Ηλικιωμένα σκυλιά και κυνήγι – Πώς να διατηρήσουμε τον σκύλο μας σε φόρμα
Του Άριστου Αριστείδου
Οι προτεραιότητες μας για να κρατήσουμε το μεγάλο σε ηλικία σκυλί μας κυνηγετικά ενεργό
Όσο και να θέλουμε να το αποτρέψουμε δυστυχώς δεν μπορούμε. Τα σκυλιά μας θα γεράσουν κοντά μας και θα τα δούμε από ενεργητικά κουτάβια μέσα σε λίγα χρόνια να μετατρέπονται σε ηλικιωμένα σκυλιά. Φυσικά δεν σημαίνει ότι επειδή ένα σκυλί μεγαλώνει σε ηλικία δεν μπορεί να κυνηγήσει. Με σωστούς χειρισμούς μπορούμε να χαρίσουμε στο σκυλί μας ακόμη μερικές κυνηγετικές σεζόν και αυτό να μας δώσει μεγάλες συγκινήσεις. Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι η ηλικία είναι μία κατάσταση αντίληψης και είσαι όσο χρονών νιώθεις. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι ισχύει και για τα σκυλιά.
Πολλές φορές θα δείτε ένα σκυλί παρατημένο και χωρίς την κατάλληλη φροντίδα να είναι πέντε χρονών και όμως να δείχνει γερασμένο ενώ στην αντίθετη περίπτωση ένα σκυλί δέκα ή και δώδεκα χρόνων να κυνηγάει αποτελεσματικά λες και είναι πεντάχρονο.
Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως, η διατροφή, η άσκηση, οι τραυματισμοί, το στρες αλλά και η γενετική του ίδιου του ζώου. Συνήθως βάση στατιστικών μεγαλόσωμα σκυλιά ζούνε σε καλή κατάσταση 7-10 χρόνια, μεσαίου τύπου σκυλιά 9-11 χρόνια και μικρά σκυλιά 10-12 χρόνια.
Η σκυλίτσα μου, η Τάσχια, ένα ημίαιμο επανιέλ, κυνηγούσε μέχρι τα δεκαέξι της, ενώ απεβίωσε σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών.
Η κατάλληλη φροντίδα στην διατροφή
Τα σκυλιά πρέπει να έχουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή ανάλογα με το βάρος τους αλλά και την άσκηση τους. Δυστυχώς ελάχιστες φορές οι ιδιοκτήτες ζώων μελετούν προσεκτικά την τροφή του σκύλου και ιδίως την ποσότητα τροφής ή την συχνότητα με την οποία ταΐζουν τα ζώα τους. Σε αρκετές περιπτώσεις αρκετοί ιδιοκτήτες αρκούνται στο να παρέχουν τροφές hi-energy (υψηλής ενέργειας με ψηλά λιπαρά κατά την περίοδο του κυνηγίου, ενώ ταΐζουν κυριολεκτικά ‘άχυρα’ τα ζώα την περίοδο που δεν υπάρχει κυνηγετική δράση. Επίσης ποτέ δεν μελετούν την σωστή ποσότητα με αποτέλεσμα αρκετά σκυλιά είτε να είναι ελλιποβαρή είτε παχύσαρκα. Σύμφωνα με αρκετούς κτηνίατρους είναι προτιμότερο το ζώο μας να τρέφεται δύο ή και τρεις φορές την ημέρα με πιο μικρές ποσότητες για να προλαβαίνει να χωνεύει αλλά και να απορροφά ο οργανισμός τα ωφέλημα συστατικά της τροφής. Σε ηλικιωμένα σκυλιά ο μεταβολισμός τους δεν εργάζεται αρκετά αποδοτικά όπως σε πιο νεαρά σκυλιά. Έτσι πολλές φορές μεγάλες ποσότητες από ‘δυνατές’ τροφές όχι μόνο δεν μπορούν να παράξουν αντίθετα αποτελέσματα. Τροφές με πολύ ψηλές πρωτεΐνες ή λιπαρά σε ένα ηλικιωμένο σκυλί που δεν προπονείται αρκετά θα προκαλέσουν προβλήματα σε ζωτικά όργανα.
Η άσκηση
Η άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για να διατηρούμε το σκυλί μας σε φόρμα. Όπως ένας αθλητής μπορεί να μην μπορεί μετά τα σαράντα του να αγωνίζεται για να πάρει το πρωτάθλημα στην πρώτη κατηγορία του αθλήματος του, αλλά μπορεί ακόμη να αγωνιστεί σε ερασιτεχνικά ή μη επαγγελματικά πρωταθλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά μας. Μπορεί να μην μπορεί να κυνηγήσουμε σε εντατικούς ρυθμούς αλλά μπορούμε να το κυνηγήσουμε σε πιο μικρές περιόδους ή στις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Ένα δεκαπεντάλεπτο με μισάωρο την ημέρα δύο με τρείς φορές την βδομάδα είναι αρκετό για να διατηρεί το σκυλί μας σε φόρμα μέχρι να ξεκινήσει η περίοδος των αναγνωρίσεων για την νέα κυνηγετική σεζόν ή το κυνήγι. Ένα σκυλί το οποίο το έχουμε στην απραξία για αρκετό καιρό με το να το πάρουμε απότομα κυνήγι ιδιαίτερα τις πρώτες δύσκολες μέρες το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να το τραυματίσουμε.
Συμπληρώματα διατροφής
Όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα σκυλιά ταλαιπωρούνται αρκετές φορές με τις αρθρώσεις τους αλλά και τους μύες τους. Ιδιαίτερα όταν τα σκυλιά περάσουν τα επτά χρόνια συστήνεται όπως τους παρέχουμε κάποια συμπληρώματα διατροφής τα οποία βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων αλλά και των μυών. Μεταξύ μας και εγώ προσωπικά εάν δεν πάρω για ένα τρίμηνο συμπληρώματα γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη οι αρθρώσεις μου παραπονιόνται.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη λιπαίνουν τις αρθρώσεις, αναγεννούν τον αρθρικό χόνδρο με φυσικό τρόπο και βοηθούν στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων. Τελικά, σταδιακά ανακουφίζουν από τον πόνο και τη φλεγμονή, αποκαθιστούν την κινητικότητα της άρθρωσης και προφυλάσσουν το χόνδρο από τη φθορά, ενισχύοντας την αποκατάστασή του. Τα σκευάσματα αυτά υπάρχουν και για ανθρώπινη και για κτηνιατρική χρήση ενώ κάποιες τροφές για μεγάλα σκυλιά σε ηλικία περιέχουν και αυτές τις ουσίες.
Κτηνιατρική φροντίδα και σωστή αποπαρασίτωση
Το σκυλί μας πρέπει να τυγχάνει τακτικών κτηνιατρικών ελέγχων ιδιαίτερα όταν πάρει κάποια ηλικία. Ελέγχουμε τακτικά τα δόντια του για πλάκα, το σώμα του για παράξενα κουβάρια, τα αυτιά του για μόλυνση και τουλάχιστο μια φορά το χρόνο το παίρνουμε στον κτηνίατρο μας για τον χρονιαίο εμβολιασμό αλλά και για έλεγχο. Επίσης ένα μεγάλο σε ηλικία σκυλί πρέπει να του προσφέρουμε περισσότερες ανέσεις και φροντίδα σε θέματα διαβίωσης αλλά και μεταφοράς.
Εν κατακλείδι, ότι δίνουμε σε ένα σκυλί θα μας το ανταποδώσει και με τόκο, τα σκυλιά δεν είναι ποτέ αχάριστα, αχάριστοι είναι οι άνθρωποι. Την επόμενη φορά που θα δείτε το γέρικο σκυλί σας να μην μπορεί να κατέβει από το αυτοκίνητο μην το δείτε ως ένα άχρηστο αντικείμενο αλλά σκεφτείτε πόσες χαρές σας έχει δώσει.