Του Χρήστου Χρήστου (Ζακακιώτη)

Ο πόλεμος του 74’ Οδήγησε αρκετούς Κύπριους στο να μεταναστεύσουν στην Αγγλία. Μαζί τους και ο φίλος ο Πέτρος Γεωργίου ή αλλιώς Peter Γεωργίου. Αφού εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία και μπόρεσαν να ορθοποδήσουν, στην συνέχεια ανάτρεξαν να βρούνε τρόπο να ασκούν το χόμπι τους το οποίο δεν ήταν άλλο από το Κυνήγι. Ιδιαίτερα τα παλιά τα χρόνια στην Αγγλία ο αριθμός των φασών ανάγκαζε πολλές φορές τους φαρμαδόρους να παρακαλάνε κυνηγούς να πηγαίνουν εκεί και να κάνουν μια μορφή καταπολέμησης του συνεχώς αυξανόμενου είδους. Βλέπετε οι φάσες είναι τόσο πολλές που κάνουν μεγάλες ζημιές στις φάρμες και στις φυτείες.

Έτσι λοιπόν ο φίλος ο Πήτερ με ακόμη άλλους ένα δύο φίλους επιδίδονται εδώ και αρκετά χρόνια στο συγκεκριμένο κυνήγι. Κυνηγάνε δύο με τρείς φορές την βδομάδα τα συγκεκριμένα πουλιά σχεδόν ολόχρονα χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι οι εξορμήσεις τους στέφονται πάντα με επιτυχία.

Είχα την ευκαιρία να πάω και εγώ μαζί τους κάποιες φορές κυνήγι και να απολαύσω το κυνήγι αυτού του μοναδικού θηράματος κάτω από άλλες συνθήκες.

Οι φάρμες στις οποίες κυνηγάνε τα συγκεκριμένα πουλιά βρίσκονται περίπου μία ώρα έξω από το Λονδίνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουνε καλά την περιοχή αλλά και την συμπεριφορά των πουλιών. Έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που η εξόρμηση περιλαμβάνει κυρίως παρατηρήσεις για να δούνε που θα στηθεί το καρτέρι αλλά και τα ομοιώματα. Είναι πολύ σημαντικό τα ομοιώματα να στήνονται αντίθετα με τον άνεμο αλλά και σε συγκεκριμένους σχηματισμούς. Τα πουλιά είναι ιδιαίτερα καχύποπτα και οι αχανείς εκτάσεις καθιστούν το συγκεκριμένο κυνήγι αρκετά δύσκολο όταν δεν είσαι καλά μελετημένος και καλά στημένος. Οι φάσες και στην Αγγλία είναι αρκετά καχύποπτες και μετά από το πρώτο ντουφεκίδη δύσκολα πλησιάζουν ξανά.

Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι παρά το γεγονός ότι κυνηγάνε την φάσα σχεδόν ολόχρονα και πολύ τακτικά χρησιμοποιούν μόνο δύο είδη φυσιγγίων 32 γραμμάρια νούμερο 6. Αυτό γίνεται τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα με τα ίδια αποτελέσματα. Μάλιστα η επιλογή φυσιγγίου έχει να κάνει και με την συμπεριφορά του φυσιγγίου στο όπλο καθώς σε κάποιες πετυχημένες εξορμήσεις ο κυνηγός μπορεί να ρίξει περισσότερα από διακόσια φυσίγγια σε μία μέρα.

Οι φάσες όπως και στην Κύπρο τους αρέσει να βόσκουν σε καλλιέργειες από σιτηρά, μπιζέλια, κουκιά και λαψάνες. Καλύτερη εποχή για το κυνήγι της θεωρούνται οι μήνες μετά το θέρος ή πριν την σπορά, Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος.

Οι πολύ πετυχημένες εξορμήσεις δεν είναι περισσότερες από πέντε με δέκα το χρόνο ενώ τις υπόλοιπες εξορμήσεις οι κυνηγοί μπορεί να χτυπήσουν από 0 μέχρι δέκα πουλιά όλη μέρα.

Αν και παλαιότερα οι φαρμαδόροι αναζητούσαν κυνηγούς για να κυνηγήσουν τα πουλιά από την μία η αύξηση της ζήτησης για κυνήγι και από την άλλη η απερισκεψία αρκετών κυνηγών και η αλόγιστη χρήση του όπλου τους οδήγησε αρκετούς φαρμαδόρους είτε να μην δέχονται μέσα κυνηγούς είτε να ζητάνε αρκετά χρήματα για να πάει κάποιος να κυνηγήσει στην φάρμα τους. Όπως και να έχει όμως οι κυνηγοί οφείλουν να ακολουθάνε τις οδηγίες του φαρμαδόρου και να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς και καθαροί όταν κυνηγάνε μέσα στην περιουσία κάποιου.

Φυσικά υπάρχουν και άτομα μέσο διαδιχτύου οι γνωστοί ως ‘συνοδοί’ οι οποίοι είναι εξηγημένοι με κάποιους φαρμαδόρους και αναλαμβάνουν να παίρνουν άτομα έναντι αμοιβής σε φάρμες για κυνήγι. Ιδιαίτερα για κάποιους ξένους η συμβολή ενός συνοδού είναι πολύ σημαντική καθώς αυτός ξέρει που είναι τα πουλιά και πώς να στήσει σωστά τον κυνηγό για τα καλύτερα αποτελέσματα.