Το κυνήγι είναι και θα είναι το εθνικό μας άθλημα. Ως κυνηγοί μας αρέσει και σίγουρα απολαμβάνουμε να κυνηγάμε. Περιμένουμε πάντοτε με ανυπομονησία την κυνηγετική περίοδο για να βγούμε στα βουνά και στις πεδιάδες για να μπορέσουμε να εξασκήσουμε την αγαπημένη μας ενασχόληση. Όμως το αγαπημένο μας αυτό άθλημα μπορεί μακρόχρονα να επηρεάσει αρνητικά κάποια θέματα υγείας της ακοής μας, τα οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και την ποιότητα της ζωής μας ως άνθρωποι.

Ως κυνηγοί ξοδεύουμε κάθε χρόνο χιλιάδες ευρώ για εξοπλισμό, για τα κυνηγοσκύλα μας και τα συναφή του κυνηγιού. Εκείνο όμως που σχεδόν ποτέ δεν κάνουμε, είναι να είχαμε πάρει όλα εκείνα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, που θα προστατεύσουν την ακοή μας από τη σίγουρη μείωση, λόγω της συνεχούς έκθεσής μας στους πολύ δυνατούς ήχους του κυνηγετικού όπλου.

Εδώ είναι που έρχονται να μας βοηθήσουν οι ωτοασπίδες, οι οποίες θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο και απαραίτητο μέρος του εξοπλισμού ενός κυνηγού, σε όλες του τις εξορμήσεις.

Η Ωτοασπίδα είναι μια συσκευή, η οποία εφαρμόζετε είτε γύρω, είτε μέσα στο αυτί και μειώνει την ένταση του ήχου που δεχόμαστε μέσω του ακουστικού μας πόρου. Στόχος η μείωση των ήχων υψηλής έντασης και η προστασία της ακοής μας έτσι ώστε να μην επέλθει η βαρηκοία από την έκθεση μας στους υψηλής έντασης ήχους.

Υπάρχουν τρείς βασικοί τύποι ωτοασπίδων, οι οποίες προσφέρουν σημαντική προστασία της ακοής, αλλά διαφέρουν ως προς το βαθμό προστασίας αλλά και τη δυνατότητα ακοής.

Ο πρώτος τύπος είναι οι ωτοασπίδες που μπορεί ο καθένας να αγοράσει από ένα κατάστημα με κυνηγετικά είδη και εφαρμόζονται πάνω από το αυτιά. Οι ωτοασπίδες αυτές προσφέρουν αρκετά καλή προστασία από τους πυροβολισμούς λόγω του ότι μειώνουν γενικά όλους τους ήχους, μειώνοντας ταυτόχρονα και τον πολύ δυνατό ήχο του κυνηγετικού όπλου. Το αρνητικό με τις συγκεκριμένες ωτοασπιδες, είναι ότι μειώνουν όλους τους ήχους, ακόμη και αυτούς που θέλαμε να ακούμε καλύτερα κατά την εξόρμησή μας. Το γεγονός ότι μειώνονται οι ήχοι σε διαφορετικό βαθμό για τις διάφορες συχνότητες της ακοής μας, λειτουργεί αρνητικά ως προς την ικανότητά μας να ακούμε σωστά τους ήχους του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση το θήραμά μας. Το αποτέλεσμα με αυτές τις ωτοασπίδες, ακούμε λιγότερο όλους τους ήχους αλλά τους ακούμε και αλλοιωμένους, δηλαδή με διαφορετική χροιά.

Οι ωτοασπίδες που εφαρμόζονται μέσα στο αυτί με φίλτρο (ενδοωτίαιες) κατασκευάζονται κατα παραγγελία πάντοτε με βάση το σχήμα του εξωτερικού μέρους του αυτιού, αλλά και το μέγεθος και σχήμα του ακουστικού πόρου. Στόχος είναι η όσο το δυνατό καλύτερη εφαρμογή και η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να υπάρξει εισροή των εξωτερικών ήχων προς τον ακουστικό πόρο. Αυτές κατασκευάζονται με σκληρή ή μαλακή σιλικόνη και εφαρμόζονται έτσι ώστε να προσφέρουν σημαντική και ισόποση μείωση ήχων σε όλο το φάσμα της ακοής μας, χωρίς να αλλοιώνεται η χροιά του ήχου που ακούμε.

Οι ωτοασπίδες αυτές μπορούν να παραγγελθούν ειδικά για τα δικά σας αυτιά από εξειδικεύμενα κέντρα προστασίας ακοής και κοστίζουν 200-300 ευρώ το ζεύγος.

Οι ηλεκτρονικές ωτοασπίδες κατασκευάζονται και εφαρμόζονται πάλι με βάση το πρόπλασμα του δικού σας αυτιού και ακουστικού πόρου. Είναι η ιδανική λύση για την προστασία της ακοής ενός κυνηγού διότι οι ωτοασπίδες αυτές μειώνουν μόνο τους πολύ δυνατούς ήχους που προκαλούν βαρηκοία χωρίς όμως ταυτόχρονα να μειώνουν τους άλλους χαμηλότερους ήχους που υπάρχουν στο περιβάλλον μας και είναι σημαντικοί για έναν κυνηγό. Άρα ήχοι όπως αυτοί του θηράματος ή η ομιλιά και άλλοι σημαντικοί ήχοι θα ακούγονται ως σαν να μην είχαμε ωτοασπίδες, αλλά ταυτόχρονα έχουμε την καλύτερη δυνατή προστασία από τον πολύ δυνατό ήχο των κυνηγετικών οπλών που είναι γύρω στα 140dB.

Οι ηλεκτρονικές ωτοασπίδες διαθέτουν επίσης ρυθμιστή έντασης, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να αυξάνει ακόμη περισσότερο τους χαμηλούς και μέτριους ήχους του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να είναι σε καλύτερη εγρήγορση ακούγοντας ευκολότερο τα πουλιά και τα άλλα θηράματα.

Οι ηλεκτρονικές ωτοασπίδες παραγγέλνονται ειδικά για τα δικά σας αυτιά και πάλι από εξειδικεύμενα κέντρα προστασίας ακοής και κοστίζουν 800-1000 ευρώ το ζεύγος, συμπεριλαμβανομένου και της εξυπηρέτησης που μπορεί να χρειαστείτε από τον ειδικό. Το ποσό αυτό μπορεί για κάποιους από εμάς να θεωρηθεί ψηλό, αλλά με μέσο χρόνο ζωής τα 10-15 χρόνια. Ένα ποσό γύρω στα 70-80 ευρώ το χρόνο, για να έχουμε καλή ακοή και επικοινωνία πάντοτε και να απολαμβάνουμε ξέγνοιαστα το αγαπημένο μας άθλημα, είναι ένα πολύ μικρό ποσό για την υγεία μας.

Ο κυνηγός μπορεί να κινείται άνετα χωρίς κανένα πρόβλημα, διότι οι ωτοασπίδες αυτές κατασκευάζονται με βάση το μέτρο/ καλούπι του αυτιού του κάθε ενός ξεχωριστά. Άρα μιλάμε για κάτι πολύ εξατομικευμένο που κλείνει το αυτί έτσι ώστε ούτε αέρας να μην περνά στον ακουστικό πόρο.

Δεν είναι αδιάβροχες αλλά μπορεί να τις φοράει ενώ βρέχει χωρίς να ανησυχεί για δημιουργία οποιουδήποτε προβλήματος, εκτός φυσικά και εάν βρέχει καρεκλοπόδαρα. Σε αυτή την περίπτωση τις βγάζει και τις βάζει στην ειδική θήκη αποθήκευσης και τις επαναχρησιμοποιεί αργότερα.

Για να τις αποκτήσει χρειάζεται ραντεβού με έναν ακουολόγο ή έναν ακουοπροτιστη στα Ακουστικά Κέντρα Κύπρου, ο οποίος θα τον συμβουλεύσει ποιες ωτοασπίδες θα πρέπει να χρησιμοποιεί κατόπιν εξέτασης, η οποία ειναι δωρεάν. Στη συνέχεια ο ακουολόγος ή ο ακουοπροθετιστης θα πάρει μέτρα από το αυτί του χρήστη και θα τα στείλει μαζί με την εξέταση σε εξειδικευμένο εργαστήριο στο εξωτερικό. Εκεί θα φτιαχτούν οι ωτοασπίδες, ειδικά για τα αυτιά του συγκεκριμένου χρήστη και μόνο.

Η ακουστική απώλεια που επέρχεται συνήθως στους κυνηγούς από την συχνή χρήση κυνηγετικού όπλου, μπορεί να είναι από ελαφριού βαθμού μέχρι και σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα, αναλόγως με την ευαισθησία της ακοής του κάθε ατόμου αλλά και τη συχνότητα χρήσης του όπλου. Συνήθως ειναι βαρηκοΐα υψίσυχνη που δημιουργεί δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας, αλλά και στη δυνατότητα να ακούνε διάφορα πουλιά όπως την τζίκλα. Επίσης, είναι βαρηκοΐα που επηρεάζει το ακουστικό νεύρο και ειναι μη αναστρέψιμη, δηλαδή δεν υπάρχει θεραπεία, είναι μόνιμη.