Συλλογή πληροφοριών για το κυνήγι τσίχλας

 

Του Άριστου Αριστείδου 

 

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το κυνήγι τσίχλας αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά και ενδιαφέροντα κυνήγια για τους πλείστους κυνηγούς. Ένα κυνήγι το οποίο μπορεί να μας προσφέρει την δυνατότητα στους κυνηγούς να έρθουν σε επαφή με αρκετά θηράματα και ιδιαίτερα όταν είναι λίγο διαβασμένοι.


Τα πουλιά ξεκινάνε να κάνουν την εμφάνιση τους στο νησί μας από τις αρχές Νοεμβρίου ενώ όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στον Xειμώνα η παρουσία τους γίνεται ακόμη πιο έντονη. Φυσικά αυτό συνδυάζεται με τα τερτίπια του καιρού. Κάποτε θα τις δούμε να έρχονται πιο γρήγορα και κάποτε πιο αργά. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς βλέπουμε μεγάλους αριθμούς να επισκέπτονται το νησί μας μετά το πέρας της κυνηγετικής εξόρμησης.


Οι φανατικοί του είδους γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι και ξέρουν πού θα τις ψάξουν και πώς θα τις κυνηγήσουν.


Σημαντικό στοιχείο επιτυχίας η αναγνώριση 

 


Αναγνώριση

 

Όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, επιτυχία στο κυνήγι χωρίς αναγνωρίσεις ή πληροφορίες από φίλους κυνηγούς είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Αν λοιπόν έχουμε τη πολυτέλεια να κάνουμε αναγνωριστικές εξορμήσεις πριν κυνηγήσουμε, η επιτυχία μας στο κυνήγι θα είναι σαφώς μεγαλύτερη. Αρκετοί εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν εργάζονται το Σάββατο, και βγαίνουν στην ύπαιθρο για να ανακαλύψουν οι ίδιοι που θα εξορμήσουν την επομένη.


Πριν όμως εξορμήσουμε στα βουνά για αναγνώριση θα πρέπει να έχουμε υπόψη ορισμένες πληροφορίες. Που κτυπήθηκαν πουλιά τις προηγούμενες εξορμήσεις, ποια περίοδο του χρόνου διανύουμε, πόσο χρόνο θα αφιερώσουμε στην αναγνωριστική μας περιοδεία και κατά την κυνηγετική μας εξόρμηση, πως θα είναι ο καιρός και διάφορους άλλους παράγοντες.


Τα πρωϊνά περάσματα 


Οι πρωινές παρατηρήσεις θα πρέπει να γίνονται από πολύ νωρίς μέχρι τις 07:00 - 07:30 το πρωί. Τα ξεφυσήματα ή ποφυσήματα (πορείες που ακολουθούν τα πουλιά προτού καλά καλά χαράξει), είναι πολύ καλοί δείκτες για τη κατάσταση και τον αριθμό των πουλιών σε μια περιοχή. Αν είμαστε ευχαριστημένοι με τον αριθμό των πουλιών, πολύ πιθανόν να υπάρχουν αρκετά πουλιά όχι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Εκεί πρέπει να επιλέξουμε ένα καλό ξέφωτο όπου θα προλαβαίνουμε να βλέπουμε και να στοχεύουμε τα πουλιά, ενώ σημαντικό είναι να υπάρχει καθαρό πεδίο για να μπορούμε να βρούμε τα χτυπημένα θηράματα.



Συνέχεια στους χώρους βοσκής 

 

 

Μετά τις 07:00 – 07:30 τα πουλιά έχουν μετακινηθεί προς τους χώρους βοσκής ή και νερού. Άρα για να συνεχίσουμε το κυνήγι μας με επιτυχία θα πρέπει να ψάξουμε σημεία τροφοδοσίας. Καλά σημεία για αναγνώριση είναι αμπελώνες, ελαιώνες, χώροι με πλούσια παραποτάμια βλάστηση η οποία παρέχει ποικιλία τροφής (βατοί, τρεμιθιές, σχοινιές, αγριελιές κ.α.), περβόλια με εσπεριδοειδή, μηλιές κλπ.


Γνωρίζοντας περισσότερο από ένα ‘λίμπισμα’ στην περιοχή, μας παρέχει τη δυνατότητα να μετακινηθούμε κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής μας εξόρμησης αν είναι αναγκαίο. Πολλές φορές παρόλο που υπάρχουν πουλιά σε μια περιοχή, για διάφορους λόγους (χρήση μιμητικών συσκευών από άλλους ανεγκέφαλους που δεν σέβονται το συνάδελφο κυνηγό, πολυκοσμία, κακό πόστο κ.α.) χάνεται το ενδιαφέρον. Γνωρίζοντας άλλα λιμπίσματα σε κοντινή απόσταση πιθανόν να μας σώσει τη μέρα, αν οι συνθήκες εκεί είναι διαφορετικές.


Σε περίπτωση που η περιοχή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καλό θα ήταν να μετακινηθούμε σε μια νέα εντελώς διαφορετική περιοχή, προς τα παράλια αν τα ορεινά δεν παρουσίασαν ενδιαφέρον και προς τα ορεινά αν τα παράλια δεν παρουσίασαν ενδιαφέρον. Αν έχουμε φίλους ή κυνηγετικούς συντρόφους οι οποίοι κάνουν αναγνώριση σε διαφορετική περιοχή, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουμε για να κάνουμε μια νέα αξιολόγηση της κατάστασης. Άλλωστε υπάρχουν μέρες που δεν υπάρχουν γενικά ικανοποιητικοί αριθμοί πουλιών και θα πρέπει να αρκεστούμε στα λίγα που μπορεί να έχουμε συναντήσει. Αν οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι υπάρχουν πουλιά σε ορισμένες περιοχές, μπορεί να μεταβούμε αν είναι κοντά μας ή να ψάξουμε σε παρόμοιες περιοχές (υψόμετρο, βλάστηση κλπ.) κοντά στο σημείο που βρισκόμαστε.


Το απογευματινό κυνήγι τσίκλας



Κατά τις τελευταίες απογευματινές ώρες της μέρας, σωστό θα ήταν να επικεντρωθούμε στα γνωστά ‘τζίταστρα’ (περιοχές όπου τα πουλιά κουρνιάζουν ή κινούνται προς τα κουρνιάσματα), τα οποία και πάλι είναι καλοί δείκτες για τη κατάσταση των πουλιών σε μία περιοχή. Όταν παρατηρήσουμε αρκετά πουλιά στο τζίταστρο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχει κίνηση το επόμενο πρωινό. Περάσματα προς πυκνό δάσος, πυκνές ποταμιές ιδιαίτερα πλούσιες σε καλαμιώνες, πυκνά περιβόλια με εσπεριδοειδή και χαρουπιές αποτελούν ιδανικά σημεία για απογευματινό κυνήγι τσίχλας και πάντοτε πρέπει να τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία κατά τις απογευματινές μας αναγνωρίσεις.


Η μετακίνηση των πουλιών από τα σημεία βόσκησης προς τα σημεία όπου τα τσιτάσουν ξεκινούν από τις 14:30 με ψηλές μετακινήσεις και πορείες και αυξάνονται καθώς πέφτει το φως. Σε αρκετές περιπτώσεις οι μεγαλύτεροι αριθμοί περνάνε με το τελευταίο φως της ημέρας. Εκεί όμως δεν πρέπει να παρασυρθούμε από το πάθος μας. Επιλέγουμε να ρίξουμε στα πουλιά τα οποία μπορούμε να τα βρούμε σε περίπτωση επιτυχούς βολής. Αν γνωρίζουμε ένα καλό τσίταστρο πολλές φορές ίσως να αξίζει τον κόπο να κυνηγήσουμε μόνο απόγευμα εάν δεν έχουμε κάποια καλή πληροφορία για το πρωινό κυνήγι.

 

Ντροπή και απειλή για το κυνήγι οι πεταγμένοι κάλυκες 

 

Δυστυχώς στο κυνήγι της τσίκλας και εξαιτίας ορισμένων ασυνείδητων δίνουμε την ευκαιρία σε αρκετούς αντικυνηγούς να μας στοχοποιούν όλους και να μας πολεμάνε. Εσείς που πετάτε πλαστικούς κάλυκες και μολύνεται την φύση, εσείς που λερώνεται το περιβάλλον, εσείς που θέλετε να ονομάζεστε φυσιολάτρες. Το πέταγμα άδειων κάλυκων στην φύση απαγορεύεται δια νόμου αλλά και να μην απαγορευόταν είναι υποχρέωση μας να καθαρίζουμε την περιοχή που έχουμε κυνηγήσει. Δεν μας κοστίζει τίποτα να αφιερώνουμε 3 λεπτά από το χρόνο μας για να μαζέψουμε τα σκουπίδια μας και να τα πάρουμε σε ένα κάλαθο απορριμμάτων.

Αν ο καθένας μας το βάλει στο μυαλό του ότι δεν πρέπει να πετάει τους άδειους κάλυκες στο έδαφος τότε μπορούμε να αλλάξουμε και αυτή την αρνητική εικόνα την οποία δημιουργήσαμε εμείς μόνοι μας εδώ και τόσα χρόνια.