Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ένας κυνηγετικός σκύλος αποτελεί αναγκαίο αξεσουάρ για το κυνήγι τους. Δυστυχώς το ενδιαφέρον τους για τον σκύλο περιορίζεται μόνο κατά την κυνηγετική περίοδο ενώ τις υπόλοιπες μέρες το ζώο είναι παραμελημένο ή ακόμη χειρότερα εάν το ζώο δεν εκπληρώσει τις προσδοκίες του, το ζώο πιθανό να βρεθεί και εγκαταλελειμμένο.

Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να επιπλήξει κάποιους αλλά να βοηθήσει κάποιους άλλους να αντιληφθούν τις απαιτήσεις του να έχεις ένα κυνηγετικό σκύλο και πώς μπορείς να τον εντάξεις στην καθημερινότητα σου. 

Σίγουρα το κυνήγι με σκύλο και χωρίς σκύλο έχει μεγάλη διαφορά. Για να είναι όμως η παρουσία του σκύλου μας θετική στις κυνηγετικές μας εξορμήσεις οφείλουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές και να του προσφέρουμε την κατάλληλη εκπαίδευση.   

Η επιλογή της σωστής φυλής

Ως πρώτο παράγοντα θα αναλύσουμε το θέμα τις φυλής. Η κάθε φυλή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα τόσο ως προς τις απαιτήσεις της (εκπαίδευση-διαβίωση) όσο και ως προς τον χαρακτήρα του ζώου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ιδανικότερος σκύλος είναι εκείνος που ταιριάζει με τον χαρακτήρα μας και με τον τρόπο που κυνηγάμε. Αν για παράδειγμα μας αρέσει το κυνήγι του λαγού και η κίνηση μας στο βουνό είναι με αργούς ρυθμούς, θέλουμε ένα αργό λαγόσκυλο. Εάν μας αρέσει το πολύωρο περπάτημα και κυνηγάμε όλα τα θηράματα τότε πολύ πιθανό μια ηπειρωτική φυλή σκύλων φέρμας να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις απαιτήσεις μας. Εάν πάλι το κυνήγι μας είναι καθιστικό και κυρίως σε περαστά θηράματα, ο ιδανικότερος σκύλος θα ήταν για εμάς ένας επαναφορέας. 

Οι φυσιολογικές ανάγκες τους σκύλου

Πριν όμως πάρουμε το ζώο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις φυσιολογικές του ανάγκες. Το σκυλί θα πρέπει να μένει κάπου, προστατευμένο από καιρικά φαινόμενα, σε κατάλληλα διαμορφωμένο τόπο όπου θα τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής για το ζώο και θα μπορούμε να το περιποιούμαστε. Σκυλιά τα οποία δένονται πάνω σε ένα δέντρο, ή τα κρατάμε όμηρους σε κλουβιά 1Χ1 μέτρο για 300 μέρες το χρόνο μάλλον τυγχάνουν κακοποίησης παρά ευημερίας.

Το σκυλί πρέπει να τρέφεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να βγαίνει εκτός κλουβιού έστω και για ένα περπάτημα δέκα λεπτών με το λουρί.  

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο σκύλος μας θα πρέπει να φέρει microchip και να είναι εγγεγραμμένος στις κτηνιατρικές υπηρεσίες για να μας ανήκει. Πέραν τούτου, θα χρειαστεί τα χρονιαία του εμβόλια αλλά τακτικές αποπαρασιτώσεις για να διατηρείται υγιείς.     

Η σύνδεση μας με το ζώο και οι βασικές εντολές υπακοής

Για να μπορούμε να ελέγξουμε το σκύλο μας αλλά και να συνεργαστούμε μαζί του στο κυνήγι θα πρέπει να αναπτύξουμε την ανάλογη σχέση μαζί του. Δεν πρέπει η σχέση σκύλου –αφεντικού να στηρίζεται στον φόβο και την κακοποίηση αλλά στην σωστή εκπαίδευση και την επιβράβευση. Σήμερα κάποιος ο οποίος έχει όρεξη για γνώση, το διαδίκτυο έχει αμέτρητα άρθρα αλλά και βίντεο αναφορικά με την σωστή εκπαίδευση σκύλων. Το να μάθουμε στο σκυλί μας να υπακούει στις βασικές εντολές αποτελεί και την βάση για την μετέπειτα κυνηγετική του εκπαίδευση. Ναι καλά ακούσατε, ένα σκυλί το οποίο απλά βασίζεται στα αρχέγονα του ένστικτα για κυνήγι και κυνηγάει για τον εαυτό του τις περισσότερες φορές μάλλον άγχος και προβλήματα μας προκαλεί. Σκυλιά που ξεπετάγουν ή καταδιώκουν το θήραμα αγνοώντας την παρουσία του κυναγωγού τους είναι ικανά όχι μόνο να καταστρέψουν την κυνηγετική εξόρμηση του ιδιοκτήτη αλλά και άλλων κυνηγών στην περιοχή. Είναι ανήκουστο να βγαίνει το σκυλί μας στο βουνό και να μην μπορούμε να το ελέγξουμε με τις βασικές εντολές. Πρέπει το σκυλί μας να μας αγαπήσει και να κυνηγάει για εμάς. Η σωστή εκπαίδευση θα βοηθήσει έτσι ώστε να μάθουμε στο ζώο να αποφεύγει και κινδύνους στο βουνό αλλά και να ξέρει ότι είμαστε μαζί μια ομάδα. 

Η κυνηγετική εκπαίδευση

Η κυνηγετική εκπαίδευση κάθε ζώου βασίζεται στα πρότυπα της κάθε φυλής. Υπάρχει ο σωστός τρόπος για να εκπαιδεύσουμε ένα ζώο και να απολαμβάνουμε τον εργασιακό του χαρακτήρα. Άτομα τα οποία επιτυγχάνουν αυτό το κομμάτι, απολαμβάνουν τόσο πολύ το να βλέπουν το ζώο τους να κυνηγάει όπου το όπλο και ο πυροβολισμός πέφτουν σε δεύτερη μοίρα. Για να το πετύχουμε όμως αυτό και πάλι πρέπει να έχουμε τις σωστές γνώσεις ή να βοηθηθούμε από κάποιο επαγγελματία. Τα σκυλιά δεν είναι ρομπότ και δεν πρόκειται να μας προσφέρουν αυτό που θέλουμε εάν δεν τα εκπαιδεύσουμε σωστά. Ιδιαίτερα εάν επιθυμούμε να έχουμε περισσότερα από ένα σκυλιά και να τα κυνηγούμε μαζί τότε οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες καθώς θα πρέπει να μάθουμε στα σκυλιά να σέβεται το ένα το άλλο. Τα σκυλιά έχουν και αυτά την δική τους ψυχολογία, ζηλεύουν, ανταγωνίζονται. Η προσθήκη ενός δεύτερου ή ενός τρίτου σκύλου στο κυνήγι μας δεν σημαίνει ότι θα έχουμε την τριπλάσια επιτυχία αλλά μάλλον το αντίθετο. Σκυλιά τα οποία κυνηγάνε σαν ομάδα πρέπει να εκπαιδευτούν για αρκετό διάστημα μαζί και να αποδεχτεί το ένα το άλλο.  

Ο σκύλος μας μέρος της οικογένειας μας. 

Όσοι εντάξουν το κυνηγετικό τους σκυλί ως μέλος της οικογένειας τους τότε αποχτούν μια ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα τους. Μία σχέση όπου όμως εγκυμονεί και κινδύνους καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί σε μία κυνηγετική εξόρμηση. Όμως η σύνδεση του σκύλου με την οικογένεια και η ύπαρξη του στην καθημερινότητα του δίνει μια ιδιαίτερη παρουσία και όχι αναγκαστικά μόνο μία ικανοποίηση της κυνηγετικής ανάγκης. 

Είχα αρκετά κυνηγετικά σκυλιά, όμως εκείνα που θυμάμαι περισσότερο ήταν τα πιο πιστά που ήταν μέλη της οικογένειας μου. Με αυτά είχα τις καλύτερες κυνηγετικές αλλά και οικογενειακές εμπειρίες. 

Εάν λοιπόν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα σκύλο κυνηγίου τότε θα πρέπει να υπολογίσετε όλους τους πιο πάνω παράγοντες. Τα σκυλιά θέλουν φροντίδα, αγάπη και εκπαίδευση για να μπορούν και να αποδώσουν και να συνεργάζονται μαζί μας.