Όταν προσωπικά διαβάζω αυτή την λεζάντα σε ένα περιοδικό μόνο αρνητικά συναισθήματα αποκομίζω. Ο λόγος είναι γιατί κάποτε συγκεκριμένο περιοδικό του χώρου μου κατέστρεψε με αυτή την λεζάντα τους αγαπημένους μου κυνηγότοπους. Ήταν μια τριετία όπου συγκεκριμένο περιοδικό ανέφερε συγκεκριμένο χωριό το οποίο κυνηγούσαμε ως μια από τις καλύτερες περιοχές για κυνήγι λαγού, περδικιών και φάσσας. Αυτό οδήγησε αρκετούς ευκαιριακούς κυνηγούς να εξορμήσουν τις πρώτες εξορμήσεις για να προλάβουν να καρπωθούν από τα αμέτρητα περδίκια και τις εκατοντάδες λαγών. Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο ο υπερπληθυσμός των κυνηγών για τρία συνεχόμενα χρόνια έφερε τρομερό πλήγμα στον μητρικό πληθυσμό των θηραμάτων και η περιοχή έγινε νεκροταφείο. Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε το συγκεκριμένο έντυπο να κατατάσσει και πάλι το συγκεκριμένο χωριό μέσα στις καλύτερες περιοχές για λαγό και περδίκια. Έτσι λοιπόν για να ξεγελάει κάποιος αρκετούς αφελείς αρκετές κυνηγετικές περιοχές καταστράφηκαν με τον ίδιο τρόπο. Πόσο χυδαίο και ανήθικο μπορεί αν είναι αυτό; Μάλιστα κάποτε με πήραν κάποιοι φίλοι συνδρομητές τηλέφωνο στο περιοδικό και με ρώτησαν με παραπανίσιο θράσος. ‘ Γιατί δεν γράφετε τις καλύτερες περιοχές για να κυνηγήσουμε, οι άλλοι τις γράφουν’. Τότε τους απάντησα και εγώ ανάλογα. Αγαπητέ φίλε να σε ρωτήσω κάτι; Ποιος είναι για εσένα ο καλύτερος κυνηγότοπος που εάν σου έλεγα να διαλέξεις μόνο μια περιοχή για να πηγαίνεις πάντοτε κυνήγι θα διάλεγες αυτή; ‘Γιατί να σου πω΄ μου ανέφερε φανερά ενοχλημένος. ‘ Είπα να ξεκινήσω το άρθρο μου στο επόμενο τεύχος με την δικιά σου αγαπημένη περιοχή για να την μάθουν όλοι οι αναγνώστες. ‘ Για να μου καταστρέψεις την περιοχή μου’ απάντησε έξαλλός. Τότε αγαπητέ φίλε αφού δεν θέλεις να το κάνω γιατί θέλεις να καταστρέψω τις περιοχές άλλων; Κάπου εκεί ο φίλος κατάλαβε και γιατί δεν πρέπει να αναγράφονται σε έντυπα τέτοια πράγματα.

Οι καλύτερες περιοχές για κυνήγι είναι εκείνες που γνωρίζουμε καλά αλλά και εκείνες που τις φροντίζουμε. Είναι αποδεδειγμένο ότι μια περιοχή όταν την φροντίζουμε το θήραμα αυξάνεται και η περιοχή βελτιώνεται. Όπου γίνονται καταπολεμήσεις επιβλαβών, τοποθετούνται ποτίστρες και γίνονται σπορές τα θηράματα στις συγκεκριμένες περιοχές αυξάνονται. Φυσικά ένας άλλος παράγοντας ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί σωστό κριτήριο για να καθορίσουμε μια περιοχή ως την αγαπημένη μας και την καλύτερα για εμάς είναι κατά πόσο την γνωρίζουμε. Εάν ξέρουμε μια περιοχή καλά, τότε ξέρουμε που μπορούμε να βρούμε ένα θήραμα, που το πιάνει όταν είναι ζέστη ή όταν βρέχει και ξέρουμε εάν βρούμε άλλους κυνηγούς πώς να κινηθούμε στην περιοχή. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει όταν δεν γνωρίζουμε μια περιοχή και πάμε στα τυφλά. Δεν ξέρουμε πώς να κινηθούμε, δεν ξέρουμε που πιάνει το θήραμα και δεν έχουμε και πολλές εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση πολυκοσμίας.

Με τα πιο πάνω εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι καλύτερες περιοχές για κυνήγι είναι αυτές που γνωρίζουμε και αυτές που φροντίζουμε. Εάν περιμένουμε από ένα περιοδικό να μας πει που να πάμε να κυνηγήσουμε τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Μέσα στα πλαίσια του ορθολογιστικού κυνηγίου είναι και η αναγνώριση του τόπου που θα κυνηγήσουμε . Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί τόπακες επιμένουν να κυνηγάνε στις ίδιες περιοχές.

Ένα άλλο φαινόμενο για το θέμα των καλύτερων περιοχών είναι και τα δηλητήρια. Ακόμη ένα κατάλοιπο των γνωστών εντύπων που συγκεντρώνουν κυνηγούς σε συγκεκριμένα σημεία. Όταν κάποιοι τόπακες ή κυνηγοί που κυνηγάνε την συγκεκριμένη περιοχή αντιληφθούν ότι η προσέλευση κυνηγών είναι πολύ περισσότεροι τότε καταφεύγουν στην πιο εύκολη και ανήθικη πράξη. Τοποθετούν δηλητήρια με σκοπό να αποτρέψουν τον κόσμο από το να κυνηγάει στην συγκεκριμένη περιοχή.

Εάν λοιπόν διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου αναμένατε να μάθετε ποιες είναι οι καλύτερες περιοχές για κυνήγι η απάντηση είναι μία. Καλύτερες περιοχές είναι αυτές που έχετε κάνει αναγνώριση και νιώθετε ικανοποιημένοι να πάτε.