Σε αρκετές χώρε το κυνήγιου του ορτυκιού θεωρείτε ως η καλύτερη προετοιμασία του κυνηγού φέρμας για να ξεκινήσει την νέα σεζόν. Το μεταναστευτικό αυτό πουλί εντοπίζεται σε αρκετές χώρες και προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις.

Μικρό θήραμα με αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας, απότομο και ξαφνικό ξεπέταγμα. Το θήραμα αυτό έχουμε την ευκαιρία να το κυνηγήσουμε στις πολύ περιορισμένες περιοχές οι οποίες δίνονται κάθε χρόνο κυρίως στα παράλια.

Δυστυχώς, όμως, ενώ κάθε καλοκαίρι αρκετοί κυνηγοί αναμένουν την άφιξη των μεταναστευτικών αυτών πουλιών για να μπουν στο πνεύμα του περπατητού κυνηγιού ενόψει του ενδημικού, κάποιοι βάζουν το χεράκι τους και κλέβουν ανήθικα αυτό που ο νομοταγής κυνηγός περιμένει. Κάποιοι τοποθετούν τα μηχανάκια τους από το βράδυ και μαζεύουν τα πουλιά σε μικρές περιοχές όπου και τα αποδεκατίζουν παράνομα και ανήθικα.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοί οι κύριοι με όλο το θράσος που τους διακατέχει παραμονεύουν στους χώρους του εγκλήματος και δεν διστάζουν να απειλήσουν ή ακόμη και να πυροβολήσουν εναντίον του οποιουδήποτε τολμήσει να προσεγγίσει την ‘περιοχή’ τους. Πρέπει και σε αυτό τον τομέα να βρεθεί η λύση, ούτως ώστε ο καθαρόαιμος και νομοταγής κυνηγός να απολαμβάνει το κυνήγι και να μην τυγχάνει μεγάλης απογοήτευσης λόγω του θράσους και των παράνομων πράξεων ορισμένων. Αρκετές φορές κατά την περσινή περίοδο γίναμε μάρτυρες σε περιστατικά, όπως σε μικρά κομμάτια επιτρεπόμενης περιοχής κυνηγιού οι γνωστές παρέες χτυπούσαν εκατό και διακόσια πουλιά ενώ στη γύρω περιοχή οι νομοταγείς κυνηγοί απλά παρακολουθούσαν. Τώρα που η νομοθεσία επιτρέπει εξώδικη ρύθμιση για το θέμα των ηχοπαραγωγικών συσκευών πρέπει να γίνει μια προσπάθεια από τους αρμόδιους να καταπατηθεί αυτό το φαινόμενο

Το ορτύκι καταγράφεται και τις 2 μεταναστευτικές περιόδους, εαρινή και φθινοπωρινή, σε αριθμούς που ποικίλουν ανά έτος. Συνήθως, εμφανίζεται τέλος Μαρτίου μέχρι τέλη Απριλίου και αρχές-μέσα Σεπτεμβρίου με τέλος Οκτωβρίου ενώ αρκετά ορτύκια καταγράφονται και κατά την κυνηγετική περίοδο του επιδημητικού θηράματος, ακόμη και το Δεκέμβριο. Επίσης, δεν έχει εξακριβωθεί κατά πόσο τα ορτύκια, τα οποία φωλιάζουν στην Κύπρο, είναι μόνιμοι κάτοικοι ή μετανάστες αναπαραγωγής που έρχονται όπως τα τρυγόνια, κράγκες κ.λπ. για να φωλιάσουν στο νησί.
Κάθε χρόνο καταγράφεται κάρπωση η οποία κυμαίνεται κάνω των είκοσι χιλιάδων πουλιών. Δυστυχώς, λόγω του ότι είναι πουλιά που μεταναστεύουν μαζί κατά τη διάρκεια, συνήθως, της νύκτας προσανατολίζονται και συναθροίζονται με τις φωνές τους. Οπότε και η χρήση ηχοπαραραγωγικών συσκευών τα κάνει ιδιαίτερα ευάλωτα και τα «μαζεύει» σε μια πολύ μικρή περιοχή, όπου το επόμενο πρωί μπορεί να τουφεκιστούν δεκάδες…

Συνήθως οι βοηθητικοί άνεμοι, οι οποίοι θα τα ρίξουν στην Κύπρο ή και που συνδέονται με μεγάλους αριθμούς τους, είναι Δ-ΒΔ. Ωστόσο, εξαρτάται και πολύ από τις συνθήκες αναπαραγωγής τους στις βόρειες χώρες και από την αφθονία τους τη χρονιά της μετανάστευσης.

Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητοί φίλοι, εάν τα πράγματα λειτουργούσαν κάπως πιο ορθολογιστικά, εάν υπήρχε λίγη περισσότερη κυνηγετική παιδεία και κουλτούρα, θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε ένα ακόμη κυνήγι με πολλές συγκινήσεις. Βλέπετε, όμως, στη νήσο Κύπρο τα προνόμια αυτά τα κατέχουν οι θρασείς. Αυτοί που αθετούν και παραβιάζουν τους νόμους, αυτοί που ενώ τα αυτοκίνητα είναι γραμμή παίρνουν παράνομα την αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας για να πάνε πρώτοι, αυτοί που πάντα βρίσκουν ένα τρόπο δόλιο έναντι των συμπολιτών τους για να γευτούν πρώτοι το μέλι!! Πότε επιτέλους θα βρεθεί κάποιος να τους βάλει στη θέση τους;