ενδεχομένως να είναι οι πλέον επικίνδυνες για το χρήστη κυνηγετικού όπλου. Ατυχήματα κάτω από αυτές τις συνθήκες ποτέ δεν πέρασαν χωρίς το σοβαρό τραυματισμό του χρήστη του όπλου. Εάν χρησιμοποιήσουμε φυσίγγια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ή που για κάποιο λόγο έχουν αλλοιωθεί και δεν τηρούν τις προδιαγραφές κατασκευής τους, τότε πολύ πιθανό να έχουμε έκρηξη στη θαλάμη του όπλου.

Ξεκόλλημα καννών

Σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω υπερβολικής χρήσης των όπλων ή λόγω χρήσης ακατάλληλων φυσιγγίων στο συγκεκριμένο όπλο, μπορεί οι κάννες να ξεκολλήσουν από το σημείο που ενώνονται με τη θαλάμη. Η ζημιά που μπορεί να γίνει σε ένα όπλο δεν σημαίνει ότι οφείλεται στον κατασκευαστή, ο οποίος πουλάει το όπλο κάτω από κάποιες προδιαγραφές. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι τα όπλα που χρησιμοποιούνται από τους κυνηγούς υπόκεινται σε διάφορες ταλαιπωρίες, όπως έκθεση σε υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλές θερμοκρασίες και άλλα πολλά. Έτσι, η χρήση ακατάλληλων ή δυνατών φυσιγγίων ή ακόμη και η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο φαινόμενο.

Ξεκόλλημα ρίγας

Οι κύριοι παράγοντες για να ξεκολλήσει η ρίγα από το όπλο μας είναι είτε η κακή συγκόλληση από τον κατασκευαστή είτε η χρήση ακατάλληλης μπογιάς στο όπλο. Ακόμη, και τα καλύτερα εργοστάσια λόγω επιλογής ακατάλληλης μπογιάς αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα. Αυτό το φαινόμενο, επίσης, παρατηρείται όταν κάποιοι προσπαθούν να ξαναβάψουν τις κάννες ενός όπλου και δεν χρησιμοποιούν τα κατάλληλα υλικά.

Μέτρα πρόληψης

Εκτός από τον τελευταίο παράγοντα, ο οποίος δεν έχει σχέση με το χρήστη του όπλου, όλοι οι άλλοι παράγοντες μπορούν να αποφευχθούν με λίγη παρατηρητικότητα και λίγη πρόληψη από μέρους μας.

• Καταρχάς, πρέπει πάντοτε να γνωρίζουμε τις δυνατότητες τόσο του όπλου μας όσο και των φυσιγγίων που χρησιμοποιούμε. Αν δεν τις γνωρίζουμε, παίρνουμε την άποψη ενός προσοντούχου οπλουργού.

• Πρέπει να βεβαιωνόμαστε μετά και πριν από τη χρήση του όπλου ότι τα τσιοκαρίσματα είναι καλά βιδωμένα στο όπλο. Η χρήση του κατάλληλου λιπαντικού θα αποτρέψουν τη σκουριά και το κόλλημα των τσιοκαρισμάτων.

• Πάντοτε, όταν περνάμε από ένα δύσβατο χώρο ελέγχουμε τις κάννες μας εάν είναι καθαρές.

• Πάντοτε, μετά από ένα πυροβολισμό φυσάμε μέσα στις κάννες και πραγματοποιούμε οπτικό έλεγχο για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάτι μέσα. Με αυτά τα λίγα πράγματα μπορούμε κι εμείς και το όπλο μας να είμαστε ασφαλισμένοι και μακριά από κινδύνους. Καλά κυνήγια.