Η έναρξη του ενδημικού κυνηγίου έχει φτάσει. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σίγουρα αυξήσει τις αναγνωρίσεις, τα εκπαιδευτικά, και βέβαια έχουμε σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για τις περιοχές που θα επιλέξουμε για να κυνηγήσουμε. Ίσως ακόμη κάποιοι άλλοι να έχουν κιόλας αποφασίσει για το πού θα εξορμήσουν όχι μόνο την πρώτη Κυριακή αλλά και τις υπόλοιπες εξορμήσεις. Η επιλογή του τόπου, της περιοχής που θα κυνηγήσουμε είναι το Α και το Ω. Η πρώτη Κυριακή δυσκολεύει λίγο τα πράγματα για την επιλογή της περιοχή μας λόγω του μεγάλου αριθμού των κυνηγών που θα εξορμήσουν. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι οι περιοχές κυνηγίου κάθε χρόνο συρρικνώνονται είτε λόγω των απαγορευμένων περιοχών, των μεμονωμένων κατοικιών, των φωτοβολταϊκών πάρκων, είτε εξαιτίας της δημιουργίας δρόμων και άλλων πολλών παραγόντων, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την απόφαση για επιλογή περιοχής της εξόρμησης μας.

Προσωπική μου επιλογή είναι πάντοτε η επιλογή ενός ήσυχου μέρους τόσο την πρώτη Κυριακή όσο και στις υπόλοιπες εξορμήσεις. Ποτέ μου, δεν θα επιλέξω ένα μέρος που ξέρω σίγουρα ότι θα έχει συνωστισμό από κόσμο, όσο θήραμα και να κρατά η περιοχή αυτή. Πρώτο για θέμα ασφάλειας και δεύτερο για να απολαύσω τον τρόπο διεξαγωγής του κυνηγίου μου, είτε αυτό λέγεται παγανιά, είτε καρτέρι για φάσσες. Εκτός του ότι με αγχώνει η παρουσία άλλης παγανιάς σε κοντινή απόσταση από την δική μου παγανιά, μου χαλάει και τα πλάνα ή τα σχέδια μου. Όσο αφορά τώρα το καρτέρι για φάσσες, το ξέρετε πολύ καλά ότι όσο πιο λίγοι είναι στην περιοχή τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα. Αυτή μου η επιλογή σχεδόν πάντοτε μου εξασφαλίζει περισσότερη ασφάλεια αλλά και πολύ καλά αποτελέσματα στην κάρπωση θηράματος. Γράφοντας το συγκεκριμένο άρθρο, οι αναμνήσεις με πάνε πίσω σε πραγματικά υπέροχες εξορμήσεις. Να κυνηγάς με τα σκυλιά σου σε μια περιοχή και να μην βλέπεις κανένα μπροστά σου. Να ξεσηκώνεις το θήραμα και να ξέρεις ότι αν αστοχήσεις σίγουρα θα το βρεις πιο κάτω και θα σου ξαναδοθεί η ευκαιρία. Χωρίς την πίεση μιας άλλης παγανιάς, χωρίς την πιθανότητα να κτυπηθεί το θήραμα που εσύ ξεσήκωσες από κάποιον άλλον εκτός παρέας. Ή ακόμη αναμνήσεις από υπέροχα καρτέρια για φάσσες χωρίς την παρουσία άλλων κυνηγών. Η κάρπωση θηράματος μπορεί κάποιες φορές να είναι μικρή όμως αυτό που μετρά για μένα είναι η ασφάλεια, η ηρεμία, η απόλαυση και η ικανοποίηση του να κυνηγώ χωρίς την παρέμβαση άλλων. Για να μπορέσω να ικανοποιούμαι με τα λίγα έπαιξε καλά ρόλο η εμπειρία μου πλέον στο κυνήγι αλλά και το ότι χόρτασα που λέμε. Δεν είναι αναγκαίος πλέον ο αριθμός για εμένα αλλά ο τρόπος και η ποιότητα διεξαγωγής του αγαπημένου μου κυνηγίου.

Αυτό που θα πρότεινα λοιπόν σε αυτούς που επιζητούν πλέον τις στιγμές απόλαυσης και όχι την κάρπωση, είναι να επιλέξουν το πιο ήσυχο μέρος που μπορεί να υπάρχει. Ένα τέτοιο μέρος μπορεί να είναι πολύ μακριά από δρόμους αγροτικούς, όπου θα χρειαστεί δηλαδή να περπατήσουμε πολύ ή να βρεθούμε σε δύσκολους και δύσβατους δρόμους που αποτρέπουν την παρουσία των πολλών. Ακόμη ήσυχα μέρη μπορούμε να βρούμε πολλές φορές κοντά στην περίμετρο κάποιων χωριών, μέρη τα οποία δεν υπολογίζουν ότι θα υπάρχει θήραμα και δεν τα κυνηγάνε. Μην ξεχνάτε ότι και το θήραμα θέλει την ησυχία του και σίγουρα μετά την αφόρητη πίεση που θα δεχτεί θα ψάξει να βρει τέτοια μέρη για να προστατευτεί ή για να ξεκουραστεί. Επίσης σπουδαίο ρόλο παίζει η επιλογή της ώρας. Πολλοί συνάδερφοι τα παρατούν, κυρίως στις πρώτες εξορμήσεις, όταν η κούραση και ειδικά η ζέστη τους καταβάλλει. Οι μεσημεριανές ώρες είναι κατάλληλες στο να βρούμε ήσυχα μέρη και εμείς να ξεκινάμε την παγανιά μας όταν οι άλλοι θα την έχουν τελειώσει. Είναι άπειρες οι φορές που επέλεξα να κάτσω για καρτέρι φάσσας το πρωινό και μετά κατά το μεσημεράκι να ξεκινώ την παγανιά. Έτσι, κατά την διάρκεια που οι άλλοι ξεκουράζονται και τρώνε εγώ κυνηγώ, με αποτέλεσμα να είμαι μόνος με την παρέα μου στο βουνό ή να βρίσκω θηράματα - κυρίως περδίκια και αυτά κουρασμένα - και να τα ξεσηκώνω, προσφέροντας στον εαυτό μου στιγμές απόλαυσης. Αν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία για την επιλογή ήρεμης περιοχής εισηγούμαι, για κάποιο χρονικό διάστημα, την παραμονή σε σημείο που θα προσφέρει εύκολη παρατήρηση, τόσο ακουστική όσο και οπτική, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαλέξουμε όσο το δυνατό πιο εύκολα το πιο ήσυχο μέρος της περιοχής που επιλέξαμε να εξορμήσουμε. Για τους γνώστες μια περιοχής είναι πολύ εύκολο να κάνουν την κατάλληλη επιλογή λόγω προηγούμενων εμπειριών.

Κατά την διάρκεια μιας ημερήσιας εξόρμησης θα μπορούσαμε να επιλέξουμε περισσότερα από ένα τέτοια ήσυχα μέρη, τα οποία όχι μόνο θα μας προσφέρουν την ηρεμία αλλά θα είναι και μικρά κομμάτια για παγανιά. Έτσι επιβάλλεται να αλλάξουμε πολλές φορές δυο ή και τρία μέρη.

Είμαι σίγουρος ότι μια μεγάλη μερίδα από εσάς ήδη διεξάγουν αυτό τον τρόπο κυνηγίου αλλά και ότι πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν αφού σιγά σιγά η εμπειρία δίνει την επιλογή της ποιότητας.

Καλά και ασφαλή κυνήγια παιδιά.