Οι μέρες που περνάμε είναι αρκετά δύσκολες και όλοι έχουμε επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό από την οικονομική κρίση. Τα καύσιμα έχουν ανέβει κατακόρυφα και οι συχνές έξοδοι των σκύλων μας στο βουνό είναι πράγμα δύσκολο, κυρίως για όσους μένουν στην πόλη. Οι εξορμήσεις που μετράμε για το ενδημικό θήραμα μετρημένες. Φέτος πάμε για δεκαεπτά, εκ των οποίων δεν ξέρουμε πόσες τελικά θα κυνηγήσουμε, λόγω καιρικών συνθηκών ή άλλων επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Ο κάθε κυνηγός που βγαίνει στο βουνό με την συνοδεία σκύλου, απαιτεί από το ζώο του την μέγιστη βοήθεια και προσφορά. Φυσικά, πολλές φορές ο ιδιοκτήτης απλός απαιτεί χωρίς, όμως, να προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια στο ζώο του, είτε από πλευράς εκπαίδευσης, είτε από πλευράς προπόνησης ή διατροφής για να μπορέσει το σκυλί να ανταπεξέλθει. Ας μην ξεχνάμε ότι, ένας σκύλος περπατάει περίπου δέκα φορές περισσότερη απόσταση από ότι ένας κυνηγός στο βουνό. Αν, λοιπόν, ο κυνηγός διανύσει σε μία μέρα πέντε χιλιόμετρα, ο σκύλος θα διανύσει πενήντα. Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή.

Τέλη Αυγούστου - Σεπτέμβρη

Βρισκόμαστε δύο περίπου μήνες πριν την έναρξη του κυνηγίου και θέλουμε να προετοιμάσουμε το ζώο μας. Το ζώο θα πρέπει να προετοιμαστεί και μυϊκά, αλλά και ψυχολογικά, όπως και ο άνθρωπος. Αν ο σκύλος βρισκόταν σε απραξία για αρκετό καιρό ή έβγαινε μικρές εξόδους, τότε σαφώς δεν είναι έτοιμος για να κυνηγήσει. Οι πατούσες του έχουν μαλακώσει και πιθανόν στις πρώτες εξόδους στο βουνό να χρειαστεί κάποιο διάστημα προσαρμογής για να επιστρέψει η σκληρότητα στα πόδια του. Οι μύες του έχουν αδυνατήσει και θα χρειαστεί εκγύμναση για να μπορέσει να αποκτήσει μυϊκή και φυσική κατάσταση που να του επιτρέπει να κυνηγάει με ευκολία.

Έτσι, λοιπόν, όταν αποφασίσουμε ότι θα πρέπει και εμείς και το σκυλί μας να μπούμε σε ρυθμούς προετοιμασίας θα πρέπει να κάνουμε κάτι από τα ακόλουθα.

Α) Ξεκινάμε να έχουμε μικρές και συχνές εξόδους μία με δύο φορές την βδομάδα για δύο με τρείς ώρες. Ιδιαίτερα τώρα τους ζεστούς μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβρη από τις πέντε και τέταρτο που ξημερώνει μέχρι τις οκτώ μπορούμε, κυρίως, σε βορεινές περιοχές να κινηθούμε πιο άνετα. Μαζί μας έχουμε πάντοτε το απαραίτητο φαρμακείο για το ζώο μας και αρκετό νερό και για τους δύο μας.

Β) Καθώς οι θερμοκρασίες είναι αποτρεπτικές, για μεγαλύτερες σε διάρκεια εξόδους, προσπαθούμε να ενσωματώσουμε ακόμη μια έξοδο κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω δουλειάς ή λόγω υποχρεώσεων, τότε μπορούμε ένα απόγευμα ή βράδυ να πραγματοποιούμε με τα ζώα μας ένα μεγάλο περίπατο ή τροχάδι για καμιά ώρα. Αυτό θα ωφελήσει και τα ζώα μας και εμάς. Υπάρχουν ιδιοκτήτες σκύλων που κατασκεύασαν τροχούς εξάσκησης σκύλων ή ακόμη με την χρήση δρόμου εκγύμνασης, προπονούν μία με δύο φορές την βδομάδα τα ζώα τους. Φυσικά, σε ένα τέτοιο όργανο εκγύμνασης πρέπει πάντοτε να συμβουλευόμαστε ένα εκπαιδευτή για την χρήση του. Σε ένα τροχό εκγύμνασης, για παράδειγμα, ο σκύλος δεν μπορεί να μένει περισσότερο από τρία λεπτά.

Γ) Όταν μπει για τα καλά ο Σεπτέμβρης και η θερμοκρασία, ιδιαίτερα το πρωί, είναι πιο υποφερτή, τότε μπορούμε να μείνουμε στο βουνό καμιά ώρα περισσότερη. Αυτή η μία ώρα κάνει ιδιαίτερο καλό στο ζώο μας, αφού του αυξάνει την φυσική του κατάσταση. Πρέπει, όμως, να έχουμε πάντοτε υπόψη μας, ότι το σκυλί, ιδιαίτερά κατά τις πρώτες εξόδους στο βουνό, θα γυρεύει συνεχώς νερό λόγω της κόπωσης. Θα πρέπει να του δίνουμε μικρές ποσότητες νερού και ποτέ μεγάλες ποσότητες, ιδιαίτερα όταν το σκυλί είναι σε στάδιο κόπωσης. Υπάρχει περίπτωση να γυρίσει το στομάχι του ή να πάθει άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Οκτώβρης

Δ) Μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα πριν από το κυνήγι. Αυτός ο μήνας είναι αρκετά κρίσιμος. Ότι δώσουμε στο σκυλί μας το ίδιο θα πάρουμε. Αν, λοιπόν, αφιερώσουμε χρόνο σε μεγάλα εκπαιδευτικά, τότε το σκυλί μας θα έχει μια καλή απόδοση τις πρώτες εξορμήσεις. Αν για παράδειγμα η παγανιά μας θα είναι πέντε ώρες την πρώτη μέρα, τότε θα πρέπει να αφιερώσουμε δύο με τρείς εξορμήσεις να βγάλουμε εκπαιδευτικό το σκυλί μας για πέντε ώρες. Μόνο έτσι θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να αντέξει την πρώτη μέρα κυνηγίου. Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι το σκυλί μας, ιδιαίτερα κατά τους μήνες προετοιμασίας και μήνες κυνηγίου να έχει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο σκύλος είναι ένας μεγάλος αθλητής και πρέπει να τρέφεται σαν αθλητής. Δεν αρκεί να πάμε να αγοράσουμε μια τροφή ψηλή σε πρωτεΐνη. Πρέπει να μελετήσουμε την τροφή, να δούμε τα συστατικά της και πόση ποσότητα πρέπει να παίρνει ο σκύλος μας σύμφωνα με το βάρος του και την δραστηριότητα του. Αν αυτό το βρίσκουμε περίπλοκο να ζητήσουμε από τον πωλητή να μας το καθορίσει. Αρκετά άτομα στον χώρο είναι πραγματικοί επαγγελματίες και γνωρίζουν πολύ καλά και το προϊόν τους και την δουλειά τους. Επίσης, είναι πιο υγιεινό, το σκυλί να τρέφεται δύο φορές την ημέρα και όχι μία όπως κάνουν οι περισσότεροι κυνηγοί. Όταν το ζώο όλη μέρα μένει με άδειο στομάχι, τότε αναπτύσσει άλλα κουσούρια, όπως η λαιμαργία, να τρώει ότι βρίσκει χάμω και διάφορά άλλα ελαττώματα. Καλό είναι να δίνουμε μια μικρή ποσότητα στο σκυλί μας το πρωί και μεγαλύτερη ποσότητα το απόγευμα.

Συμπτώματα και αποτελέσματα ενός αγύμναστου σκύλου

Αν αφήσουμε το σκυλί μας στο κλουβί χωρίς σωστή εκγύμναση, τότε πολύ πιθανό να έχουμε τα πιο κάτω αποτελέσματα:

Α)Κατά τις πρώτες μας εξορμήσεις στο βουνό, το σκυλί θα κουράζετε πολύ εύκολα και μετά από μικρό χρονικό διάστημα δεν θα μπορεί να κυνηγήσει

Β)Το σκυλί θα δυσκολεύεται να αναπνεύσει και αυτό θα έχει και ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να οσφραίνεται καλά και αποδοτικά.

Γ) Δεν θα πραγματοποιεί σωστή έρευνα σε εύρος και σε ταχύτητα

Δ) Μπορεί να ξεκινήσει να κουτσαίνει εν συνεπεία μυϊκών πόνων

Αν, λοιπόν, θέλουμε το σκυλί μας να είναι έτοιμο για το κυνήγι θα πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να του προσφέρουμε την απαραίτητη εκγύμναση. Με αυτό τον τρόπο και εμείς και ο σκύλος μας θα είμαστε πολύ πιο αποδοτικοί στο κυνήγι. ,