Του Χάρη Δημητριάδη –Οπλουργού


Όταν κρατάμε στα χέρια μας ένα όπλο πρέπει να νιώθουμε 100% ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο του όπλου σε κάθε στιγμή. Αυτό πρωτίστως για λόγους ασφαλείας και σε δεύτερη μοίρα για λόγους επιτυχίας στο κυνήγι. Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ευθυγράμμισης του ματιού του με την ακίδα του όπλου κατά την σκόπευση , όμως υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ορθή και σωστή σκόπευση. 

Τα όπλα παράγονται με διάφορες μορφές χειρολαβών, κάποιες ονομάζονται pistol, κάποιες semi-pistol- κάποια Αγγλικού τύπου. Σε αυτό το τεύχος θα μιλήσουμε για την Πιστολοειδή λαβή του κυνηγετικού όπλου και την σημασία των σωστών διαστάσεων .

Η πιστολοειδές λαβή αν και χρησιμοποιείται κυρίως στα σκοπευτικά όπλα εντούτοις αρκετοί κατασκευαστές την χρησιμοποιούν και σε κυνηγετικά όπλα. Φυσικά για να μπορούν να παράγουν όπλα μαζικά με ποιο χαμηλό κόστος πολλές φορές επιλέγουν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες διαστάσεις με ρυθμιζόμενες σκανδάλες για μικρές προσαρμογές ως προς τον χρήστη. Η σημασία όμως της σωστής λαβής είναι μεγάλη. Η παλάμη πρέπει να κλειδώσει στο κοντάκι για σωστό χειρισμό και πάνω από όλα ασφάλεια. 

Διάμετρος Λαβής

 Διάμετρος λαβής είναι το πάχος που έχει η λαβή στο πιάσιμο που θα κάνει ο χρήστης και διαφέρει αναλόγως με το μέγεθος της παλάμης. Η σημασία της διαμέτρου είναι μεγάλη, διότι μια λεπτότερη λαβή από αυτή που χρειάζεται ο κυνηγός ή ο σκοπευτής θα έχει ως συνέπεια η παλάμη να μετακινείται μπροστά με την ανάκρουση του όπλου. Αν είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται, τότε δεν υπάρχει σωστή υποστήριξη από την παλάμη σε δυνάμεις στρέψης και δεν έχουμε σταθερό κράτημα. Αυτό έχει να κάνει και με τον σωματότυπο του κάθε κυνηγού. 

Μήκος Λαβής

 Μήκος πιστολοειδούς λαβής είναι η απόσταση μεταξύ της σκανδάλης όπου ακουμπάει ο δείκτης του χεριού, μέχρι την άκρη της πιστολοειδούς λαβής. Η σημασία της είναι καθοριστική στην κυρτότητα της λαβής και η γωνία που θα έχει ο καρπός όταν κρατάει τη λαβή με τον πήχη διευκολύνει την ανοδική κίνηση του κοντακίου κατά την επώμιση. Όταν κρατάμε το όπλο το δάκτυλο το οποίο ακουμπάει την σκανδάλι με τις κάννες πρέπει να είναι όσο πιο ευθυγραμμισμένο γίνετε. 

Ύψος Λαβής

 Ύψος πιστολοειδούς λαβής είναι η απόσταση μεταξύ του σημείου που ο αντίχειρας αγκαλιάζει το πάνω μέρος της λαβής και το κάτω άκρο του πιστολέ, όπου θα τελειώνει και το πιάσιμο της παλάμης. Σε εκείνο το σημείο δημιουργείτε ένα στόπερ για καλύτερο πιάσιμο του χεριού. 


Αν μετρήσουμε την απόσταση από το κέντρο της σκανδάλης σε 3 σημεία της λαβής μας. Το επάνω , το κέντρο και το κάτω η μέγιστες μετρήσεις τις οποίες θα πάρουμε για ένα όπλο πρέπει να είναι 

1)     Από το κέντρο της σκανδάλης στην άκρια κάτω της λαβής 10 εκ

2)    Από το κέντρο της σκανδάλης στο μέσο της λαβής 7,5 εκ

3)    Από την άκρια της σκανδάλης στο επάνω μέρος της λαβής 13 εκ 

Αυτές είναι οι μέγιστες αποστάσεις για ένα άτομο αρκετά ψηλό. Αν για κάποιο λόγω το δάκτυλο μας δεν αγκαλιάζει φτάνει την σκανδάλη , ή είναι πολύ μπροστά ενώ κρατάμε την λαβή του όπλου σωστά , αυτό σημαίνει ότι έχουμε θέμα στις διαστάσεις της λαβής μας. Όπως αναφέραμε πιο πριν εάν το όπλο έχει ρυθμιζόμενη σκανδάλη μπορούμε να μειώσουμε κάπως το πρόβλημα. Εάν όμως αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις στο ξύλο του όπλου σύμφωνα με τις μετρήσεις τις δικές μας. Σε αρκετές περιπτώσεις οι λαβές έχουν τροποποιηθεί με την προσθήκη ή αφαίρεση ξύλου έτσι ώστε να εξυπηρετούν τον χρήστη του όπλου. Σε άλλες περιπτώσεις λόγω δυσκολίας τροποποίησης του συγκεκριμένου κοντακιού πιθανό η λύση είναι να δημιουργηθεί ένα καινούργιο κοντάκι στις διαστάσεις του κυνηγού. Ας μην ξεχνάμε ότι το κοντάκι είναι αυτό το οποίο θα οδηγήσει τις κάννες με ασφάλεια προς τον στόχο . Το πόσο γρήγορα και σωστά θα γίνει αυτό εξαρτάτε από την σχέση του χειριστή του όπλου με το όπλο του. Ένα όπλο ραμμένο στα μέτρο μας θα μας βοηθήσει πιο γρήγορα , πιο σωστά και πιο ασφαλισμένα να πετύχουμε αυτό που θέλουμε . 

Εννοείτε ότι εάν παραγγείλουμε ένα καινούργιο κοντάκι ή ένα καινούργιο όπλο καλό είναι εκείνος που θα μας το φέρει να ξέρει σε τι διαστάσεις λαβής ταιριάζεις το χέρι μας. Σήμερα αρκετά όπλα προσφέρονται στην αγορά κυρίως σκοπευτικά με πλήρως ρυθμιζόμενα κοντάκια για να μπορεί ο σκοπευτής να βρίσκει με λεπτομέρεια τις σωστές διαστάσεις του κοντακιού του. Με ένα τέτοιο όπλο γίνονται και οι μετρήσεις πολλές φορές για κατασκευή νέων κοντακιών.  


Μελετήστε λίγο το όπλο σας και πειραματιστείτε λίγο με το κράτημα του όπλου. Αν χρειαστεί πάρτε και την γνώμη του οπλουργού σας και μπορεί με μικρές και απλές διορθωτικές κινήσεις να πετύχετε ένα καλύτερο και ποιο ασφαλές κράτημα του όπλου σας.