Του Χάρη Δημητριάδη

Οπλουργού-Οπλοπώλη


Με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό το οποίο έγινε θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , θα αναφερθούμε σε ένα πολύ κοινό πρόβλημα των κυνηγετικών όπλων, την οξείδωση. Ένας ιδιοκτήτης ενός καινούργιου όπλου παραπονέθηκε στην εταιρεία την οποία αγόρασε το όπλο , ότι αυτό οξειδώθηκε μετά από ένα μήνα χρήσης. Το όπλο ήταν πολύ ακριβό και ο ιδιοκτήτης το θεωρούσε ανεπίτρεπτο να οξειδωθεί. Φυσικά όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταστε. Να ξέρετε πάντοτε ότι όταν αγοράσετε ένα όπλο είτε καινούργιο, είτε μεταχειρισμένο και δεν έχει οξείδωση, εάν αποκτήσει στην πορεία είναι καθαρά από δικό σας λάθος και κακή συντήρηση. Δεν έχει σημασία εάν το όπλο αξίζει εκατό ευρώ ή δέκα χιλιάδες ευρώ. Η οξείδωση είναι οξείδωση και συμβαίνει στα όλα τα όπλα ανεξαρτήτως τιμής.

Καταρχήν να πούμε ότι όλα τα όπλα βάφονται με ελεγχόμενη οξείδωση. 

Τι σημαίνει αυτό;

 Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που μπαίνουν στο μέταλλο της κάννης προκαλούν μια ελεγχόμενη οξείδωση για να μπορέσει στην συνέχεια να κρατηθεί επάνω η μπογιά. Φυσικά η οξείδωση αυτή δεν προκαλεί ζημιά στο μέταλλο , ούτε εισχωρεί . Όμως για να αποτραπεί η επιφανειακή και στην συνέχεια η βαθιά οξείδωση, θα πρέπει το όπλο να μην έρχεται σε επαφή με υγρασία, ή και εάν έρθει θα πρέπει μετά να σκουπιστεί καλά και να περαστεί από πάνω από το μέταλλο λάδι συντήρησης.

Όλα τα όπλα στον κόσμο βάφονται με τις ίδιες σχεδόν βαφές και χρησιμοποιείται η ίδια μέθοδος εκτός από μία ή δύο περιπτώσεις. Έτσι ακόμη και στα πιο ακριβά όπλα η βαφή είναι η ίδια με εκείνη που χρησιμοποιείται στο βάψιμο ενός φθηνού όπλου. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει η συντήρηση με λάδι να γίνεται μετά από κάθε χρήση του όπλου εάν θέλουμε το όπλο μας να μην εκτεθεί σε οξείδωση.

Φίλος της οξείδωσης είναι η υγρασία. Υγρασία από το περιβάλλον, από τον ιδρώτα ακόμη και από την θήκη του όπλου όπου σε κάποιες περιπτώσεις οι θήκες κρατάνε υγρασία. Εάν δεν καθαρίσουμε το όπλο μας στην αρχή θα εμφανιστεί μια επιφανειακή οξείδωση η οποία της περισσότερες φορές με ένα καλό λάδι συντήρησης και ένα ρούχο απομακρύνεται. Εάν όμως αφήσουμε την οξείδωση να προχωρήσει, τότε ξεκινάει να διαβρώνεται το μέταλλο και να ανοίγουν οι πόροι του. Ακόμη και να έρθει το όπλο στον οπλουργό για να ξανά μπογιατιστούν οι κάννες, ο οπλουργός θα πρέπει να αφαιρέσει την παλιά μπογιά αλλά και την οξείδωση για να μπορέσει να το βάψει ξανά. Εάν η οξείδωση έχει προχωρήσει τότε το μέταλλο αδυνατίζει καθώς αφαιρείται υλικό.

Έτσι λοιπόν ασχέτως εάν το όπλο σας είναι φθηνό ή ακριβό , φροντίστε να το έχετε πάντοτε καλά συντηρημένο και λαδιασμένο. Εδώ να πούμε ότι εάν βάλουμε λάδι στο εσωτερικό της κάννης θα πρέπει να το σκουπίσουμε πολύ καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε γιατί μετά καίγονται τα λάδια μέσα στην κάννη και δημιουργούν στίγματα.

Το πιο πρακτικό είναι να έχετε μέσα στην θήκη του όπλου σας ένα λάδι γενικής συντήρησης και ένα ρούχο και μετά την χρήση του όπλου να το περνάτε με ένα ψέκασμα με λάδι και ένα σκούπισμα. 

Ακόμη και εάν δεν το συντηρήσετε καλά θα αποτρέψετε την επιφανειακή οξείδωση.