Την 3η Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια μέρα Άγριας Ζωής ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της σημαντικότητας της υπογραφής της Σύμβασης για τη ρύθμιση του Διεθνούς εμπορίου στα είδη πανίδας και χλωρίδας Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) που υπογράφηκε στις 3 Μαρτίου το 1973. Μέσω της πιο πάνω ημέρας, μας υπενθυμίζεται η ανάγκη για εντατικοποίηση των μέτρων για καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά της Άγριας Ζωής κι άλλες ανθρωπογενείς απειλές που δέχεται καθημερινά η άγρια πανίδα και χλωρίδα.


Το φετινό θέμα της ημέρας είναι «η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης σημαντικών ειδών για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος (Recovering key species for ecosystem restoration)».


Μέσα στο πλαίσιο των εορτασμών της πιο πάνω ημέρας, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, θα προχωρήσει σε απελευθέρωση ενός φλαμίνγκο το οποίο είχε εντοπιστεί εξασθενημένο, από πολίτες, το περασμένο Φθινόπωρο σε παράκτια περιοχή. Το φλαμίνγκο αφού έτυχε περίθαλψης στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας είναι έτοιμο να ενταχθεί και πάλι στο φυσικό περιβάλλον. Στο φλαμίγκο θα τοποθετηθεί ειδικός πομπός μέσω του οποίου θα συλλέγονται στοιχεία για τις κινήσεις καθώς και τη γενικότερη συμπεριφορά του πτηνού, στοιχεία που αποτελούν πολύ σημαντικές πληροφορίες για τους διαχειριστές του είδους.


Το 2015 ένας τέτοιος πομπός είχε και πάλι τοποθετηθεί σε ένα φλαμίνγκο που είχε διασωθεί και για αρκετά χρόνια έδιδε σημαντικές πληροφορίες για τις κινήσεις του πτηνού τόσο εντός Κύπρου όσο και στη και Μέση Ανατολή όπου μετακινήθηκε.


Εάν επιθυμείτε να παραστείτε στην πιο πάνω απελευθέρωση, που θα λάβει χώρα αύριο 3/3/2022 και ώρα 11:00 στην Αλυκή Ακρωτηρίου (κοντά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου), μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Ανώτερο Λειτουργό της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας κ. Νίκο Κασίνη στο τηλέφωνο 99628338.