Του Δρ Μιχάλη Πελεκανή-Κτηνίατρος

 

Πολλές φορές θα δούμε ένα σκυλί μας μαγκωμένο στο κυνήγι σωματικά ενώ όσο περνάει ο χρόνος να βελτιώνεται. Άλλοτε μπορεί να το δούμε μετά από έντονη άσκηση είτε να έχει κάποια άρθρωση πρησμένη, είτε να κουτσεύει. Αν το σκυλί έχει και κάποια ηλικία τότε πολύ πιθανό ο σκύλος μας να έχει οστεοαρθρίτιδα. Για να δούμε όμως τι είναι η Οστεοαρθρίτιδα.

Αποτελεί παθολογική κατάσταση κατά την οποία εκφυλίσετε ο αρθρικός χόνδρος των διαρθρώσεων.

Ανατομική παρουσίαση της άρθρωσης

Όλες οι αρθρικές επιφάνειες του σώματος καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο και αυτός περιβάλλεται από αρθρικό υγρό που αυτό παράγεται από τον αρθρικό υμένα που καλύπτει την άρθρωση.

Ο αρθρικός υμένας περιέχει υποδοχείς του πόνου.Το αρθρικό υγρό λειαίνει τις αρθρώσεις και υποβοήθα στην ομαλή λειτουργία της άρθρωσης.

Αιτιολογία

Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν οστεοαρθρίτιδα στο σκύλο είναι οι κληρονομικές παθήσεις των αρθρώσεων ( δυσπλασία ισχύου ,δυσπλασία αγκώνα), οι τραυματισμοί των αρθρώσεων κατά καιρούς (ρήξη χιαστών συνδέσμων, εξάρθρημα επιγονατίδας),τα κατάγματα των αρθρώσεων και η αστάθεια των συνδέσμων της άρθρωσης μετά από κακώσεις που υφίστανται.

Κλινική εικόνα

1 Πρωινή δυσκαμψία που βελτιώνεται μετά από ελαφριά άσκηση.

2 Η χωλότητα που επιδεινώνεται μετά από έντονη άσκηση

3 Κριγμός κατά την κίνηση της αρθρωσης και πόνος.

4.Διόγκωση της άρθρωσης.

Η διάγνωση θα στηριχθεί στο ιστορικό την κλινική εικόνα και τα ακτινογραφήματα τα οποία θα γίνουν στις αρθρώσεις ύστερα από γενική αναισθησία. (εικόνες)


Θεραπεία

Πρώτη ομάδα ζώων στην οποία δεν συστήνεται χειρουργική επέμβαση δεν συστήνεται επειδή η οστεοαρθρίτιδα είναι προχωρημένη ή κινδυνεύει το ζώο αναισθησιολογικά .

Δεύτερη ομάδα ζώων η ομάδα στην οποία η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας.

Η μείωση του σωματικού βάρους σε παχύσαρκα ζώα σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου ζωής είναι τα μοναδικά μέσα που απαιτούνται για τη θεραπεία ζώου με οστεοαρθρίτιδα…….

Η μέτρια άσκηση, η κολύμβηση και η φυσικοθεραπεία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση επίσης.

Τις περιόδους έξαρσης χρησιμοποιούμε παυσίπονα όπως Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή οπιούχα ή συνδυασμός κάποιων από τα πιο πάνω για να καταπραΰνουμε το πόνο.

Επίσης χρησιμοποιούμε συμπληρώματα διατροφής ή/κα είδικές δίαιτες που περιλαμβάνουν χονδροιτίνη -γλουκοζαμίνη ,υαλουρονικό οξύ βιτ Ε βιτ c και αλλου είδους αντιοξειδωτικές ουσίες.