Η αρχή Ραδιοτηλεόρασης καταδίκασε το ΡΙΚ σε διοικητικό πρόστιμο €4000 γιατί δεν έδωσε τον χρόνο στους κυνηγούς να απαντήσουν στις κατηγορίες του αντιπροέδρου των Οικολόγων κ.Γιάγκου στην εκπομπή ‘ Κοίτα με τα Μάτια’.

Συγκεκριμένα στις 20.06.2020 στην εκπομπή ‘ Κοίτα με στα μάτια’ ο τότε αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων κος Α. Γιάγκου ανέφερε:

‘’Αν Λάβουμε υπόψη ότι η χώρα μας, είναι μια μικρή χώρα, και έχει ταυτόχρονα πέραν των 50.000 κυνηγών, τότε η περιοχή η οποία επιτρέπεται το κυνήγι είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Και οι κυνηγοί δεν είναι ευσυνείδητοι στον βαθμό που θα έπρεπε και καταστρέφουν και τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας. Εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους, πολλές φορές τα πυροβολούν αν δεν τα θεωρούν ικανά να τους φέρνουν το λεγόμενο «θήραμα», και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον μας. Οι κυνηγοί σήμερα είναι πάρα πολλοί, και έχουν ένα σοβαρό πολιτικό προβάδισμα στα θέματα των δικαιωμάτων τους. Αυτό έχει δημιουργήσει υπέρμετρα θετικά δικαιώματα στους κυνηγούς τα οποία όμως είναι εις βάρος του περιβάλλοντος και των ζώων. Δυστυχώς έχουν εκλείψει διάφορα είδη άγριας ζωής που είχαμε στην Κύπρο, όπως ο γύπας, η φρουτονυχτερίδα, προσφάτως το νερόφιδο το οποίο θυσιάστηκε στον βωμό της οικοπεδοποίησης. Οι κυνηγοί δυστυχώς δεν σέβονται τις μορφές ζωής που υπάρχουν στην Κύπρο και δεν επιτρέπεται να τα κυνηγήσουν, όπως τους γύπες και ακόμα και το εθνικός μας σύμβολο το αγρινό. Θεωρούν ότι είναι μαγκιά η βρώση και το κυνήγι αγρινού, έστω και παράνομα, αντί να θεωρείται εθνική προδοσία κατ’ εμένα. Διότι έχεις ένα είδος μοναδικό στον κόσμο το οποίο έπρεπε να προστατευόταν και όχι να το επιτρέπουμε και να κλείνουμε τα μάτια στο κυνήγι του. Οφείλουν όλοι οι ενεργοί πολίτες να απαιτήσουν από την πολιτεία να αλλάξει τα δεδομένα αυτά, να προσφέρουμε την κρατική αρωγή σε όσα καταφύγια σήμερα χρειάζονται τη βοήθεια, να επιβάλουμε πολύ πιο αυστηρές ποινές σε αυτούς που παρανομούν και να δείξουμε ότι η Κύπρος μπορεί και έχει τη θέληση να γίνει καλύτερα στα θέματα που αφορούν την ευημερία των ζώων.’’


Το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών δια του εκπροσώπου του και αντιπροέδρου του τότε κ. Άριστου Αριστείδου απέστειλε επιστολή παραπόνου προς την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης καθώς οι δηλώσεις του κ. Γιάγκου, έθιγαν τα νόμιμα συμφέροντά νομικού προσώπου, και ιδίως τη τιμή και υπόληψή του, λόγω αναφοράς εσφαλμένων ή ανακριβών στοιχείων, χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα να απαντήσει σε αυτές.

Το ΡΙΚ αρνήθηκε να δώσει χρόνο στον κ. Αριστείδου για να απαντήσει επί των συγκεκριμένων δηλώσεων παρά τις παρεμβάσεις της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης. Έτσι μετά από την πάροδο σχεδόν ενάμιση χρόνου και κατόπιν ανταλλαγής αρκετών επιστολών αλλά και αφού η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης έδωσε αρκετές ευκαιρίες στο ΡΙΚ για να δώσει το δικαίωμα στο Κίνημα των Κυνηγών να απαντήσουν στις κατηγορίες και δεν το έπραξε, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο στο ΡΙΚ.

Στις 26 Απριλίου 2021, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου αποφάσισε ότι στην παρούσα υπόθεση υπάρχει παράβαση του άρθρου 17Δ.(1), του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμου κεφ.300 Α (όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα).


Το πιο πάνω άρθρο προνοεί:

Άρθρο 17Δ.(1): Χωρίς να επηρεάζονται άλλες ισχύουσες αστικές, διοικητικές ή ποινικές διατάξεις, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της ιθαγένειας ή της χώρας εγγραφής του, του οποίου θίγονται τα νόμιμα συμφέροντα και ιδίως η τιμή και η υπόληψή του λόγω της αναφοράς εσφαλμένων ή ανακριβών στοιχείων κατά τη διάρκεια του προγράμματος, έχει εναντίον του ιδρύματος το δικαίωμα να απαντήσει ή να προσφύγει σε ισοδύναμα μέτρα θεραπείας.


Για την παράβαση του άρθρου 17Δ.(1) του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμου κεφ.300 Α (όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα), το διοικητικό πρόστιμο των €4.000.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου καλείται να εμβάσει προς την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου το διοικητικό πρόστιμο των €4.000 που του έχει επιβληθεί μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίηση σ’ αυτόν της παρούσας απόφασης.

Επί τη ευκαιρία, η Αρχή θα ήθελε να εκφράσει την δυσαρέσκεια της για την στάση του Ιδρύματος κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της παρούσας υπόθεσης, απαξιώνοντας εν τέλει τις υποδείξεις της Αρχής για όσο πιο γρήγορη, άμεση και ουσιαστική παροχή του δικαιώματος απάντησης προς τους παραπονούμενους.


Να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί ως διοικητικά πρόστιμα από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.