Παρουσίαση Φυσιγγίων BORNAGHI DISPERSANTE SPEADER 34 No 7

BORNAGHI EXTRA DISPERSANTE SPEADER 35 No 9


Τα γνωστά Ιταλικά φυσίγγια Bornaghi απέκτησαν επίσημο αντιπρόσωπο στην Κύπρο και από αυτό τον Οκτώβριο διατίθενται στην Κυπριακή αγορά και μπορούμε να πούμε σε πολύ προσιτές τιμές αν αναλογιστούμε τις αυξήσεις τις οποίες προέκυψαν λόγω των νέων δεδομένων.


Δύο από τα φυσίγγια αυτά μας κίνησαν το ενδιαφέρον και τα είχαμε δοκιμάσει κατά την περίοδο του ενδημικού ενώ έχουμε και την ευκαιρία να τα αναλύσουμε ακόμη περισσότερο.


Ας δούμε λοιπόν το κάθε φυσίγγιο ξεχωριστά.


BORNAGHI DISPERSANTE SPEADER 34 No7


Το συγκεκριμένο φυσίγγιο βγαίνει και σε νούμερο σκαγιών 6-7-8-9. Προσωπικά είχα επιλέξει το νούμερο 7 για να το χρησιμοποιήσω στο κυνήγι ενδημικού ως πρώτη ντουφεκιά για κοντινές και μεσαίες αποστάσεις. Ένα πολύ γρήγορο φυσίγγιο που μου χάρισε αρκετά θηράματα όχι μόνο σε κοντινές αποστάσεις των 7-15 μέτρων αλλά και σε μεσαίες και αποστάσεις 15-20 μέτρα αλλά και ένα περδίκι σε απόσταση 35+ μέτρων.


Ανοίγοντας το φυσίγγιο διαπιστώνω ότι πέραν από το ποιοτικό αστεροειδές κλείσιμο, ποιοτικά και ομοιόμορφα σκάγια, ένα μοναδικό στο είδος του πλαστικό βύσμα (πιστόνι) της εταιρείας gualandi. Το πιστόνι έχει διπλό προωθητικό κύκλο πιθανό για αύξηση της ταχύτητας και ένα σταυροειδές διαχωρισμό των σκαγιών σε τέσσερα μέρη εσωτερικά και περικλείεται με τέσσερα εξωτερικά φτεράκια ελαφριά ενωμένα μεταξύ τους. Είναι πραγματικά όπως περιγράφει το κουτί spreader - απλώνει τα σκάγια. H gualandi το πουλάει ως ιδανικό βύσμα για κοντινές ντουφεκιές και για το κυνήγι μπεκάτσας.


Το μπαρούτι τώρα δύσκολο να εντοπιστεί η προέλευση τους και το είδος του καθώς οι παραγγελίες του εργοστασίου αρκετές φορές γίνονται μόνο για τα δικά του φυσίγγια κατόπιν δικών του παραγγελιών. Φαίνεται να είναι A1 special το οποίο είναι ιδανικό για φυσίγγια με βάρος σκαγιών κοντά στα 34-35 γρ.


Η Δοκιμή στο πεδίο

Στο πεδίο είχα παρατηρήσει ότι γρήγορες ντουφεκιές όχι 100% πάνω στο στόχο μου έδιναν το θήραμα έστω και πληγωμένο καθώς η κατανομή των σκαγιών από ότι φαίνεται καλύπτουν σκοπευτικά λάθη.


Η δοκιμή στο χαρτόνι

Έγινε δοκιμή του φυσιγγίου σε χαρτόνι διαστάσεων 1 μέτρο Χ 1 μέτρο. Με τσιόκ νούμερο 4 το φυσίγγι μας έδωσε κύκλο 72-75 εκατοστών στα 15 μέτρα. Μία πολύ καλή κατανομή, μεγάλος κύκλος για σχετικά κοντινή απόσταση. Λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα στο κυνήγι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το φυσίγγι είναι μια πολύ καλή επιλογή στο νούμερο 7 για αρκετά θηράματα σε κοντινές και μεσαίες αποστάσεις.


BORNAGHI EXTRA DISPERSANTE SPEADER 35 No 9

Πραγματικά μετά από την δοκιμή του 34 γρ είχα μεγάλη περιέργεια να δοκιμάσω το BORNAGHI EXTRA DISPERSANTE SPEADER 35 No 9. Τι θα μπορούσε να μου προσφέρει περισσότερα αυτό το φυσίγγιο του οποίου η τιμή του είναι πιο ψηλή εάν αναλογιστούμε ότι βγαίνει σε έκδοση των 10 φυσιγγίων και όχι των 25 που είναι το νούμερο 34.


Καταρχήν εμφανισιακά να πούμε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό κάλυκα (μακρύ) σε αντίθεση με το 34, ενώ διαφορετικό είναι και το πλαστικό που αντί το κλασσικό τύπωμα είναι επενδυόμενο με ένα αυτοκόλλητο περιτύλιγμα.


Στο εσωτερικό μέρος σίγουρα το νούμερο 9 και στα 35 γραμμάρια προσφέρει περισσότερα σκάγια από το νούμερο 7-34 γρ. γεγονός που παραπέμπει σε πιο ‘γεμάτες ‘ κοντινές ντουφεκιές.


Το μπαρούτι επίσης είναι διαφορετικό τουλάχιστο χρωματικά (πιθανό CSB) ενώ το μόνο πράγμα που παραμένει ίδιο είναι ο κατανομέας - πιστόνι της gualandi SUPER G® WITH SHOT SCATTERER. Και στα δύο φυσίγγια χρησιμοποιείτο το ίδιο πιστόνι. Υποψιάζομαι ότι ο λόγος αλλαγής της πυρίτιδας είναι για να κρατήσουν την ταχύτητα σε ψηλά επίπεδα ακόμη και με περισσότερο βάρος σκαγιών.


Η Δοκιμή στο πεδίο

Η αλήθεια είναι ότι το μοναδικό θήραμα που βρήκα για να δοκιμάσω το φυσίγγι ήταν μια μπεκάτσα η οποία μου έδωσε εύκολη και καθαρή βολή στα 15 μέτρα. Η ντουφεκιά ‘γλυκιά’ και το θήραμα όταν καθαρίστηκε είχε 6 σκάγια στο κορμί του.

Η δοκιμή στο χαρτόνι


Πυροβολώντας το συγκεκριμένο φυσίγγι σε απόσταση 15 μέτρων από το στόμιο της κάννης με τσιόκ νούμερο 4 είχαμε ένα κύκλο κατανομής κοντά στα 77 – 79 εκατοστά με πολύ πιο πλούσια κατανομή σκαγιών στο εσωτερικό του κύκλου και περισσότερα σκάγια στις άκριες και κάποια έξω από τον κύκλο τα οποία ιδιαίτερα για το κυνήγι της μπεκάτσας μπορεί να είναι καθοριστικά.