Πώς μπορούν οι διαθλαστικές ανωμαλίες της όρασης να επηρεάσουν την ορθή σκόπευση! Μυωπία, Αστιγματισμός, Υπερμετρωπία οι συχνότερες διαθλαστικές ανωμαλίες που ταλανίζουν Σκοπευτές και κυνηγούς! Ποιος ο ρόλος του Κυρίαρχου Ματιού και ποια η σημασία του στην σκόπευση; Πώς εντοπίζετε το κυρίαρχο μάτι και ποιος ειναι ο ευκολότερος τρόπος εντοπισμού του; Σωστή κατασκευή οπτικών διορθωτικών γυαλιών και ο ρόλος τους στη σκόπευση! Διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με τη χρήση Φακών επαφής!

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποια από τα προβλήματα όρασης που επηρεάζουν την σκόπευση ενώ σε μεταγενέστερά άρθρα θα επεκταθούμε πιο αναλυτικά στο θέμα.

Τι ειναι η μυωπία.

Η μυωπία είναι συχνή διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, που οφείλεται σε ανατομική δυσαναλογία του. Εξ αιτίας αυτής, οι ακτίνες του φωτός (το "είδωλο" που σχηματίζεται), δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για αυτόν το λόγο, ο μύωπας δεν μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, ενώ δεν έχει πρόβλημα στα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά.

Η μυωπία στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στο ότι ο βολβός του ματιού είναι πιο επιμηκυμένος από το κανονικό σφαιροειδές σχήμα. Η απλή μυωπία μπορεί να εμφανιστεί από την παιδική ηλικία, συνήθως ανάμεσα στα 5 και 12 χρόνια [1] και είναι είτε κληρονομική, είτε οφείλεται σε εσφαλμένο τρόπο θέασης (ανάγνωση με κακό φωτισμό, από πολύ κοντά κτλ). Η παθολογική μυωπία εμφανίζεται στην εφηβεία και επιδεινώνεται αργότερα. Η μυωπία διορθώνεται με τη χρησιμοποίηση αποκλινόντων φακών (γυαλιά), φακών επαφής (διαφόρων τύπων: σκληρών, μαλακών, ημερήσιων, μηνιαίων, κλπ).

Τι είναι ο αστιγματισμός.

Ανήκει σε μια ομάδα οφθαλμικών καταστάσεων, οι οποίες λέγονται διαθλαστικές ανωμαλίες. Οι διαθλαστικές ανωμαλίες προκαλούν μια διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται μέσα στο μάτι. Ο αστιγματισμός συχνά συναντάται σε συνδυασμό με μυωπία ή υπερμετρωπία, καταστάσεις που και αυτές αποτελούν διαθλαστικές ανωμαλίες.

Τι προκαλεί τον αστιγματισμό.

Ο αστιγματισμός συνήθως εκδηλώνεται όταν ο κερατοειδής χιτώνας, που βρίσκεται στο εμπρός μέρος του ματιού, έχει ακανόνιστη (μη σφαιρική) καμπυλότητα. Κανονικά η επιφάνεια του κερατοειδή είναι ομαλή και εξίσου καμπύλη σε όλες τις διευθύνσεις, έτσι οι ακτίνες του φωτός διαθλώνται και επομένως εστιάζονται εξίσου σε όλες τις διευθύνσεις (ή αλλιώς άξονες). Στον αστιγματισμό, η πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδή είναι περισσότερο κυρτή, σε μια διεύθυνση από ότι είναι στις άλλες. Έτσι το σχήμα του μοιάζει περισσότερο με μια μπάλα του ράγκμπυ παρά με μπάλα του μπάσκετ. Οι ακτίνες του φωτός όταν πέφτουν στην πιο κυρτή επιφάνεια του κερατοειδή εστιάζονται πριν από αυτές που πέφτουν στη λιγότερο κυρτή επιφάνεια. Σαν αποτέλεσμα έχουμε μια εικόνα, η οποία είναι καθαρή κατά μήκος μιας διεύθυνσης, αλλά θολή κατά μήκος μιας άλλης.

Η όραση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παρομοιαστεί με αυτή που έχει κανείς κοιτώντας ένα παραμορφωτικό καθρέπτη. Έχουμε παραμόρφωση γιατί το μάτι δεν μπορεί να εστιάσει τις φωτεινές ακτίνες σε ένα και μόνο σημείο.

Υπερμετρωπία

Αν μπορείτε να διακρίνετε τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση, αλλά έχετε πρόβλημα να διακρίνετε σωστά τα αντικείμενα σε κοντινή απόσταση, μπορεί να έχετε υπερμετρωπία.

Η υπερμετρωπία αναγκάζει τα μάτια να εξασκούν παραπάνω προσπάθεια για να δουν στις κοντινές αποστάσεις. Αν κοιτάζετε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά σας για αρκετό χρονικό διάστημα μπορεί να αρχίσετε να τα βλέπετε θολά, να έχετε πονοκεφάλους και κούραση των ματιών.

Παιδιά που έχουν υπερμετρωπία μπορεί να βρίσκουν δύσκολο το διάβασμα.

Η υπερμετρωπία δεν είναι ασθένεια. Απλά αναφέρεται σε μία διαφοροποίηση στο σχήμα του βολβού του ματιού. Από το βαθμό αυτής της διαφοροποίησης εξαρτάται εάν θα χρειαστείτε διορθωτικά γυαλιά ή όχι.

Τι προκαλεί την υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία συνήθως οφείλεται στο ότι ο βολβός του ματιού είναι μικρός σε μήκος, δηλαδή είναι μικρότερος από το κανονικό από το εμπρός μέρος του έως το πίσω. Σε μερικές περιπτώσεις η υπερμετρωπία οφείλεται στη μικρή καμπυλότητα του κερατοειδή χιτώνα (δηλαδή στην εξωτερική διάφανη μεμβράνη του ματιού). Δεν είναι γνωστός στους επιστήμονες ο λόγος για τον οποίο το σχήμα του βολβού του ματιού διαφέρει, όμως η τάση για υπερμετρωπία σε κάποιο άτομο έχει και κληρονομικά αίτια. Μπορεί να συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες αλλά σε μικρότερο βαθμό από αυτόν της κληρονομικότητας.

Όλες αυτές οι παθήσεις των ματιών μπορούν να επηρεάσουν άλλες σε μεγάλο βαθμό και άλλες σε πιο μικρό, την σκόπευση ενός κυνηγού ή ενός σκοπευτή εάν δεν ληφθούν υπόψη από το άτομο. Σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα το πρόβλημα μπορεί να μην επηρεάζει σοβαρά την καθημερινότητα του ανθρώπου λόγω του ότι δεν το κατέχει σε μεγάλο βαθμό, αλλά μπορεί να τον επηρεάζει σοβαρά στην σκόπευση. Καλό είναι να κάνουμε τακτικά ελέγχους στα μάτια μας για να διαπιστώνουμε την κατάσταση τους. Ιδιαίτερα οι κυνηγοί και οι σκοπευτές, οι οποίοι βασίζονται στην καλή όραση για να έχουν επιτυχίες οφείλουν να ελέγχουν τακτικά τα μάτια τους.