Μια σημαντική εξέλιξη για την κυνηγετική κοινότητα της Ευρώπης φέρνει η νέα ευρωπαϊκή ρύθμιση για τον περιορισμό των μολύβδινων σκαγιών, προβλέποντας μεταβατική περίοδο επτά ετών για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της Φύσης (FACE), η περίοδος προσαρμογής αυξήθηκε από τρία σε επτά χρόνια, ενώ οι σφαίρες και τα μονόβολα εξαιρέθηκαν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Προέδρου της ΚΟΚ & ΔΑΖ, κ. Ηλία Πεκρή, ο οποίος ανέδειξε το ζήτημα και προώθησε την ενημέρωση των αρμόδιων θεσμικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των Κύπριων ευρωβουλευτών. Μέσα από τις παρεμβάσεις του, έθεσε στο επίκεντρο τις πρακτικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι προτεινόμενοι περιορισμοί στους κυνηγούς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος προσαρμογής.

Η μετάβαση σε εναλλακτικά πυρομαχικά δημιουργεί νέα δεδομένα για τους κυνηγούς, οι οποίοι θα χρειαστούν αξιόπιστη ενημέρωση σχετικά με τη συμβατότητα των όπλων, την ποιότητα, την απόδοση και τη διαθεσιμότητα των νέων φυσιγγίων.

Για την Κύπρο, η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία. Η σωστή ενημέρωση, η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και η ουσιαστική εκπροσώπηση των θέσεων της κυνηγετικής κοινότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι καθοριστικές για την ομαλή εφαρμογή των νέων κανόνων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος χωρίς περιττές δυσκολίες για τους κυνηγούς.

Η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την υπεύθυνη μετάβαση στη νέα εποχή του κυνηγίου.


Πηγή: FACE – “EU lead shot restriction moves towards adoption”, 8 Οκτωβρίου 2026.