Δυστυχώς οι περισσότεροι κυνηγοί όταν θα πάρουν την απόφαση να αγοράσουν ένα όπλο δε λαμβάνουν υπόψη τους κάποιους βασικούς παράγοντες πριν προβούν στη συγκεκριμένη πράξη.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας που καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η τιμή του όπλου, παρά άλλοι ίσως πιο σημαντικοί παράγοντες όπως είναι η ασφάλεια μας και ο σκοπός χρήσης του. Έτσι λοιπόν αντί να ψάχνουμε να αγοράσουμε ένα όπλο στα μέτρα μας, σε καλή κατάσταση το οποίο να ανταποκρίνεται στις κυνηγετικές ή σκοπευτικές μας ανάγκες αγοράζουμε ένα όπλο το οποίο ίσως να βρήκαμε ως τιμή ευκαιρίας ή ένα όπλο το οποίο βρήκαμε σε χαμηλή τιμή. Δε λέω καλό είναι να εκμεταλλευόμαστε κάποιες ευκαιρίες αλλά καμιά φορά μπορεί μια φαινομενική ευκαιρία να είναι απλά ένα περιττό έξοδο. Σκεφτείτε ότι έχετε δει σε κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ένα όπλο που η κανονική του τιμή είναι άνω των πέντε χιλιάδων ευρώ να πωλείται για χίλια πεντακόσια ευρώ μόνο. Φοβερή ευκαιρία!! Εάν όμως είμαι κυνηγός ο οποίος περπατώ όλη μέρα και το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ένα βαρύ sporting και μάλιστα με κλίσεις κοντακιού πολύ συγκεκριμένες, οι οποίες δεν ταιριάζουν καθόλου στον σωματότυπό μου, τότε λίγο πολύ αγόρασα ένα όπλο το οποίο δεν θα έχει καμία απολύτως καλή χρήση για εμένα. Πολύ βαρύ για να το κουβαλάω όλη μέρα στο κυνήγι και το πιο σημαντικό δεν είναι στα μέτρα μου.

Άρα όπως πιθανό να έχετε ακούσει από πολλούς εκείνο που σκοτώνει είναι το κοντάκι. Τι σημαίνει αυτό; Το κοντάκι μπορεί να μην πυροβολεί αλλά εάν είναι στα μέτρα μας σημαίνει ότι η ντουφεκιά μας θα πάει εκεί που βλέπει και το μάτι μας, δηλαδή τον στόχο. Εάν το κοντάκι δεν είναι στα μέτρα μας σημαίνει ότι αλλού θα βλέπει το μάτι και αλλού θα ρίχνει το όπλο. Έτσι λοιπόν πρέπει να κρατήσουμε ένα βασικό δεδομένο στο μυαλό μας. Το όπλο μας για να σκοτώνει πρέπει το κοντάκι να είναι στα μέτρα μας.

Τα εργοστασιακά όπλα ως συνήθως έρχονται με κάποιες συγκεκριμένες κλίσεις, οι οποίες σχεδιάζονται σύμφωνα με τον μέσο όρο ενός ανθρώπινου σωματότυπου. Συνήθως οι έμποροι όπλων παραγγέλνουν όπλα με διάφορες κλίσεις, άλλα δεξιά άλλα αριστερά, άλλα χωρίς ιδιαίτερη κλίση για να μπορεί ο πελάτης να βρει αυτό που του αρμόζει καλύτερα ή με μικρές τροποποίησης να το φέρει στα μέτρα του.

Σε μία τέτοια περίπτωση καλό είναι ο πελάτης να ζητήσει από τον πωλητή να δοκιμάσει διάφορα διαθέσιμα όπλα εάν υπάρχουν από το συγκεκριμένο μοντέλο για να δει πιο του ‘ κάθετε καλύτερα. Εδώ πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνιση. Είναι πολύ δύσκολο για ένα καινούργιο κυνηγό ή σκοπευτή, ο οποίος δεν έχει μάθει να επωμίζει σωστά, να αντιληφθεί εάν το όπλο είναι στα μέτρα του ή όχι. Σε μια τέτοια περίπτωση ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει είτε να βασιστεί στις γνώσεις κάποιου πιο έμπειρου κυνηγού ή σκοπευτή ή στις γνώσεις κάποιου οπλουργού.

Ένα τώρα το όπλο που θα αγοράσουμε είναι μεταχειρισμένο, τότε δεν έχουμε την ευκαιρία να διαλέξουμε και πρέπει να διαπιστώσουμε κατά πόσο το συγκεκριμένο κοντάκι μπορεί να προσαρμοστεί στον δικό μας σωματότυπο. Η καλύτερη εισήγηση που έχω να δώσω στον κάθε κυνηγό και σκοπευτή ο οποίος θέλει να κάνει μια σωστή αγορά είναι να πάνε μαζί σε ένα οπλουργό, τον οποίο εμπιστεύεται ο αγοράστης για να διαπιστώσουν τόσο την κατάσταση του όπλου, όσο και το εάν το κοντάκι μπορεί να τύχει τροποποίησης για να είναι στα μέτρα του αγοραστή.

Το πρώτο πράγμα που θα δούμε είναι το μήκος του κοντακίου (φωτ 4). Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται από έμπειρο οπλουργό γιατί και το μιλίμετρο (mm) θα παίξει το ρόλο του. Αν το μήκος του κοντακίου είναι πιο μεγάλο από το κανονικό, τότε κατά την επώμιση το πέλμα του θα χτυπά στη μασχάλη μας και δεν θα είναι αρμονική η επώμιση. Αν το κοντάκι είναι πιο κοντό τότε η μύτη του σκοπευτή κατά την ανάκρουση του όπλου θα χτυπά πάνω στον αντιχείρα που αγκαλιάζει τη λαβή του κοντακιού. Ακόμη στο κάτω μέρος της λαβής ο προφυλακτήρας της σκανδάλης θα χτυπά στο μεσαίο δάκτυλο και θα το τραυματίσει. Το ύψος του κοντακίου μας δίνει κατά πόσο το όπλο θα ψηλοντουφεκά ή χαμηλοτουφεκά ή θα χτυπά εκεί ακριβώς που σημαδεύουμε (φώτο 5). Τα σκοπευτικά όπλα έχουν την τάση να ψηλοντουφεκούν ενώ τα όπλα για κυνήγι λαγού να χαμηλοντουφεκούν. Φυσικά για ένα άτομο που ασχολείται με το κυνήγι και παροδικά με το σκοπευτήριο πρέπει να βρει τη μέση τομή έτσι ώστε να έχει την ίδια κλήση και στο κυνηγετικό του όπλο, αλλά και στο σκοπευτικό του όπλο. Την κλήση προς τα δεξιά (cast off) και την κλήση προς τα αριστερά (cast on) την μετρούμε σε τρία σημεία και σκοπό έχει κατά την επώμιση το μάτι που σκοπεύουμε να βρίσκετε στο κέντρο της ρίγας.

Η δοκιμή με τον πίνακα

Μια πρακτική δοκιμή για να διαπιστώσει ο καθένας εάν το όπλο του βρίσκεται στα μέτρα του ή όχι είναι η δοκιμή με τον πίνακα. Στήνουμε ένα πίνακα σε απόσταση 14,5 μέτρων από το στόμιο της κάννης του όπλου σε ευθεία μπροστά μας. Εάν το όπλο είναι με συσφίξεις (chokes) βάζουμε στενές συσφίξεις 1-2. Στον πίνακα χαράζουμε ευδιάκριτο το κέντρο του και επωμίζουμε και πυροβολούμε γρήγορα το κέντρο του πίνακα. Πραγματοποιούμε τις δοκιμές 3-4 φορές και με τις δύο κάννες, Είναι σημαντικό ο πυροβολισμός να γίνετε κατά την επώμιση χωρίς ιδιαίτερες διορθώσεις του κορμιού στο κοντάκι. Έτσι θα διαπιστώσουμε ένα οι πυροβολισμοί μας είναι στο κέντρο ή όχι.

Τι κάνουμε εάν το κοντάκι δεν είναι στα μέτρα μας και δεν μπορούμε να το διορθώσουμε.

Κάποια κοντάκια πιθανό να μην είναι δυνατό να προσαρμοστούν εύκολα στον δικό μας σωματότυπο. Σε μία τέτοια περίπτωση οι επιλογές που έχουμε είναι ή θα μετατρέψουμε το κοντάκι μας σε ρυθμιζόμενο, ή θα παραγγείλουμε άλλο κοντάκι. Μπορούμε να ζητήσουμε από τον οπλουργό να μας μετρήσει ίσως με τη βοήθεια ενός try-gun και να βρούμε ακριβώς τις κλίσεις που χρειαζόμαστε. Στη συνέχεια μπορούμε είτε να παραγγείλουμε από το εργοστάσιο κάποιο κοντάκι κοντά σε αυτές τις κλίσεις ή να ζητήσουμε από τον οπλουργό να μας κατασκευάσει ένα κοντάκι με τις συγκεκριμένες κλίσεις. Φυσικά αυτό δεν είναι ούτε μια απλή ούτε μια φθηνή διαδικασία. Αν μιλάμε για πολύ φθηνά όπλα, τότε ίσως αξίζει τον κόπο να πουλήσουμε αυτό που έχουμε και να βρούμε ένα άλλο το οποίο να είναι πιο κοντά στα δικά μας μέτρα.

Πρέπει λοιπόν να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το θέμα ασφάλειας και το γεγονός ότι για να σκοτώνει το όπλο μας το κοντάκι πρέπει να είναι στα μέτρα μας.