Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος σκαγιού 

Τι να χρησιμοποιήσω για να έχω επιτυχία;

Τσίκλα, πέρδικα, μπεκάτσα, φραγκολίνα, φάσσα και λαγός. Είναι τα θηράματα που πολύ σύντομα θα μας χαρίσουν κυνηγετικές συγκινήσεις, που ο κάθε κυνηγός επιδιώκει να έχει συχνές επαφές μαζί τους και αρκετές ευκαιρίες να στρέψει το όπλο του απέναντι τους.

Την ώρα όμως που οι κάνες του όπλου μας είναι στραμμένες προς το θήραμα, την ώρα που ο εγκέφαλος δίνει εντολή στο δάκτυλο να πατήσει την σκανδάλη και την ώρα που η έκρηξη από το καψούλι του φυσιγγίου προκαλεί καύση του μπαρουτιού και αμέσως πίεση αερίων η οποία διώχνει τα σκάγια μέσα από την κάνη για να χτυπήσει το θήραμα, εκείνη λοιπόν την ώρα κάποιες μαθηματικές πιθανότητες μαζί με κάποια κοινή λογική, κρύβεται πίσω από την επιτυχημένη κάρπωση του θηράματος ή όχι.

Πόσες φορές ακούσαμε την έκφραση ότι το πουλί πέρασε μέσα από τα σκάγια, ή την έκφραση ότι τον έζωσε η ντουφεκιά αλλά έφυγε. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι αυτό δεν γίνετε, και όμως...

Ένα θέμα λοιπόν το οποίο ανέκαθεν προβλημάτιζε την οικογένεια των κυνηγών είναι η επιλογή του μεγέθους των σκαγιών που πρέπει να χρησιμοποιούμε στα διάφορα κυνήγια. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πάντα βασάνιζε τους κυνηγούς στην Κύπρο και ειδικότερα τους νεαρούς κυνηγούς που πειραματίζονται συνεχώς για να βρουν την τέλεια ‘’συνταγή’’. Αυτό όμως που πρέπει να προσέχει ο καθένας από εμάς εκτός από το είδος του φυσιγγίου που χρησιμοποιεί (όπως μάρκα, βάρος σκαγιών ) είναι και το μέγεθος των σκαγιών. Στόχος μας είναι πάντοτε μέσα από την σωστή επιλογή του μεγέθους των σκαγιών να έχουμε περισσότερες εύστοχες και αποτελεσματικές τουφεκιές. Φυσικά για να έχουμε εμπιστοσύνη στα σκάγια που χρησιμοποιούμε πρέπει να είμαστε και μέσα στα πλαίσια της λογικής όσο αφορά την επιλογή μας. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να κυνηγάμε τον λαγό με σκάγια νούμερο 8 ή την τσίχλα με σκάγια νούμερο 4.

Γιατί; 

 Ας αναφέρουμε κάποιες αιτιολογίες οι οποίες είναι κοντά στην κοινή λογική.

Κυνηγούμε τσίχλα, ένα θήραμα μικρό το οποίο η διάμετρος του στόχου μας είναι περίπου 10 εκ. Ποιες είναι οι πιθανότητες να το χτυπήσω, όταν του ρίξω ένα φυσίγγι 32γρ Νο 8 σκάγια το οποίο έχει μέσα περίπου 510 σφαιρίδια ή ένα φυσίγγι 32 γρ Νο 4 σκάγια το οποίο έχει μέσα περίπου 193 σφαιρίδια. Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να αντιληφθεί κάποιος ότι το πρώτο φυσίγγι μας προσφέρει περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσουμε την τσίχλα η οποία λόγω και του μεγέθους δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλα σφαιρίδια για να χτυπηθεί καίρια. Στην περίπτωση του φυσιγγίου των 32 γρ Νο 8 είμαστε πιο σίγουροι ότι σε μία λογική απόσταση 25-40 μέτρων η διάμετρος των σκαγιών και η κατανομή δεν θα επιτρέψουν στο πουλί να περάσει μέσα από τον κύκλο της ντουφεκιάς χωρίς να την χτυπήσει κάποιο σφαιρίδιο. Σε αντίθετη περίπτωση αν πυροβολούσαμε την τσίχλα με το φυσίγγι των 32 γρ Νο 4 τότε η διάμετρος της ντουφεκιάς θα ήταν πιο ‘άδεια’ καθώς σε σύγκριση με την προηγούμενη ντουφεκιά είναι κατά 317 σφαιρίδια πιο ‘φτωχή’. Επίσης το μέγεθος του σκαγιού Νο 4 αν έπλυτε το πουλί θα του προκαλούσε τόση μεγάλη ζημιά που πιθανότατα να το κατάστρεφε.

Όσο μεγαλύτερο θήραμα κυνηγάμε, πρέπει το σκάγι να είναι κάποιας διαμέτρου έτσι ώστε να μας δίνει την απαραίτητη διατρητικότητα, όμως η πολύ μεγάλη διάμετρος μας περιορίζει στον αριθμό των σκαγιών που στέλνουμε στο θήραμα κατά την τουφεκιά μας. Μπορεί όταν χρησιμοποιούμε χοντρότερα σκάγια για συγκεκριμένο θήραμα να έχουμε κάποιες πολύ καλές και εντυπωσιακές τουφεκιές σε μακρινές αποστάσεις, αλλά χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μέγεθος σκαγιού για το συγκεκριμένο θήραμα θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε κοντινές και μεσαίες αποστάσεις με τελικό αποτέλεσμά μεγαλύτερο αριθμό θηραμάτων που θα μπουν στο γιλέκο. Δηλαδή αν μας παρουσιαστούν 6 ευκαιρίες να ρίξουμε σε περδίκια 4 σε κοντινές και μεσαίες αποστάσεις από 10-40 μέτρα και δύο σε μακρινές αποστάσεις 50+ ,χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο μέγεθος σκαγιού θα πάρουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ χοντρά σκάγια τότε πιθανό να πάρουμε ένα από τα μακρινά πουλιά αλλά να χάσουμε κάποια από τα κοντινά. Στο σύνολο δηλαδή θα έχουμε καρπωθεί πιο λίγο θήραμα.

Ένα ανάποδο παράδειγμα είναι στο κυνήγι του λαγού. Πόσες φορές ακούσαμε την έκφραση ‘έφαν την σχιπεθκιά, εφκίκαν τα μαλλιά του τσε έφυε’. Αν λοιπόν πυροβολούσαμε τον λαγό ο οποίος απομακρύνεται από εμάς με το Νο 8 τότε πιθανό τα σκάγια που θα τον έπλητταν να μην του προκαλούσαν ουσιώδη ζημιά ή θάνατο εκτός και αν τον χτυπούσαν σε ζωτικά σημεία. Βλέποντας ένα λαγό από πίσω η πιο πιθανή περίπτωση είναι να τον χτυπήσουμε στα πισινά πόδια. Αν τον χτυπούσαμε όμως με το φυσίγγι νο 5 ή 4 έστω και αν τα σκάγια δεν τον έπλητταν σε καίρια σημεία θα του προκαλούσαν μεγάλη ζημιά λόγω του μεγέθους τους. 

Ένα μεγάλο θήραμα όπως ο λαγός δεν χρειάζεται πάρα πολλά σκάγια για να τον χτυπήσουμε αλλά θέλουμε σκάγια ικανά να τον χτυπήσουν καίρια. Όταν χρησιμοποιούμε μεγάλης διαμέτρου σκάγια όπως ΒΒ (zero),2, 3, 4 πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί που ρίχνουμε τις τουφεκιές μας γιατί αυτά τα μεγέθη σκαγιών έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές και δεν συστήνεται να χρησιμοποιούνται για περιπτώσεις περασμάτων όπου υπάρχει πληθώρα κυνηγών σε κοντινές αποστάσεις όπως για παράδειγμα σε περάσματα πέρδικας, αλλά ούτε και χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τέτοια σφαιρίδια για τέτοια κυνήγια.

Όσο πιο μικρή διάμετρο σκαγιού χρησιμοποιούμε, τόσο πιο πυκνή είναι η κατανομή των σκαγιών και μεγαλύτερος ο κύκλος της τουφεκιάς μας. Φυσικά η τουφεκιά με μικρή διάμετρο σκαγιού είναι ιδανική για κοντινές και όχι μακρινές αποστάσεις και συστήνεται για κυνήγι μικρών θηραμάτων.

Ανάλογα με το θήραμα που κυνηγάμε υπάρχουν και τα διάφορα μεγέθη σκαγιών τα οποία σύμφωνα την κοινή λογική η οποία πηγάζει από την συνάρτηση μεγέθους θηραμάτων, ποσότητας σκαγιών και μέγεθος σκαγιού μπορούμε να πούμε ότι είναι ίσως η ιδανικότερη επιλογή. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ένα πίνακα που ελπίζουμε να σας βοηθήσει στην σωστή επιλογή μεγέθους σκαγιών σύμφωνα πάντα τις δικές σας ανάγκες.

ΘΗΡΑΜΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΣΚΑΓΙΟΥ

ΛΑΓΟΣ 3, 4, 5, 6

ΠΕΡΔΙΚΑ 5, 6, 7

ΦΑΣΣΑ 5, 6, 7

ΦΡΑΓΚΟΛΙΝΑ 5, 6, 7

ΑΓΡΙΟΠΕΡΙΣΤΕΡΟ 5, 6, 7

ΜΠΕΚΑΤΣΑ 7, 8, 9

ΟΡΤΥΚΙ 8, 9, 10, 11

ΤΣΙΧΛΑ 8, 9, 10, 11

Να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις του κανόνα όταν πρόκειται για συγκεκριμένες περιοχές και ασυνήθιστες συνθήκες. Εμείς έχουμε αναλύσει ως επί το πλείστον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση την οποία θα δούμε σε άλλα τεύχη.

Καλή επιτυχία και καλά κυνήγια προπάντων με ΑΣΦΑΛΕΙΑ.