Η σταδιακή μετατόπιση του άξονα της γης προς τον ήλιο έχει επιφέρει τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου καταστροφική πορεία στον πλανήτη μας. Ως αποτέλεσμα της μετατόπισης-ολίσθησης αυτής παρατηρείται αύξηση της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας στον Βόρειο Πόλο και Γροιλανδία με αποτέλεσμα την αιφνίδια και μαζική καταστροφή των πάγων και παγετώνων, που προστάτευαν τη γη, κρατώντας έτσι τις κλιματολογικές ισορροπίες σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε συνάρτηση με τις τρύπες του όζοντος που ξεκίνησαν το 1979, ο πλανήτης μπήκε για τα καλά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Χαρακτηριστικό του φαινομένου αυτού οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες τα καλοκαίρια, η πρόκληση εκτεταμένων πυρκαγιών και θερμών ρευμάτων αέρος, που προκαλούν ισχυρούς κυκλώνες και τυφώνες με ανυπολόγιστες καταστροφές σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Ο πλανήτης έχει μπει σε οριακή τροχιά επιβίωσης λόγω της αλόγιστης ανάπτυξης και αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα(CO2) όσο και (SO2) διοξειδίου του θείου. Η ένωση τους με την βροχή προκαλεί την όξινη βροχή και αυτή καίει τα πάντα πέφτοντας στην γη. Κυρίως τα δάση και η βλάστηση άγρια και μη διαλύονται συστηματικά. Τα αέρια αυτά όσο και από τα κλιματιστικά και ψυχτικά συστήματα, οδηγούν στην διεύρυνση των τρυπών του όζοντος καταστρέφοντας το με την επαφή τους στην στρατόσφαιρα. Ταυτόχρονα καταστρέφεται και το πλαγκτόν της θάλασσας. Έτσι ο πλανήτης από τις δικές μας άνομες πράξεις οδηγείται στην πυρά ή του κατακλυσμούς.

Στην Κύπρο δεν διατρέχουμε τον δεύτερο κίνδυνο , ωστόσο ο πρώτος η πυρά είναι περισσότερος από ορατός. Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε ήπιους χειμώνες, τύπου άνοιξης με μείωση της βλάστησης και της γεωργικής παραγωγής. Οι πραγματικοί ‘’υγροί’’ χειμώνες έρχονται με μια συχνότητα κάθε 7:1 χρόνια και απομακρύνονται προς τα πάνω. Τα καλοκαίρια άρχισαν να γίνονται εφιαλτικά με τις θερμοκρασίες να φθάνουν τους 43-45 βαθμούς κελσίου και η ζωή γίνεται δύσκολη και για τους γηραιότερους ανυπόφορη. Ο ήλιος είναι πολύ πιο απειλητικός μέχρι θανάσιμος για όσους βρίσκονται ή εργάζονται στην ύπαιθρο. Κυνηγοί, ψαράδες, γεωργοί, άνθρωποι υπηρεσιών σε καλώδια και εγκαταστάσεις ρεύματος ή κατασκευών έχουν να αντιμετωπίσουν κίνδυνους υγείας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Οι κυνηγοί έχουν να αντιμετωπίσουν την έκθεση τους στον ήλιο σε υψηλό υψόμετρο, πράγμα που καθιστά την ‘’κάθετη’’ ακτινοβολία πολύ επικίνδυνη για άμεσα εγκαύματα στο δέρμα όσο και ηλίαση – αφυδάτωση ολόκληρου του οργανισμού. Η έκθεση στον ήλιο σε μια τέτοια εποχή πρέπει να είναι διακεκομμένη και όχι συνεχόμενη, χρησιμοποιώντας την σκιά μεγάλων δέντρων και προφυλάσσοντας τον εαυτό μας από την ‘’κάθετη’’ ακτινοβολία, ιδιαίτερα τις χειρότερες ώρες που είναι 11 π.μ – 3.00 μ.μ καθημερινά. Και αυτό γιατί σε αυτή την περίοδο εκπέμπεται το 70% της υπεριώδους Β και Γ ακτινοβολίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τα περισσότερα εγκαύματα στο δέρμα. Ποια η διαφορά τους από την υπεριώδη Α ακτινοβολία?

Οι δύο προηγούμενες UVB και UVC, είναι ακτινοβολίες ‘’μικρής διείσδυσης ’’ στο δέρμα με μήκος κύματος κάτω των 280 nm. Έτσι όλη η θερμική, εγκαυστική ενέργεια που μεταφέρουν, δεν διαπερνά όλες τις στοιβάδες του δέρματος άλλα μόνο μερικές. Ως αποτέλεσμα αυτού, η ενέργεια που συγκεντρώνεται στην κάθε στοιβάδα είναι υπερβολική και προκαλεί εγκαύματα όσο και μόνιμες βλάβες στους πυρήνες των κυττάρων και ιδιαίτερα του DNA τους. Επί μακροχρόνιας βάσης δημιουργούνται εστίες με ακτινικά κερατώματα( σκληρές άκαμπτες περιοχές) που συχνά αιμορραγούν και δεν επουλώνονται οι πληγές τους. Αυτά είναι ανησυχητικά σημεία για επίσκεψη στον δερματολόγο. Μπορούν επίσης να παρουσιαστούν και βλάβες με έλκη (πληγές) οι οποίες επίσης δεν έχουν την δύναμη της οριστικής επούλωσης στο δέρμα σε ελεύθερα εκτεθειμένες περιοχές στην ηλιακή ακτινοβολία.

Γι αυτό καλύτερα είναι να πάρουμε κάποια προστατευτικά μέτρα και να ακολουθήσουμε πιστά κάποιους κανόνες για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.


Αποφύγετε την ηλιακή ακτινοβολία άμεση και έμμεση μεταξύ 11.00 π.μ έως 3.00 μ.μ.

Χρησιμοποιείτε καπέλο και αντηλιακά σκευάσματα υψηλής προστασίας SPF 50 καταρχήν με κάλυψη τόσο της UVB όσο και της UVC ακτινοβολίας.

Ντύνεστε ελαφρά με φιλικά προς το δέρμα υλικά( βαμβακερά ή λινά) σε ανοιχτά χρώματα για αντανάκλαση της ακτινοβολίας.

Καταναλώνετε μπόλικο νερό 2-3 λίτρα ημερησίως.

Εάν πρέπει να εκτεθείτε στον ήλιο, ας γίνεται διακοπτόμενα.

Μην καπνίζετε και μη καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ όπως ουίσκι, κονιάκ, βότκα κ.τ.λ

Μην καταναλώνετε ‘’βαριά’’ φαγητά υψηλά σε λίπη και υδατάνθρακες.

Χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά γυαλιά ηλίου επειδή μπορεί λόγω της έκθεσης σας στον ήλιο να αναπτυχθεί πρώιμος καταρράκτης στα μάτια σας.

Επαναλάβετε την χρήση αντηλιακού μετά από έντονη εφίδρωση.

Τέλος αγαπάτε το άθλημα για το άθλημα και όχι για λάφυρα και επιπρόσθετους κινδύνους. Αγαπάτε και προστατεύετε την φύση που είναι η ζωή.