Του Στέλιου Παπαγεωργίου (Κ.Ε.Κ.Κ Πάφου)


Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συνάδελφοι κυνηγοί,

Στη σημερινή εποχή που ζούμε, όπου τα πάντα γύρω μας έχουν αλλάξει, δεν θα μπορούσε και το άθλημα που όλοι αγαπάμε με τόσο πάθος, το κυνήγι, να μην έχει αλλάξει και να μην έχουν ενταχθεί σε αυτό νέες αντιλήψεις, αρχές και διαφορετική φιλοσοφία, βασισμένη σε στοιχεία του συγχρόνου πολιτισμού και της παιδείας του κάθε λαού.

Ως κυνηγοί, χρέος μας είναι να μεταφέρουμε αυτές τις αρχές και αυτή την παιδεία στις νεότερες γενιές γιατί πλέον εμείς σήμερα, γνωρίζουμε, διαβάζουμε, κατανοούμε σε αντίθεση με τους παππούδες μας, τότε που το κυνήγι είχε διαφορετικό ρολό και έννοια. Πρέπει ο καθένας από εμάς να έχει συνείδηση των καθηκόντων και των ευθυνών του όσο αφορά τη φύση και φυσικά το θήραμα, να σέβεται τους άλλους και να δρα πάντοτε με σύνεση και λογική.

Κυνήγι πλέον δεν είναι ο πυροβολισμός και η κάρπωση του θηράματος. Κυνήγι είναι η διαδικασία προετοιμασίας, η παρέα, οι στιγμές χαλάρωσης στο βουνό με φίλους και με τα σκυλιά μας, οι αναμνήσεις και οι εικόνες που καθαρίζουν το μυαλό από τα προβλήματα και την καθημερινότητα.

Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές και να μπορέσει το κυνήγι να παραμείνει αγνό, σωστό και με μέλλον, σας παρουσιάζουμε πιο κάτω τον δεκάλογο του σωστού κυνηγού, με σκοπό ο καθένας από εμάς να προσπαθήσει να ακολουθήσει αυτή την ηθική αντίληψη, βασισμένη πάντα στη σημερινή πραγματικότητα.

Δεκάλογος του καλού κυνηγού:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

-Πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου ο κυνηγός πρέπει να ενημερώνεται για τυχόν νέες απαγορεύσεις, να γνωρίζει τις απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου και να είναι γνωστής των θηραμάτων της κάθε κυνηγετικής περιόδου.

ΓΝΩΣΗ

-Να φροντίζει και να ενημερώνεται για τους νομούς και τους κανονισμούς που κατά καιρό ισχύουν και που αφορούν το κυνήγι, την χλωρίδα και πανίδα του τόπου όπου δραστηριοποιείται.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

-Πρέπει πάντοτε να είναι συνειδητοποιημένος όσον αφορά τις ευθύνες που έχει από την στιγμή που εξασκεί το άθλημα. Οι παραδοσιακοί τρόποι άσκησης του κυνηγίου σε κάθε χώρα προσαρμόζονται στις ανάγκες διατήρησης των θηραμάτων.

-Να αποφεύγει να κυνηγά με τρόπους και μεθόδους όπου το θήραμα δεν θα μπορεί να αμυνθεί. Να τηρά ευλαβικά το ΚΟΤΑ ασχέτως εάν τις πρώτες μέρες είναι πιο εύκολος ο στόχος του. Να είναι πάντα σίγουρος πριν πυροβολήσει για την ασφάλεια του ιδίου και των άλλων.

-Ο πυροβολισμός προστατευόμενου είδους, έστω και κατά λάθος, δεν είναι αντάξιος ενός κυνηγού.

-Να αποφεύγει τις αναίτιες ενοχλήσεις σε θηρεύσιμα είδη και μη, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.

-Να μην χρησιμοποιεί το θήραμα για κερδοσκοπικούς λογούς.

-Να έχει συνείδηση και να μην προκαλεί ποτέ με την συμπεριφορά και τις πράξεις του.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ

-Να μην πυροβολεί θηράματα που έχουν ξεσηκωθεί ή διώκονται από σκυλιά άλλων κυνηγών.

-Να σέβεται πάντοτε το θήραμα και να το μεταχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς ακρότητες και προσβολές.

-Κατά την άσκηση του δικαιώματός του, να σέβεται τους περιορισμούς που αφορούν τον τόπο, τον τρόπο και το χρόνο του κυνηγίου: είναι βασισμένοι στις οικολογικές ανάγκες των ειδών και του περιβάλλοντος.

-Να σέβεται αυτούς που τον υποδέχονται στη γη τους και την Πολιτεία που του επιτρέπει να κυνηγάει.

-Να μαζεύει τους άδειους κάλυκες βοηθώντας άμεσα στην ανάκαμψη προς το καλύτερο του περιβάλλοντος.

-Δεν παραβιάζει τις περιφράξεις εκτάσεων και σέβεται τις καλλιέργειες και τις περιουσίες των άλλων.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

-Να αναζητά συστηματικά το πληγωμένο ή νεκρό θήραμα.

-Να μην πυροβολεί σε μακρινές αποστάσεις. Το πολύ-πολύ να τραυματίσει το θήραμα που ποτέ δεν θα πάρει, ενώ το θήραμα θα υποφέρει.

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

-Να είναι ένας υπεύθυνος κυνηγός: όποτε έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε επιστημονικές μελέτες που αφορούν το θήραμα.

-Η συνεργασία με τους υπεύθυνους για το κυνήγι και τις επιστημονικές οργανώσεις προστασίας της φύσης είναι πάντοτε χρήσιμη.

-Να αποφεύγει τα καλώδια του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου. Μία βολή αρκεί για να γίνει μεγάλη ζημιά.

-Να σέβεται τις πινακίδες. Όταν τις μετατρέπει σε στόχους κάνει μια ανόητη και ηλίθια πράξη που επιπλέον μπορεί να του κοστίσει ακριβά.

-Να έχει πάντα πάνω του την κυνηγετική άδεια: όταν κυνηγάς, είναι υποχρεωτικό.

-Να μην ανάβει φωτιά στο δάσος και να μην την αφήνει ανεξέλεγκτη. Να σβήνει καλά το τσιγάρο ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

-Να πυροβόλα όταν είναι βέβαιος ότι έχει μπροστά του μόνο το θήραμα και σε ακτίνα βολής δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος ή ζώο.

-Να φοράει πάντοτε πορτοκαλί διακριτικό για τη δική του ασφάλεια.

-Να μην στρέφει την κάννη του όπλου του προς άλλον και να μην το αφήνει γεμάτο δίπλα του εν ώρα αναπαύσεως.

-Να προσπαθεί οι σκύλοι του να μη γίνονται άγριοι και ανυπάκουοι και να μην προκαλούν ζημιές.

-Να έχει μαζί του φαρμακευτικό υλικό για έκτακτες περιπτώσεις, για τον ίδιο και τα σκυλιά του.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

-Κοντά σε κατοικημένες περιοχές, να συμμορφώνεται με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και ασφαλείας, και να διατηρεί, όσο γίνεται περισσότερο, την ησυχία των κατοίκων.

-Να δέχεται χωρίς αντίρρηση τον έλεγχο και τις συστάσεις των αρμοδίων οργάνων φύλαξης των θηραμάτων, να τους συμπεριφέρεται με ευγένεια και να τους βοηθά στο δύσκολο έργο τους.

-Να καθοδηγά τους νεότερους κυνηγούς και να δίνει πάντα το σωστό παράδειγμα.

-Να σέβεται για να τον σέβονται

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

-Να συμμετέχει ενεργά στη μάχη ενάντια στη λαθροθηρία.

-Να βοηθά στην προστασία και στην ανάπτυξη των βιοτόπων της άγριας πανίδας. Να συμμετέχει στη διατήρηση των δασών, για να αποφεύγονται οι πυρκαγιές.

-Να επισκέπτεται συχνά και να συμμετέχει όσο είναι δυνατό στις εκδηλώσεις του κυνηγετικού συλλόγου που ανήκει, ώστε να ενημερώνετε για ό,τι συμβαίνει και να βοηθά, όπως μπορεί, στο δύσκολο έργο τους.

ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ

-Με τη συμβουλή και το παράδειγμα, να στηρίζει την εκπαίδευση και την καλή συμπεριφορά των νέων κυνηγών.

-Να μην μπερδεύει ποτέ την ποσότητα με την ποιότητα! Όποιος σκοτώνει περισσότερα δεν είναι κι ο καλύτερος κυνηγός.


Αν και μόνο οι μισοί εφαρμόζαμε τον πιο πάνω δεκάλογο, σίγουρα το κυνήγι θα είχε μέλλον. Ίσως είναι καιρός να μην αφήνουμε τον εαυτό μας εκτός και να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά το μέλλον του κυνηγίου. Καλά Κυνήγια.