Η απόσταση ασφαλείας στο κυνήγι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί. Ίσως να αποτελεί και τον νούμερο ένα παράγοντα για την πρόκληση τραυματισμών μεταξύ κυνηγών. Βλέπετε, τα σφαιρίδια από ένα κυνηγετικό όπλο μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε απόσταση μέχρι και 100 μέτρα, ανάλογα με την κλίση του όπλου και την φορά του αέρα. Σε πολλές περιπτώσεις τα σφαιρίδια σχηματίζουν αιχμηρές αιχμές, είτε από εξοστρακισμό είτε και με την μεταξύ τους τριβή και ακόμη και στην κάθοδό τους, ενώ δεν έχουν καθόλου προωθητική ενέργεια, μπορούν να καρφωθούν σε ένα μάτι και να τραυματίσουν κάποιο κυνηγό. Ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού μεγαλώνει όσο μικραίνει η απόσταση ανάμεσα σε δύο κυνηγούς. Αν για παράδειγμα πούμε ότι στα 100 μέτρα απόσταση δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από πυροβολισμό ανάμεσα σε δύο κυνηγούς, στα 50 μέτρα υπάρχουν πολλές πιθανότητες για κάποιο σοβαρό τραυματισμό, ενώ στα 25 μέτρα ο τραυματισμός μπορεί να αποβεί και μοιραίος. Το να κρατάμε μια απόσταση ασφαλείας από άλλους κυνηγούς δεν αφορά μόνο την ασφάλεια του άλλου, αλλά και την δικιά μας ή, ακόμη χειρότερα, και πιθανό κάποιου ανήλικου παιδιού που μας συνοδεύει στο κυνήγι. Ιδιαίτερα τώρα, στο κυνήγι τσίκλας, πολλές φορές τα πουλιά ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές και τα πόστα είναι περιορισμένα. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για να σπάσουμε τους άγραφους κανόνες ασφαλείας και να πάμε να χωθούμε ανάμεσα σε άλλους κυνηγούς ή, ακόμη χειρότερα, να πάμε να χωθούμε ανάμεσα σε άλλους κυνηγούς χωρίς να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Σε μια τέτοια περίπτωση οι πιθανότητες τραυματισμού είναι ακόμη περισσότερες. Αγνοώντας την ύπαρξή μας, ο κυνηγός μπορεί να πυροβολήσει και να μας τραυματίσει σοβαρά.

Πέραν του ότι το να μην κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας είναι επικίνδυνο κυνηγετικά, είναι και ανήθικο, ενώ πολλές φορές και καταστρεπτικό. Από την στιγμή που ένας κυνηγός έχει την ευκαιρία να πυροβολήσει ένα πουλί, το οποίο βρίσκεται γύρω του από τα 0 μέχρι τα 50 μέτρα, τότε σε καμία περίπτωση δεν θα μπούμε σε αυτή την ακτίνα για να κυνηγήσουμε. Η μόνη περίπτωση είναι να υπάρχει κάποιο φυσικό εμπόδιο, που να μην μπορεί να φέρει σε ευθεία γραμμή τις βολές των κυνηγών. Αν για παράδειγμα υπάρχει ένας λόφος ή μια σειρά από πυκνά δέντρα, σίγουρα οι κυνηγοί μπορούν να κυνηγήσουν και σε κοντινές αποστάσεις και μάλιστα να συνεργαστούν . Έτυχε αρκετές φορές να κυνηγάω τσίκλες σε πυκνό δάσος και όταν χτυπούσα κάποια πουλιά ψιλωμένα, τα έβρισκα μόνο με την καθοδήγηση άγνωστων συγκυνηγών μου, που κυνηγούσαν παραδίπλα.

Κάντε τον άλλο να νιώσει άνετα με την παρουσία σας.

Πολλές φορές, όταν πάμε σε κάποιο κυνηγότοπο, μπορεί να βρούμε άλλους κυνηγούς στην περιοχή ή μπορεί μετά από εμάς να έρθουν άλλοι κυνηγοί. Είναι σωστό να κάνουμε τον άλλο να νιώθει άνετα με την παρουσία μας και να μην βλέπουμε τους κυνηγούς εχθρικά και ανταγωνιστικά. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χαλάσει ούτε το κυνήγι μας ούτε η μέρα μας. «Καλημέρα φίλε, βρίσκομαι εδώ, αριστερά μου δεν έχει κανένα αν θέλεις να σταθείς. Απλά κράτα μια απόσταση ασφαλείας να μην πάθουμε κανένα ατύχημα».

Αν πάλι εμείς πάμε δεύτεροι σε ένα τόπο, μπορούμε να καλημερίσουμε άλλο ή άλλους κυνηγούς που έχουν πάρει τα πόστα και μπορούμε να ρωτήσουμε από ευγένεια, εάν είναι εντάξει ο τόπος στον οποίο σταθήκαμε. Μου έτυχε αρκετές φορές να έρθει κυνηγός κοντά μου το πρωί να με καλημερίσει και να με ρωτήσει: «Φίλε είναι εντάξει να σταθώ εδώ»; Μόνο και μόνο από εκτίμηση που ο άλλος σε λαμβάνει υπόψη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συνεργαστούν οι δύο κυνηγοί.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι κυνηγοί αναγκαστικά στέκονται κοντά ο ένας στον άλλο, λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής, η συνεργασία μεταξύ τους αποτελεί σοβαρό παράγοντα για ένα πετυχημένο τσικλοκυνήγι. «Πάνω σου, δεξιά σου, πρόσεχε, έπεσε κουτσόφτερη εκεί». Οι δύο κυνηγοί μπορούν να συνεργαστούν και να απολαύσουν το κυνήγι τους, έστω και εάν είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Τι πιο ωραίο να νιώθουμε ότι δίπλα μας κυνηγάει ένας συνεργάσιμος κυνηγός, ο οποίος κυνηγάει σωστά και με ασφάλεια, αλλά μας βοηθάει και στο κυνήγι μας!

Από την άλλη, μπορείς να βρεις μπροστά σου και τον κυνηγό τον «τατσίζη», ο οποίος είναι αρκετά θρασύς για να έρθει να σταθεί μπροστά σου ή ακόμη και δίπλα σου, χωρίς να σου μιλήσει . Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν ο άλλος ευγενικά δεν αντιλαμβάνεται αυτά που του λες περί ασφάλειας, είναι προτιμότερο να τον αποφύγεις. Τέτοια άτομα, όχι μόνο θα χαλάσουν το κυνήγι μας, αλλά και την μέρα μας. Άρα, σε μια τέτοια περίπτωση κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, καθώς τέτοια άτομα δεν θα διστάσουν να πυροβολήσουν οποιοδήποτε πουλί, αγνοώντας την παρουσία άλλων κυνηγών στην περιοχή. Σε περίπτωση που κρατήσουμε απόσταση ασφαλείας και είμαστε ήσυχοι στο πόστο μας δεν θα αργήσουν τα πουλιά να κάνουν το πέρασμά τους και από κοντά μας.

Βάλτε λοιπόν πάνω από όλα την ασφάλεια εσάς και των γύρω σας και η κάρπωση θα ακολουθήσει!

Άριστος Αριστείδου