Του Ανδρέα Παρέλλη - Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων - Vom Reich Tamaso Kennel


Το κυνήγι λαγού ανά τον κόσμο παραδοσιακά, θεωρητικά και πρακτικά γίνεται με σκυλιά ιχνηλάτες. Σαν θήραμα εδάφους όμως που είναι μπορεί να κυνηγηθεί από οποιαδήποτε φυλής κυνηγόσκυλο, φτάνει να ξέρει να τον ψάξει και να έχει αποτέλεσμα. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που κυνηγοί με σκυλιά φέρμας καταφέρνουν να καρπωθούν λαγούς και μερικές φορές ίσως και περισσότερους από κλασσικές κυνηγοπαρέες με σκυλιά ιχνηλάτες.

Συχνά θα δούμε κυνηγούς να επιλέγουν να κυνηγήσουν λαγό με σκυλίά φέρμας παρά με ιχνηλάτες είτε λόγο γούστου στα σκυλιά αυτά είτε λόγο πρακτικότητας. Συνήθως οι φυλές που επιλέγουν είναι γενικά τα ηπειρωτικά ή πιο συγκεκριμένα τα γερμανικά kurzhaar και drahthaar αφού τα σκυλιά αυτά έχουν το πλεονέκτημα σε αυτό το κυνήγι έναντι των αγγλικών φυλών μιάς και φτιάχτηκαν για να κυνηγούν φτερωτό και τρίχωτο θήραμα εξίσου αποτελεσματικά, σε αντίθεση με τις αγγλικές φυλές που θεωρούνται πουλόσκυλα και εξαιρετικοί αεροθήρες.

Στην χώρα που τα γέννησε, την Γερμανία, υπάρχει αφθονία θηραμάτων, όπου στην ίδια περιοχή συνυπάρχουν φτερωτά (πέρδικα, φασιανός,πάπια) και τριχωτά (λαγός, αγριοκούνελο, ελάφι, αγριογούρουνο) θηράματα. Έτσι λοιπόν χρόνια πίσω κατασκεύασαν αρχικά το κούρτσχααρ και μετέπειτα το ντραχτχααρ με τέτοιες ιδιότητες και προνόμια έτσι ώστε να μπορούν να κυνηγούν εξίσου αποτελεσματικά και φτερωτό και τριχωτό θήραμα.

Σίγουρα το σκυλί φέρμας δέν θα ψάξει και ακολουθήσει τα ίχνη του λαγού σε διάρκεια και απόσταση όσο ένας ιχνηλάτης. Η διπλή του όμως ιδιότητα να χρησιμοποιεί την μύτη του και στο έδαφος και στον αέρα τον βοηθά να αντιλαμβάνεται πότε το ίχνος είναι φρέσκο στην περιοχή του, αν βρίσκεται κοντά στον λαγό και να εκμεταλλευτεί τον αέρα έτσι ώστε σε συνδυασμό με την έρευνα του να εντοπίσει τον λαγό στην κούτση και να τον φερμάρει. Αυτό όμως που μπορούν να ιχνηλατούν με μεγάλη άνεση και μεγάλες αποστάσεις είναι ένα χτυπημένο-πληγωμένο λαγό και μάλιστα να τον κουβαλήσουν πίσω μέχρι το αφεντικό τους.

Ψάχνοντας πιο βαθιά το θέμα του κυνηγίου το λαγού με σκύλο φέρμας πρέπει να τονίσω οτι όπως πάντα η επιλογή του κουταβιού που θα εκπαιδεύσουμε για το κυνήγι αυτό δέν πρέπει να είναι καθόλου τυχαία. Λόγο της πολυχρηστικότητας των φυλών αυτών (κουρτσχααρ-ντραχτααρ) και γενικά της αυξανόμενης προτίμησης εκ μέρους των κυνηγών ανα τον κόσμο για αυτά, θα δούμε ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις γραμμές εκτροφής. Υπάρχουν εκτροφεία ή ιδιώτες που αναπαράγουν σκυλιά με έμφυτο στο dna τους την κλήση στο κυνήγι του λαγού, του φτερωτού ή των υδροβίων (κυνήγι-απόρτ στο νερό). Η κλήση ή τάση καλύτερα συνάδει συνήθως στην προτίμηση και τρόπο κυνηγίου του εκτροφέα αφού ως λογικό εκει στηρίζεται και η εκτροφική του προσπάθεια. Στο εξωτερικό ειδικά μεγάλο ρόλο παίζει και η περιοχή που έχει την έδρα του ο εκτροφέας, αφού για παράδειγμα αν η περιοχή του αφθονεί σε ελάφια παρά φασιανούς, τότε πιθανότερο ο ίδιος με τα σκυλιά του θα τα κυνηγούν πιο εντατικά και με περισσότερη μαεστρία. Άρα αυτό που πρέπει να ψάχνει και να παρατηρεί ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης είναι να βρεί και να αποταθεί σε εκτροφέα που διαχρονικά κυνηγά λαγό, αφού σίγουρα και η εκτροφή του εξελίσσεται στηριζόμενη σε αυτό το είδος κυνηγίου, χωρίς φυσικά αυτό να είναι πάντα απόλυτο. Με αυτόν όμως τον τρόπο ξεκινά την προσπάθεια του με ένα κουτάβι που έχει υπόβαθρο στο θήραμα που προτιμά.

Η εκπαίδευση του σκύλου φέρμας στο κυνήγι του λαγού δέν είναι απλή. Θέλει μεγάλη προσοχή και υπομονή, όπως φυσικά και όλες οι εκπαιδεύσεις κυνηγετικών σκύλων. Θα πρέπει κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης να αποφεύγεται η επαφή με φτερωτό θήραμα διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι και αυτό υπάρχει σε κάποιο βαθμό στο dna του. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην διατήρηση και σταθεροποίηση της φέρμας, αφου στον τόπο μας συχνά ο λαγός είναι νευρικός και επιλέγει την διαφυγή του προσηκώματος , πράγμα που επιδρά ζημιογόνα στην φέρμα του σκύλου.

Σίγουρα ο σκύλος φέρμας που κυνηγά αποκλειστικά λαγό δεν θα αποβάλει από την μύτη και το ένστικτο του την αναθυμίαση του φτερωτού . Με σωστή και εντατική όμως εκπαίδευση μπορούμε μέχρι την ενηλικίωση του να φτιάξουμε ένα κυνηγετικά ώριμο και συγκεντρωμένο σκυλί που να κυνηγά εξίσου καλά τριχωτό και φτερωτό, αλλά να δείχνει την ιδιαίτερη προτίμηση του στο πρώτο, άσχετο αν υπάρχει η φήμη πως το φτερωτό θήραμα το ερεθίζει περισσότερο.

Η απόφαση για τέτοιου είδους κυνήγι με τέτοια σκυλιά είναι ναι μεν δύσκολο να επιτευχθεί αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Η δική μου προσωπική άποψη και συμβουλή είναι πως εάν κάποιος θέλει να είναι λαγοκυνηγός καλύτερα να προτιμήσει σκυλιά ιχνηλάτες αφού και γι'αυτό φτιάχτηκαν. Ηπειρωτικά και γενικά σκυλιά φέρμας μπορούν να συνοδέυουν κυνηγούς όλων των θηραμάτων με συχνότερες και μεγαλύτερες συγκινήσεις μιας και η χώρα μας δεν αφθονεί σε συγκεκριμένο θήραμα και οι εξορμήσεις μας είναι περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.