Η Κύπρος στην 8η θέση 

στον πίνακα των μεταλλίων

--------------------------

 

  • Πρώτη στον πίνακα των μεταλλίων η Ιταλία με 11 μετάλλια (4 χρυσά, 6 αργυρά κι ένα χάλκινο)
  •  
  • Η Κύπρος κατέκτησε δυο χάλκινα μετάλλια, με τον Δημήτρη Λόρδο στην κατηγορία των μάστερς και την εθνική ομάδα των βετεράνων 
  •  

Άλλη μια κορυφαία σκοπευτική διοργάνωση, οι 17οι Παγκόσμιοι Αγώνες Κόμπακ, πέρασαν στην ιστορία και κατέγραψαν άλλη μια πετυχημένη διοργάνωση της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου! Ο μεγαλύτερος φετινός αγώνας της Διεθνούς Ομοσπονδίας FITASC, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο Λάρνακας, με τη συμμετοχή 500 αθλητών και αθλητριών από 28 χώρες και όλες οι ξένες αποστολές αποχαιρέτησαν το νησί μας με τις καλύτερες εντυπώσεις. Χαρακτηριστική ήταν η αυθόρμητη εκδήλωση της Ρωσίδας νικήτριας στην κατηγορία των γυναικών, Αϊγκούλ Μουμπαρακσίνα, η οποία ανεβαίνοντας στο βάθρο των νικητών αναφώνησε στα αγγλικά «Αγαπώ την Κύπρο και τους Κύπριους, γι’ αυτό δεν χάνω ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ…».


Στο αγωνιστικό μέρος, μετά από ένα ανταγωνιστικό τετραήμερο, η Ιταλία με 11 μετάλλια (4 χρυσά, 6 αργυρά κι ένα χάλκινο, εξασφάλισε την πρώτη θέση στο σχετικό πίνακα, ενώ δεύτερη κατετάγη η Ρωσία με 5 μετάλλια (2 – 1 – 2). Στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν η Ισπανία και η Γαλλία με 4 μετάλλια η κάθε μια (2 – 1 – 1), ενώ η Κύπρος με δυο χάλκινα μετάλλια τερμάτισε στην 8η θέση. Τα μετάλλια για τη χώρα μας εξασφάλισαν, ο Δημήτρης Λόρδος στην κατηγορία των μάστερς (161/200) και η εθνική ομάδα των βετεράνων (484/600), με τους Ευάγγελο Καραβόλια, Ανδρέα Κατζιανή και Νίκο Πετρίδη.


Τα 33 μετάλλια της διοργάνωσης (11 από κάθε χρώμα), κατέκτησαν 9 χώρες, ενώ οι υπόλοιπες 19 χώρες που συμμετείχαν στη διοργάνωση, επέστρεψαν χωρίς μετάλλιο στις αποσκευές τους. Η κατάταξη των 9 χωρών στον πίνακα των μεταλλίων είναι η ακόλουθη:



Μεγάλος νικητής των αγώνων στη Γενική Κατάταξη, ήταν ο Ισπανός Κριστομπάλ Χιμένεζ Μαρτίνες, ο οποίος στις 4 μέρες των αγώνων είχε μόλις μια απώλεια (199/200!), ενώ για το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο χρειάστηκε αγώνας μπαράζ μεταξύ πέντε σκοπευτών που ισοβάθμησαν με 196/200. Για το τελικό ξεκαθάρισμα, πέρα από τους 25 δίσκους του μπαράζ χρειάστηκαν άλλοι 33 δίσκοι σε αγώνα «ξαφνικού θανάτου» για να εξασφαλίσει το αργυρό μετάλλιο ο Βρετανός Τζέιμς Άττγουντ (33/33)και το χάλκινο ο Γάλλος Τσιάρλς Μπαρτού (31/33). Από κυπριακής πλευράς, ο Ιάσονας Τζιοβάνης με 195/200 ήταν ισόβαθμος στην έβδομη θέση και οι Σταύρος Σταύρου και Ηλίας Ηλία με 194/200 ισοβάθμησαν στη 10η θέση.


Στις γυναίκες, όπως προαναφέραμε πρώτευσε η Ρωσίδα Αϊγκούλ Μουμπαρακσίνα, η οποία πέτυχε 191/200, ενώ στους έφηβους την πρώτη θέση πήρε ο Κριστιάν Καμπορέσε από την Ιταλία με 196/200. Οι Κύπριοι νεαροί Στόεβ Καλογιάν (171/200), Σαλίχ Κιράνογλου (162/200), Ιάκωβος Αβρααμίδης (138/200) και Κωνσταντίνος Περιστιάνης (117/200), έμειναν χαμηλά στη βαθμολογία.

Στην κατηγορία των σίνιορς, όπου τα μετάλλια εξασφάλισαν οι Ιταλοί Αλεσάντρο Γκαετάνι (193/200) και Βενιέρο Σπάτα (192/200), καθώς και ο Ρώσος Κονσταντίν Λελίκβ (191/200), οι διεθνείς μας Κώστας Κωνσταντίνου και Αντώνης Αντώνης Αντωνίου με 183/200 ισοβάθμησαν στη 12η θέση.


Ο Γάλλος Ζιαν Φρανσουά Λογέν με 182/200 ήταν ο «χρυσός» νικητής στους βετεράνους, με τον συμπατριώτη του Γκι Ριζό να εξασφαλίζει το αργυρό μετάλλιο μετά από αγώνα μπαράζ με τον Ιταλό Σαλβατόρε Βαλεντίνι που βρέθηκαν ισόβαθμοι με 181/200. Οι Κύπριοι Πέτρος Κυρίτσης (175/200) και Ευάγγελος Καραβόλιας (169/200) τερμάτισαν στην 8η και 11η θέση αντίστοιχα. Τέλος, στην κατηγορία των μάστερς, όπου ο Δημήτρης Λόρδος εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο με 161/200, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Πορτογάλος Ζοάο Σίλβα με 168/200 και το αργυρό ο Ιταλός Έντζο Γκιμπελίνι με 163/200.


6 Νέοι Κύπριοι διεθνείς διαιτητές

Στη διάρκεια των παγκοσμίων αγώνων, πέρασαν από εξετάσεις και δοκιμασίες ενδιαφερόμενοι, για να αποκτήσουν ταυτότητα διεθνή διαιτητή της FITASC. Τελικά ο αρχιδιαιτητής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιου Σμιθ, άναψε το πράσινο φως για 12 από αυτούς, εκ των οποίων έξι Κύπριοι, τρεις Έλληνες δυο Εσθονούς και μια Ουκρανή. Οι έξι νέοι Κύπριοι διεθνείς διαιτητές είναι οι Πάμπος Χαραλάμπους, Νεόφυτος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Χριστάκης Πελαγίας, Μάριος Ψάλτης και Λουκάς Ξενοφώντος. Ο Βρετανός αρχιδιαιτητής, κατά τη διάρκεια της απονομής των επάθλων στους νικητές, απένειμε στους νέους διεθνείς διαιτητές, τα επίσημα διακριτικά της FITASC.


Στην ίδια τελετή και με την ευκαιρία των 100χρονων της FITASC, η Σκοπευτική Οργάνωση Λάρνακας και η Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου, απένειμαν στον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ζιαν Φρανσουά Παλίγκας, αναμνηστικά δώρα με κυπριακό χαρακτήρα.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


1. Βράβευση των νικητριών ομάδων στην κατηγορία των βετεράνων. Στο τρίτο σκαλοπάτι η εθνική Κύπρου, με τους Ευάγγελο Καραβόλια, Ανδρέα Κατζιανή και Νίκο Πετρίδη (απουσίαζε)


2. Οι νικητές στην κατηγορία των μάστερς, μετά τη βράβευσή τους, μαζί με τον Λουκά Χάματσο μέλος του Δ.Σ της FITASC


3. Οι Κύπριοι Σταύρος Σταύρου, Ιάσονας Τζιοβάνης και Ηλίας Ηλία, που βραβεύτηκαν ανάμεσα στους 10 πρώτους σκοπευτές της Γενικής Κατάταξης


4. Οι νικήτριες στην κατηγορία των γυναικών, μετά τη βράβευσή τους, μαζί με τον Λουκά Χάματσο μέλος του Δ.Σ της FITASC. Η νικήτρια Αϊγκούλ Μουμπαρακσίνα ανεφώνησε πάνω στο βάθρο ότι «αγαπά την Κύπρο και τους Κύπριους…»


5. Οι έξι νέοι Κύπριοι διεθνείς διαιτητές της FITASC, μαζί με την Ελληνίδα Σύλβια Μακρή που επίσης πέρασε τη δοκιμασία.


6. Απονομή αναμνηστικού δώρου (κυπριακό ψηφιδωτό) στον πρόεδρο της FITASC για τα 100χρονα της Διεθνούς Ομοσπονδίας


7. Ο πίνακας των μεταλλίων