Αν ξεκινήσατε να ασχολείστε με τα όπλα πριν από 30-40 χρόνια σίγουρα οι πρώτες σας ντουφεκιές θα ήταν με το πλαγιόκαννο του πατέρα σας ή του παππού σας. Αλλά από τότε μέχρι σήμερα τα σούπερ ποζέ όπλα (over-under) έχουν αποκτήσει μια τεράστια αγορά και μεγάλη φήμη έναντι των πλαγιόκαννων, κυρίως λόγω του ότι οι νεότερες γενιές ασχολούνται πέραν από το κυνήγι και με το σκοπευτήριο. Φυσικά το γεγονός ότι το παραδοσιακό όπλο για κυνήγι είναι το πλαγιόκαννο δε θα αλλάξει ποτέ.

Τα πλεονεκτήματα του να χρησιμοποιείς ένα πλαγιόκαννο όπλο στο κυνήγι είναι αρκετά και σημαντικά. Τα μάτια του κυνηγού είναι πιο κοντά και στις δύο κάννες έχοντας ένα μεγαλύτερο ορίζοντα, ο οποίος σου επιτρέπει να ευθυγραμμίσεις γρήγορα και εύκολα το όπλο σου με τον στόχο-θήραμα. Γενικά είναι ισοζυγισμένα όπλα με εύκολο χειρισμό, πιο ελαφριά και πιο εύκολα στο να τα τροφοδοτήσεις με φυσίγγια. Αν τώρα κάποιος χρησιμοποιεί κυρίως φυσίγγια με γομώσεις άνω των 35 γραμμαρίων και του αρέσει να περνάει αρκετή ώρα στο σκοπευτήριο, τότε ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτεί για να προσθέσει ένα πλαγιόκαννο στη συλλογή του.

Αν μιλήσετε σε κάποιον για Αγγλικά πλαγιόκαννα τα πρώτα όπλα που θα περάσουν από το μυαλό του είναι Holland and Holland, Purdey και Boss, τα πιο πολυτελές πλαγιόκανα στον κόσμο και σίγουρα τα πιο ακριβά. Πλαγιόκαννα τα οποία ακόμη και οι πιο φανατικοί κυνηγοί των over under ονειρεύονται να κυνηγήσουν μαζί τους πέρδικες και λαγούς. Τα καλά νέα όμως είναι ότι υπάρχουν στην αγορά αξιόλογα πλαγιόκαννα σε προσιτή τιμή τα οποία αξίζουν να προστεθούν στον κυνηγετικό σας φωριαμό και θα σας επιτρέψουν να ζήσετε με περηφάνεια την παραδοσιακή κυνηγετική εμπειρία.

Αν ψάχνετε για ένα μοναδικό, ισοζυγισμένο πλαγιόκαννο το οποίο είναι καλό για κυνήγι, τότε τα Αγγλικά boxlock πάντα θεωρούνται ως value for money όπλα. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν το boxlock ως κατώτερο όπλο ενός side lock σε σχέση με τον χειρισμό και το στυλ, αλλά αυτό δεν είναι πάντα σωστό ιδιαίτερα αν το ψάξουμε προσεκτικά.

Τι είναι το Boxlock και τι το Sidelock

To boxlock έχει ένα πιο συμπαγές action όπου ο μηχανισμός είναι κυριολεκτικά μέσα στο κουτί του action. Το ανακάλυψε ο Anson και Deeley της εταιρείας Westley Richards και εξελίχθηκε από την εταιρεία Greener. Είχε παρουσιαστεί αρχικά το 1870 και το αντέγραψαν πολλές εταιρείες μετά τις πρώτες πετυχημένες παρουσιάσεις.

Σε αντίθεση το sidelock τελειοποιήθηκε από τον Fredrick Beasley του οποίου τα σχέδια αγοράστηκαν αργότερα από την εταιρεία Purdey και εξελίχθηκαν από την Holland and Holland. Είναι σίγουρα ένας πιο πολύπλοκος σχεδιασμός από ότι το boxlock καθώς ο μηχανισμός κλειδώματος του όπλου βρίσκεται στο πλευρό του action. Προσθέτει περισσότερο βάρος ανάμεσα στα χέρια και εάν σχεδιαστεί σωστά δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για ένα όπλο, το οποίο προσφέρει ευκολότερο χειρισμό και πιο γρήγορο τράβηγμα σκανδάλης. Επίσης παρέχει χώρο για να δημιουργηθούν διάφορα διακοσμητικά σχέδια.

Ένα sidelock μπορεί να είναι καλύτερη επένδυση αλλά ένα boxlock έχει πιο προσιτή τιμή και θα σας εξυπηρετήσει για χρόνια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Στις αρχές του 1990 οι κατασκευαστές όπλων στην Αγγλία είχαν λίγο πολύ σταθεροποιήσει την εμφάνιση και τον σχεδιασμό ενός πλαγιόκαννου όπλου. Τα εργοστάσια στο Λονδίνο, Μπέρνιχαμ και άλλες σε πόλεις παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες από πιο φθηνά sidelocks και boxlocks όπλα για να εξυπηρετήσουν ένα ευρύ φάσμα από πελάτες. Ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε μια σημαντική επίδραση στις Αγγλικές οπλοβιομηχανίες και στο Αγγλικό Εμπόριο όπλων με μια σημαντική και σταθερή πτώση, η οποία έφτασε στην κορύφωση της το 1970. Φυσικά αρκετές φίρμες Αγγλικών όπλων που δημιουργήθηκαν την τότε εποχή παραμένουν σταθερές αξίες μέχρι σήμερα, όπως BSA, Parker Hale, Thomas Bland, T.Wild, Cogswell & Harrison και Churchill.

Τα Αγγλικά Κλασσικά

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των Αγγλικών όπλων και του εμπορίου Αγγλικών όπλων είναι το Webley & Scott. Είναι ένα από τα πιο παλιά ονόματα στην ιστορία των Αγγλικών όπλων με περισσότερους από δύο αιώνες ιστορία στην κατασκευή των γνωστών όπλων.

Τα επαναληπτικά και τα τυφέκια Webley ξεκίνησαν περίπου των 18ο αιώνα από τον William Davies, ο οποίος αρχικά κατασκεύαζε καλούπια για σφαίρες.

Το 1950 κατασκεύασαν ένα boxlock κυνηγετικό για την εταιρεία Holland & Holland και το 1957 κατασκεύασαν το μοντέλο Webley & Scott model 700, το οποίο αποτελούσε το βασικό όπλο της εταιρείας 700, 701 (grade1) και 702 (grade 2). Κατασκευάζονταν με κάννες 12άρες, 20άρες και 28άρες και κατά το 1960-1970 κατασκεύαζαν περίπου 1000 όπλα το χρόνο από τα οποία τα μισά στέλνονταν στην Αμερική.

Το action των όπλων Webley έχει το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πετάλου ενός αλόγου στο πάνω μέρος, ίσως το πιο γνωστό action στον κόσμο των κυνηγετικών όπλων. Το action αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από μεγάλους κατασκευαστές όπως William Evans, Holland & Holland και Westley Richards. Αν αυτοί οι μεγάλοι κατασκευαστές έδειχναν εμπιστοσύνη στο να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο action στα όπλα τους, τότε πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι τα συγκεκριμένα όπλα της Webley & Scot αξίζει να τα έχουμε στο υπόψη μας.

Αυτά τα όπλα είναι ότι πιο κοντινό μπορείτε να βρείτε σε πλαγιόκαννα όπλα μαζικής παραγωγής, τα οποία όμως προσφέρουν ένα μοναδικό αίσθημα και καλό ζύγισμα όπως θα αναμένατε από έναν κλασσικό Αγγλικό χειροποίητο πλαγιόκαννο. Για ένα όπλο αυτής της ηλικίας ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η κατάσταση στην οποία το βρίσκουμε. Ένα μεταχειρισμένο όπλο σε καλή κατάσταση θα κόστιζε κάπου ανάμεσα σε €1500 - €2500 αν ήταν σε καλή κατάσταση και στην αυθεντική του θήκη.

Το σημαντικό σε αυτά τα όπλα είναι ότι τα περισσότερα Webley & Scott είναι με θαλάμες 2¾”, τα οποία μπορούν να αντέξουν και πιο βαριές γομώσεις εάν χρειαστεί. Οι κάννες και τα chokes των όπλων είναι αναλογικά. Συνήθως οι κοντές κάννες 26’’ με ανοιχτά chokes και οι πιο μακριές 28’ και 30’ με κλειστά chokes. Το βάρος τους είναι περίπου 2,7 - 2,8 kg, ελαφριά και ευχάριστα στο κουβάλημα στο κυνήγι.

Η ενναλακτική λύση των Ισπανικών

Οι Βάσκοι είχαν πάντοτε ένα στενό εμπορικό δεσμό με την Βρετανία και οι Ισπανοί οπλοκατασκευαστές θεωρούσαν τα Αγγλικά πλαγιόκαννα ως τα απόλυτα όπλα, ως ένα έργο τέχνης. Για αυτό το λόγο τα περισσότερα Ισπανικά όπλα έχουν μια κοινή εμφάνιση με τα Αγγλικά πλαγιόκαννα. Επιπρόσθετα, τα καλά ποιοτικά Ισπανικά όπλα είναι πιο φθηνά από τα ισάξια Αγγλικά και Ιταλικά όπλα.

Ένας από αυτούς τους γνωστούς οίκους Ισπανικών όπλων ο οποίος τυγχάνει εκτίμησης ακόμη και στην Αγγλία, είναι ο Aguirre y Aranzabal ή πιο γνωστός ως AYA. Η βάση τους είναι στην Βόρεια Ισπανία. Το 1938 η εταιρεία AYA κατασκεύαζε μια απλή σειρά από boxlock και sidelock κυνηγετικά όπλα. Αν και τα όπλα ήταν αρκετά καλά και αξιόπιστα δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως τα καλύτερα όπλα. Ήσαν κάποια ‘φθηνά’ όπλα για τον μέσο κυνηγό, τα οποία πωλούνταν σε ανταγωνιστικές τιμές σε Ισπανία και στο εξωτερικό.

Στα μέσα του 1950 δύο αδέλφια Άγγλοι πήγαν για διακοπές στην Ισπανία και εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα των όπλων. Επίσης, διέκριναν μια καλή ευκαιρία για την Αγγλική αγορά. Τότε ξεκίνησε μια συνεργασία με την AYA να σχεδιάζει και να κατασκευάζει όπλα ειδικά διαμορφωμένα για την Αγγλική αγορά. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ξέρουμε και σήμερα με την AYA να στιγματίζει για τα καλά την Αγγλική οπλοβιομηχανία.

Παράγουν ένα boxlock και ένα sidelock κυνηγετικό σε διάφορους βαθμούς και διαμορφώσεις. Το AYA No.1 και No.2 είναι και τα δύο sidelocks και πιο ακριβά. Οι βασικές αρχές του No.1 βασίζονται στο σχεδιασμό του Holland & Holland. Σε αντίθετη περίπτωση το ΝΟ3 είναι ένα boxlock χωρίς εξωλκείς και υπάρχει και μια πιο απλή έκδοση, το οποίο ονομάζεται Yeoman.

Ένα μεταχειρισμένο No.3 ή Yeoman σε καλή κατάσταση θα κόστιζε περίπου €500 ,το οποίο θεωρείτε ως μια καλή αγορά για ένα παραδοσιακό πλαγιόκαννο αυτής της ποιότητας.

Ένα άλλο σημαντικό μοντέλο της εταιρεία θεωρείτε το AYA XXV, το οποίο βασίζεται στο Churchill XXV, με κάννες 25” και την παραδοσιακή ρίγα Churchill.

Το πιο γνωστό μοντέλο ωστόσο είναι boxlock με ejector No.4, το οποίο θεωρείτε ως το πιο ποιοτικό boxlock με action τύπου Anson & Deeley. Έχει κατασκευαστεί για να μοιάζει σε ένα a Westley Richards. Πάντα λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του ένα κανονικό ΝΟ 4 θα κόστιζε περίπου €800 - €950 μέχρι και €1700 για το πολυτελές μοντέλο. Το boxlock μπορούμε να το βρούμε με κάννες 26”ή 28” με choke half και full choke και 2¾” θαλάμες.

Όποιο μοντέλο AYA και εάν επιλέξετε το όπλο ‘κάθεται’ εύκολα στον χρήστη και χρειάζεται πολύ λίγη προσπάθεια για να επωμίσετε και να σημαδέψετε. Ένα κλασσικό ‘Αγγλικό’ πλαγιόκαννο.. Ο άνθρωπος πήγε στο διάστημα, το facebook είναι πλέον μέρος της ζωής μας αλλά τα πλαγιόκαννα ακόμη παραμένουν ως τα παραδοσιακά κυνηγετικά όλα. Δοκιμάστε τα μπορεί να σας ξαφνιάσουν ευχάριστα.