Ο Σωστός Σύντροφος στο Λαγοκυνήγι
Αρχίζοντας κάποιος την καριέρα του ως κυνηγός και ιδίως ως λαγοκυνηγός σίγουρα εκείνο που θα έχει στο μυαλό του είναι η απόκτηση ή η δημιουργία πολύ καλών λαγόσκυλων, τα οποία θα του ξεφωλιάζουν το ζητούμενο θήραμα. Αρκετοί κυνηγοί στην προσπάθεια τους να γίνουν λαγοκυνηγοί ξοδεύουν αρκετές χιλιάδες εύρω είτε στο να αγοράσουν ένα καλό λαγόσκυλο, είτε να κάνουν ένα καλό λαγόσκυλο. Ακόμη και άνθρωποι που οικονομικά δεν είναι σε τόση καλή κατάσταση πολλές φορές θα ξοδέψουν ένα μεγάλο ποσό σε βενζίνη για εκπαιδευτικά και εξόδους στο βουνό για να πετύχουν τον σκοπό τους. Φυσικά τα πράγματα κατά την περίοδο των εκπαιδευτικών είναι εύκολα. Τα θηράματα δεν είναι και τόσο πιεσμένα, ενώ οι συνθήκες για ιχνηλασία κυρίως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες πολύ καλές.
Έτσι με αυτά και αυτά ξεκινάει το κυνήγι και ο κυνηγός με τις υποσχέσεις που του άφησε το κυνηγόσκυλό του και τις επιτυχίες κατά την περίοδο πριν το κυνήγι έχει μεγάλες προσδοκίες ως προς την επιτυχία για την επικείμενη χρονιά. Μάλιστα γνωρίζοντας τις ικανότητες του ζώου του κρατάει για τον εαυτό του το μυστικό και θέλει να καρπωθεί μόνος του τη χαρά της επιτυχίας.
Όταν όμως ξεκινήσει η χρονιά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι εύκολοι και κοντινοί λαγοί είναι λίγοι. Ιδιαίτερα τις πρώτες εξορμήσεις η ξηρασία είναι σύμμαχος του θηράματος δυσκολεύοντας τους σκύλους, ενώ ακόμη πιο δύσκολο είναι και το έργο του κυναγωγού, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει και τον κάθε επιτήδειο στο βουνό που τρέχει να καρπωθεί το θήραμα που θα ξεφωλιάσει ο σκύλος του. Αν μάλιστα περάσουν και οι πρώτες πέντε έξι εξορμήσεις και ο κυνηγός δεν καρπωθεί θήραμα τότε ξεκινάει να επηρεάζει και ο παράγοντας άγχος.
Όπως και να το δούμε, για θέμα ασφάλειας, για θέμα κάλυψης και για θέμα ψυχολογικής υποστήριξης ο λαγοκυνηγός πρέπει να πλαισιώνεται από ένα με δύο σωστούς συντρόφους. Η συντροφικότητα και η σωστή συνεργασία θα κάνει το κυνήγι πιο εύκολο και πιο ευχάριστο διατηρώντας παράλληλα και τον σωστό κυνηγετικό χαρακτήρα. Συντροφικότητα όμως για να μην παρεξηγηθούμε δε σημαίνει η επίταξη μιας διμοιρίας σκοπών για να αποκλείσουμε όλες τις πιθανές διεξόδους του θηράματος. Η χαρά του κυνηγίου είναι να έχει το θήραμα ίσες πιθανότητες να ξεφύγει με εκείνους που έχουμε εμείς για να το συλλάβουμε.
Συνεχίζοντας όμως την περιγραφή μας από το στάδιο όπου ο κυναγωγός απογοητεύεται γατί οι λαγοί προσηκώνονται και δεν του δίνουν ευκαιρία ή επειδή δεν μπορεί να καλύψει τις διεξόδους του θηράματος, οι περισσότεροι καταφεύγουν στη λύση να απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε γνωστό και φίλο τουφεκιοφόρο για να εκτελεί χρέη σκοπού. Αυτό το λάθος ίσως είναι χειρότερο από το πρώτο, καθώς μπορεί να καταστεί και επικίνδυνο τόσο για τον κυναγωγό όσο και για τα ίδια τα σκυλιά του. Για να μπορέσει κάποιος να είναι ένας σωστός σύντροφος στο λαγοκυνήγι πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια.
Πρέπει να του αρέσει το λαγοκυνήγι και να μην τον ευχαριστεί μόνο η κάρπωση ή μόνο η ντουφεκιά στο θήραμα. Άτομα τα οποία παίρνεις για να σε προσέχουνε και να σε καλύπτουν και βλέπουν τις τσίχλες που πετούν στον Ουρανό, μαζεύουν μανιτάρια ενώ το σκυλί αγωνίζεται να ξεφωλιάσει το λαγό, τρέχουν και μπαίνουν μέσα στην ακτίνα βολής του κυναγωγού για να τουφεκίσουν αυτοί πρώτοι τον λαγό σε περίπτωση που βγει από κοντά στα σκυλιά, δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά. Ο σωστός σύντροφος πρέπει καταρχήν να είναι σωστός σε πολλά πράγματα έναντι του ιδιοκτήτη των ζώων. Μερικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή ενός σωστού συντρόφου στο λαγοκυνήγι είναι:
Θέμα ασφάλειας
Ο σύντροφος μας στο λαγοκυνήγι θα πρέπει να γνωρίζει αρκετά καλά τους γραμμένους και άγραφους κανόνες κυνηγίου. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και σε καμία περίπτωση να μη θέσει σε κίνδυνο την ζωή του, την ζωή του συντρόφου του ή την ζωή των σκύλων. Σε αρκετές περιπτώσεις άτομα που πήγαν ως σκοποί, πυροβόλησαν σκύλους ή ακόμη και τους ιδιοκτήτες των σκύλων στην προσπάθεια τους να χτυπήσουν ένα λαγό. Επίσης ο σύντροφος πρέπει να έχει την έγνοια τόσο του συντρόφου του, όσο και των σκυλιών. Όλοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι τόσο με φάρμακα για τα ζώα, όσο και φαρμακείο πρώτων βοηθειών για τους ίδιους καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει στο βουνό. Πόσο πιο άνετα θα νιώθει ο ιδιοκτήτης των σκύλων εάν ξέρει ότι ο σύντροφος του έχει τα μέσα αλλά και τις γνώσεις για να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό από φόλες ή από φίδι;
Θέμα κόστους
Ο κυναγωγός επωμίζεται ολόχρονα το κόστος για να συντηρεί τα σκυλιά του (τροφή, φάρμακα, εκπαίδευση), να τα καθαρίζει και να τα φροντίζει. Έτσι λοιπόν την εποχή τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και του κυνηγίου ο σωστός σύντροφος θα επωμιστεί μέρος των εξόδων, ιδιαίτερα σε θέματα διακίνησης καθώς πρόκειται και αυτός να καρπώνεται θήραμα από τα συγκεκριμένα σκυλιά. Δυστυχώς αρκετοί πάνε ως σκοποί για κάποιο λαγοκυνηγό και δεν έχουν τη διάθεση να επωμιστούν κανένα έξοδο παρά μόνο να πάρουν το θήραμα που θα χτυπήσουν. Με λίγα λόγια θέλουν να εκμεταλλευτούν τον κυναγωγό και τα σκυλιά του. Αυτό κάποια στιγμή θα επιφέρει τη ρήξη ανάμεσα στις σχέσεις τους. Εάν για παράδειγμα σε μια κυνηγετική χρονιά η παρέα χτυπήσει 5-6 λαγούς και ο ιδιοκτήτης των σκύλων βαρέσει και πάρει τους πιο λίγους ενώ ταυτόχρονα επωμίζεται και όλα τα έξοδα, τότε σίγουρα δε θα νιώθει καλά.
Θέμα συνεργασίας
Για να μπορεί να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε κυναγωγό και σύντροφο ή συντρόφους πρέπει να ακούνε τις οδηγίες του κυναγωγού. Αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα τα σκυλιά και τους καθοδηγεί ως προς το που να σταθούν για να ελέγχουν την περιοχή. Φυσικά ο καθένας πρέπει από μόνος του να είναι παρατηρητικός και να μπορεί να ‘διαβάζει΄’ το βουνό. Αν για παράδειγμα οι σκύλοι βρίσκονται σε κάποιο πυκνό πρέπει να σταθεί σε τέτοιο σημείο όπου να έχει οπτικό πεδίο, ευκαιρία για βολή εάν βγει ο λαγός και να μην εμποδίζει τη βολή κάποιου άλλου από την παρέα. Δυστυχώς στην Κύπρο θρηνήσαμε και θύματα από κακή συνεννόηση της λαγοπαρέας. Σημαντικό επίσης είναι ο σύντροφος να πηγαίνει και σε κάποια εκπαιδευτικά για να μπορεί να διαβάζει τα σκυλιά. Να ξέρει πότε αυτά είναι κοντά στο θήραμα και τι συμπεριφορά έχουν όταν θα ξεφωλιάσουν το λαγό. Το χειρότερο από όλα είναι να πηγαίνεις κυνήγι και να πρέπει να εξηγείς και στο σύντροφο σου τι κάνουν τα σκυλιά τη δεδομένη στιγμή. Δεν μπορεί ο κυναγωγός να έχει την έγνοια των σκυλιών και του συντρόφου του.
Θέμα επιτυχίας
Η επιτυχία σίγουρα θα έρθει όταν η συνεργασία και η τήρηση των πιο πάνω είναι δεδομένη. Ο κυνηγός νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση γνωρίζοντας ότι υπάρχουν ένα με δύο άτομα μαζί του στο βουνό, τα οποία τον προσέχουν αυτόν και τα σκυλιά του. Τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου για να δέσει η ομάδα και να μοιράζονται μαζί όμορφες στιγμές. Η επιτυχία θα έρθει και σίγουρα ακόμη και εάν δεν υπάρχει σε κάθε εξόρμηση, εντούτοις τόσο ο κυναγωγός όσο και οι σύντροφοί του θα χαίρονται όμορφες και ασφαλείς εξορμήσεις στο βουνό.
Έτσι λοιπόν, ο κάθε λαγοκυνηγός έχει να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο μετά που θα κάνει τα κατάλληλα λαγόσκυλα, να βρει τον κατάλληλο σύντροφο.