Του Κώστα Πελετιέ 

Διπλωματούχου Οπλουργού 

Πολλές φορές θα ακούσετε κάποιο οπλουργό ή κάποιο σκοπευτή να λέει την λέξη’ Pitch’ του όπλου. 

Τι σημαίνει άραγε και ποια η σημασία της για το χρήστη του κυνηγετικού όπλου;. 

Με την λέξη Pitch εννοούμε την κλίση του πέλματος που σχετίζεται με την έδραση του όπλου στον ώμο και την ανατομία του. Θα πρέπει να ακολουθεί το σχήμα του σώματος του κυνηγού ή σκοπευτή στο σημείο του ώμου που κάθεται το πέλμα. Το σχήμα αυτό αντιλαμβάνεστε ότι παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία αφού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο η διάπλαση του στήθους και του δελτοειδούς μυός που υπάρχει εκεί. Σε κάποια όπλα τα οποία γίνονται επι παραγγελίας υπάρχουν διάφοροι τύποι πέλματος με κλίσεις , ο κάτοχος αφού δοκιμάσει διαλέγει αυτή που του ταιριάζει καλύτερα και βάση των σκοπευτικών ή κυνηγετικών του απαιτήσεων. 

Επίσης, οι γυναίκες λόγω στήθους χρειάζονται διαφορετικό Pitch απ’ ότι ένας άντρας. Διαφορετικό Pitch έχει ένα όπλο σκοπευτικό και ιδιαίτερα για Τραπ και διαφορετικό ένα κυνηγετικό όπλο. Τα όπλα sporting παρουσιάζουν παρόμοιο pitch με τα κυνηγετικά όπλα. Σε πολλές περιπτώσεις όταν ο κάτοχος ενός όπλου θέλει να μακρύνει ή να κοντύνει το όπλο του, τις περισσότερες φορές γίνεται είτε πρόσθεση είτε αφαίρεση υλικού από το πίσω μέρος. Σε αυτή την περίπτωση και εάν δεν γίνει προσεκτική δουλειά πιθανό να αλλάξει το pitch του όπλου και να μην έχει καλή εφαρμογή στον ώμο μας. Αυτό σημαίνει ότι πρώτο δεν θα φέρνουμε γρήγορα το όπλο σε ευθεία γραμμή του ματιού με την ακίδα και δεύτερο θα παρατηρήσουμε τραυματισμούς από μελανιές στον ώμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μελανιές από το όπλο στον ώμο προέρχονται είτε από κακή επώμιση, από λάθος μήκος κοντακιού είτε από λάθος PITCH στο όπλο μας. 

Αν λοιπόν νιώθετε ότι το όπλο δεν εφαρμόζει καλά στον ώμο σας ή παρατηράτε μελανιές στον ώμο όταν το χρησιμοποιείτε , τότε θα πρέπει να πάτε σε ένα οπλουργό να κοιτάξει κατά πόσο είναι θέμα επώμισης, λάθος μήκος κοντακιού ή λάθος κλίσης του πέλματος του όπλου.