Τα σκυλιά αγώνων και τα σκυλιά κυνηγίου είναι ένα θέμα που συζητείτε πολύ μεταξύ κυνηγών/κυνόφιλων. Μετά από διάφορους ισχυρισμούς και επιχειρήματα του κάθε ενός με άποψη για το θέμα αυτό, καταλήγουμε στο ίδιο ακριβός συμπέρασμα: ο καλός και άξιος σκύλος είναι ένας.

Όταν λέμε καλός σκύλος εννοούμε τον σκύλο που διαθέτει ένα σύνολο προσόντων όπως υπέρτατο κυνηγετικό πάθος, εξυπνάδα και ευστροφία, δεχτικό στην εκπαίδευση, με πολύ καλή όσφρηση και ευκολία στο να βρίσκει θήραμα, ένα σκύλο που εργάζεται όσο πιο κοντά στα πρότυπα της φυλής του, που εκμεταλλεύεται όσο το δυνατό καλύτερα το διαθέσιμο τερέν και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές εδαφολογικές και καιρικές συνθήκες.

Τα πιο πάνω είναι ακριβώς τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας καλός και άξιος σκύλος αγώνων για να μπορέσει να αναδειχθεί αλλά και αυτά που ζητούμε και αναμένουμε να δούμε από τα σκυλιά μας στο κυνήγι με τη διαφορά ότι ο σκύλος που θα παρουσιαστεί σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων απαιτεί να του αφιερώσουμε περισσότερες ώρες για εκπαίδευση. Στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων τυχών λάθη όπως φοβία στον πυροβολισμό, λανθασμένη κάλυψη του τερέν, καταδίωξη κατά το ξεπέταγμα του θηράματος και τον πυροβολισμό, συνειδητό και ασυνείδητο ξεσήκωμά του θηράματος, άρνηση συναίνεσης και άρνηση θηραματοφορείας (εάν αυτό απαιτείτε από τον συγκεκριμένο αγώνα) κοστίζουν και δεν συγχωρούνται.

Πολλές φορές διερωτόμαστε εάν ένας σκύλος που παρουσιάζεται και κάνει καριέρα σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων μπορεί και είναι σωστό να πηγαίνει κυνήγι. Η προσωπική μου άποψη πάνω στο θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο ερώτημα θα πρέπει να τεθεί αλλιώς για να έχουμε τη σωστή απάντηση. Πιστεύω δηλαδή ότι ένας σκύλος πρέπει να κυνηγήσει πρώτα για μία ολόκληρη κυνηγετική περίοδο ούτως ώστε να του δοθούν οι ευκαιρίες σε πραγματικές συνθήκες να αναπτύξει τα κυνηγετικά του ένστικτα και να μας αποδείξει εάν διαθέτει σε υπέρτατο βαθμό εκείνα τα προσόντα που απαιτούνται ώστε, εάν το θελήσουμε, να τον παρουσιάσουμε και να επιλεγεί για να ακολουθήσει το πρόγραμμα των αγώνων.

Τα σκυλιά που τελικά επιλέγονται για να κάνουν καριέρα στα διάφορα είδη αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων (Α.Κ.Ι) είναι επίσης κατά τη γνώμη μου τα σκυλιά που πρέπει να χρησιμοποιούνται και στην εκτροφή. Είναι τα σκυλιά που έχουν ανεπτυγμένα τα κυνηγετικά τους ένστικτα στον πιο ψηλό βαθμό, δουλεύοντας πάντα στα πρότυπα που καθορίζει η φυλή στην οποία ανήκουν. Άλλωστε αυτός είναι ο απώτερος σκοπός των αγώνων. Να επιλέξουμε τους καλούς γεννήτορές μέσω αυτών.

Καλό θα ήταν κάθε εκτροφέας ξεχωριστά να επιδιώκει να παρουσιάζονται σκυλιά δικής του εκτροφής σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων (Α.Κ.Ι) γιατί είναι ο πιο σωστός, σοβαρός και έγκυρος τρόπος αξιολόγησης των σκύλων που αύριο θα μας γεννήσουν με τη σειρά τους άξια κυνηγόσκυλα βοηθώντας έτσι στη βελτίωση της φυλής τους.


Κωνσταντίνος Γρηγορίου

Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων

Εκτροφέας Pointer / Setter

Τηλ. 99 677210