Μία από τις μεγάλες χαρές του κάθε κυνηγού είναι να αφήσει ένα διάδοχο για τα κυνηγετικά του όπλα.

Μάλιστα πολλοί κυνηγοί αγοράζουν ένα όπλο με το σκεπτικό ότι θα μείνει στα παιδιά τους. Φυσικά τα παλαιότερα χρόνια η οικονομική ευχέρεια των κυνηγών δεν ήταν η ίδια με την σημερινή και πολλές φορές η αγορά ενός όπλου γινόταν βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κάθε κυνηγού. Θυμάμαι ότι ο δικός μου παππούς κυνηγούσε με ένα Γαλλικό όπλο ελαφριού τύπου . Συγκεκριμένα ήταν ένα Saint Etienne 26 ίντζες και με αυλούς 18.2. Με αυτό το όπλο χτύπησα το πρώτο μου περδίκι και με αυτό το όπλο την πρώτη μου τσίκλα . Φυσικά ήταν ένα όπλο μακρά τόσο από τον σωματότυπο μου όσο και από τις κυνηγετικές αλλά και σκοπευτικές μου ανάγκες. Πολλές φορές όμως η συναισθηματική αξία του όπλου μας οδηγεί στο να κρατάμε αυτά τα όπλα ως ενθύμια αλλά πολλές φορές ακόμη και να τα χρησιμοποιούμε στο κυνήγι μας.

Εδώ όμως χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ένα όπλο που κατασκευάστηκε πριν από σαράντα , πενήντα ή και περισσότερα χρόνια σίγουρα είναι διαφορετικό από τα σημερινά όπλα. Ποιες είναι οι διαφορές και τι πρέπει να προσέξουμε

Καταρχήν θα πρέπει να διαπιστώσουμε την λειτουργική κατάσταση του όπλου. Κατά πόσο το όπλο έχει υποστεί κάποια διάβρωση είτε εσωτερικά, είτε εξωτερικά. Όπλα τα οποία είναι κάποιας ηλικίας πολλές φορές έχουν αχρωμίωτες κάννες οι οποίες είναι και ποιο ευαίσθητες σε θέματα διάβρωσης. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ένας έμπειρος και καλός οπλουργός.

Ένα δεύτερο σημείο είναι η κατάσταση των κλειδιών του όπλου. Πολλές φορές τα παλιά όπλα είτε λόγο της βαριάς χρήσης, είτε παλιών λαδιών που έχουν εισχωρήσει μέσα στον μηχανισμό μπορεί ο μηχανισμός να παρουσιάζει κάποια προβλήματα σε θέματα λειτουργίας. Οι παλιοί μηχανισμοί ήταν πιο απλή από τους σημερινούς. Κάποια μέρη των μηχανισμών έστω και εάν έχουν υποστεί φθορά μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα καινούργια εξαρτήματα είτε έτοιμα είτε φτιαγμένα στο χέρι. Ο μηχανισμός όπως έχουμε αναφέρει αποτελεί την καρδιά του όπλου και πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε ένα παλιό όπλο.

Πρέπει να μετρηθεί η πίεση της σκανδάλης έτσι ώστε να μην πέφτουν εύκολα εάν έχουν πάθει φθορά από τα χρόνια τα εξαρτήματα. Επίσης θα ελεγχθούν οι βελόνες εάν είναι σε καλή κατάσταση.

Τα παλιά ΄τα χρόνια δεν υπήρχαν οι Τράπεζες δοκιμών και οι σφραγίδες στα όπλα ή εάν υπήρχαν οι κατασκευές των όπλων γινόντουσαν βάση άλλων προδιαγραφών από τις σημερινές. Το τι θέλω να πώ είναι το εξείς. Εάν ένα όπλο είανι ελεγμένο και πιστοποιημένο από μία τράπεζα δοκιμών να ρίχνει φυσίγγια με πίεση μέχρι 1200 bar , τότε ο χρήστης δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ποιο ‘πιεσάτα’ φυσίγγια. Μάλιστα καλύτερα να περιορίζεται στα 2/3 της πίεσης δηλαδή κοντά στα 800 bar για να μην πιέζει το όπλο του.

Άρα αν το όπλο έχει σφραγίδες θα πρέπει να ζητήσουμε από κάποιο οπλουργό να μας πεί τις αντοχές του όπλου μας αλλά και την κατάσταση του. Εάν δεν έχει τότε θα πρέπει ο οπλουργός να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις για να αξιολογήσει τις δυνατότητες του όπλου.

Από εκεί και πέρα η χρήση φυσιγγιών πρέπει να γίνεται βάση των δυνατοτήτων του όπλου και μόνο. Τα σύγχρονα φυσίγγια μπορεί να βγαίνουν σε μεγάλη γκάμα και αρκετά να αναπτύσσουν μεγάλες πιέσεις, όμως υπάρχει πληθώρα φυσιγγίων κατάλληλη για παλιά και συλλεκτικά όπλα.Τα σύγχρονα φυσίγγια, ιδιαίτερα αν προέρχονται από μια επώνυμη εταιρεία, γνωστή για την αξιοπιστία της, έχουν το πλεονέκτημα ότι ελέγχονται συστηματικά ως προς τις αναπτυσσόμενες πιέσεις (pmax).

Προσοχή στις θαλάμες

Τα παλαιότερα όπλα σε σύγκριση με τα σημερινά είχαν θαλάμες, δηλαδή ο χώρος όπου τοποθετείται το φυσίγγιο ήταν διαφορετικός από σήμερα. Το μήκος τότε ήταν 65 mm (2½΄΄) ή 70 mm (2¾΄΄) ενώ τα περισσότερα όπλα σήμερα παράγονται με θαλάμες είτε 70 mm ή 76 mm (3΄΄) magnum. Όπλα με θαλάμη 65 mm είναι περιορισμένα ως προς την εύρεση ποικιλίας φυσιγγίων. Εάν το όπλο είναι σε καλή κατάσταση, τότε υπάρχουν έμπειρη οπλουργοί οι οποίοι επιμηκύνουν την θαλάμη από 65 σε 70 mm, όμως αλόγιστες και μη ελεγμένες τροποποιήσεις μπορεί να μας θέσουν σε κίνδυνο.

Έτσι λοιπόν επειδή το παλιό όπλο του παππού μπορεί να μην έχει μεγάλη αγοραστική αξία αλλά τεράστια συναισθηματική, εάν δεν ξέρουμε τα πάντα για την κατάσταση και δυνατότητες αυτού του όπλου καλύτερα απλά να το συντηρήσουμε και αν το φυλάξουμε και εμείς ως ενθύμιο στα παιδιά μας.