Ο λαγός είναι το μόνο τριχωτό θήραμα το οποίο μπορούμε να κυνηγήσουμε νόμιμα στο νησί μας και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο κυνηγετικό ενδιαφέρον σε ολόχρονη βάση. Είναι θηλαστικό μεσαίου μεγέθους με μήκος από 40-60 εκατοστά και βάρος από συνήθως από δύο μέχρι τέσσερα κιλά. Ανήκει στην οικογένεια Leporidae και το είδος του είναι το Lepus europaeus, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Μ. Ασια , την Αραβία , την Β. Αφρική.

Η αναπαραγωγή του μειώνεται σημαντικά από την ανομβρία αλλά και από την όχληση ιδιαίτερα κατά την περίοδο Δεκεμβρίου –Μαϊου. Γεννάει ένα με τέσσερα λαγουδάκια και αυτό έχει να κάνει άμεσα με την ποιότητα της τροφής του , το νερό του αλλά και την ησυχία του.

Ξέρει να φτιάχνει καλές κρυψώνες τις οποίες χρησιμοποιεί κατά την διάρκεια της ημέρας για να προστατεύεται από εχθρούς, κρύο , νερά και αέρα.

Πέραν από τις δεκαεπτά εξορμήσεις που επιτρέπεται το κυνήγι του, αρκετοί κυνηγοί τους αρέσει να επιδίδονται σε νόμιμα και παράνομα εκπαιδευτικά .Η ολόχρονη όμως πίεση που ασκούν επάνω του τόσο οι κυνηγοί όσο και φυσικοί επιβλαβείς παράγοντες , έχουν εξελίξει τον λαγό και τις άμυνες του. Ας δούμε όμως κάποιες από τις άμυνες του λαγού


Ακοή

Η ακοή του λαγού αποτελεί ένα από τα δυνατά του όπλου για να προστατευτεί από τους εχθρούς του. Έχει μεγάλα αυτιά και τα χρησιμοποιεί για να αφουγκράζεται θορύβους και κινδύνους. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες αγέλες με σκύλους καμπανέλια και θόρυβο πολλές φορές αναγκάζουν τον λαγό να εγκαταλείψει την φωλιά του πριν προλάβουν να πλησιάσουν τα σκυλιά. Μάλιστα πολλές φορές θα τον παρατηρήσουμε να φεύγει από την φωλιά του και να σταματάει για να αφουγκραστεί που δεν υπάρχει θόρυβος και είναι πιο ασφαλισμένα για να μετακινηθεί. Εκείνο που μπορεί να τον παραπλανήσει πολλές φορές είναι η ηχό. Όταν βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλα βουνά ή φαράγγια πολλές φορές η ηχό μπορεί να τον παραπλανήσει και να τον καθοδηγήσει λάθος.


Η όσφρηση

Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά ο λαγός έχει τρομερή όσφρηση . Την χρησιμοποιεί για να βρει φαγητό, την χρησιμοποιεί για να σκοπούς αναπαραγωγής και την χρησιμοποιεί για να εντοπίζει τους εχθρούς του. Μια συνήθεις συμπεριφορά του είναι ιδιαίτερα όταν έχει αέρα να στέκεται στα πισινά του πόδια και να μυρίζεται τον αέρα. O αέρας θα του μεταφέρει παράξενες μυρωδιές όπως ανθρώπινη, μυρωδιά, μυρωδιά σκύλου ή άλλου φυσικού εχθρού.



Τα ίχνη του λαγού

Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι το ίχνος του είναι αυτό που τον προδίδει όμως ο έμπειρος λαγός ξέρει πώς να παραπλανάει τους διώκτες του επάνω στα ίχνη του. Ξέρει που να βάζει ίχνη δυνατά και πού ασήμαντα. Ξέρει πώς να οδηγεί τους διώκτες του σε λάθος ίχνη και κυρίως ξέρει πώς να μπερδεύει τα ίχνη του και να απομακρύνεται όταν νιώθει ότι κάποιος τον ακολουθεί.


Το ξέφρενο του τρέξιμο


Ο λαγός μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και εβδομήντα χιλιόμετρα την ώρα και τις περισσότερες φορές όχι σε ευθεία πορεία αλλά σε παραπλανητικά ζικ ζακ και με μεγάλα άλματα. Πολλές φορές όμως η ξέφρενη ταχύτητα του μπορεί να τον οδηγήσει σε λάθη. Αυτό οφείλεται στο ότι η ακτίνα των ματιών του Λαγού είναι λοξή, δηλαδή με κατεύθυνση προς τα κάτω, και συνεπώς δεν μπορεί να διακρίνει το αντικείμενο το οποίο βρίσκεται στο άκρο της ευθείας γραμμής την οποία ακολουθεί. Έτσι πολλές φορές θα πάει ευθεία σε ένα κυνηγό ο οποίος τον περιμένει στο καρτέρι. Ουσιαστικά οι σκοποί στο κυνήγι του λαγού εκμεταλλεύονται την ταχύτητα του λαγού για να απομακρυνθεί από τους διώκτες του και την περιορισμένη του όραση. Φυσικά εάν κάποιος κάνει το λάθος να κινηθεί μπροστά του ενώ είναι εκτός βολής ή κάνει θόρυβο , τότε η μυρωδιά ή ο ήχος του μπορεί να προειδοποιήσουν τον λαγό ο οποίος θα αλλάξει πορεία.


Τακτική

Ο Λαγός της περισσότερες φορές έχει τακτική στον τρόπο που διαφεύγει. Δεν φεύγει τυχαία ούτε προς τυχαία κατεύθυνση. Χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη τακτική η οποία πολλές φορές μπορεί να αλλάξει εάν νιώσει ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες της δίωξης του. Έξω από την κρυψώνα του θα αφήσει πολλά μπερδεμένα ίχνη για να κερδίσει χρόνο όταν κοντέψουν οι εχθροί του. Η φωλιά του έχει περισσότερες απο δύο εξόδους. Εάν κάνει μόνο δύο τότε πολύ πιθανό , τυχαίο μπορεί να του μπλοκάρουν τις εξόδους τα σκυλιά και να τον πιάσουν στην φωλιά του. Περισσότερες πιθανότητες να τον πιάσουν έχουν σκυλιά φέρμας τα οποία μπορούν να εκμεταλλευθούν τον αέρα και αν κερδίσουν χρόνο στα τελευταία του πατήματα. Οι αλεπούδες πολλές φορές του στήνουν καρτέρι και τον οδηγούν σε κάποια αλεπού η οπαία παραμονεύει σε μία από τις εξόδους διαφυγής.


Είναι ένα σπουδαίο θήραμα το οποίο δυστυχώς το παράνομο κυνήγι του, η μη ικανοποιητική συντήρηση των βιοτόπων αλλά και μεγάλη πίεση που του ασκούμε τον έχει οδηγήσει σε παρακμή. Πέραν όμως από την παρακμή οι λαγοί που επιβιώνουν , για να επιβιώσουν αναπτύσσουν καινούργιες τακτικές και καινούργιες άμυνες με σκοπό να παραμείνουν ζωντανοί. Όσο μεγαλύτερη πίεση τους ασκούμε , τόσο πιο δύσκολο γίνεται το κυνήγι τους. Ενώ η μεγάλη κάρπωση πολλές φορές αποτελεί προϊόν είτε ανήθικου είτε παράνομου κυνηγίου.