Πολλές φορές οι πληροφορίες αποθηκεύονται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μας και όταν ένα περιστατικό εξελιχθεί μπροστά στα μάτια μας, έρχονται για να συμπληρώσουν ένα δύσκολο πάζλ. Πόσες φορές έχουμε ακούσει για σκυλιά τα οποία έβγαζαν φωτιές με ένα ιδιοκτήτη αλλά μόλις άλλαξαν χέρια ξαφνικά από τέλεια κυνηγόσκυλα έγιναν κοπρόσκυλα. Φυσικά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Δηλαδή σκυλιά τα οποία με ένα ιδιοκτήτη έδειχναν αδιάφορα, μόλις άλλαξαν χέρια ξεδίπλωσαν όλο το κυνηγετικό τους ταλέντο αφήνοντας άφωνους πρώην και νυν ιδιοκτήτες. Ούτε σκυλοψυχολόγος είμαι, ούτε θέλω να το παίξω Γκράντε εκπαιδευτής. Απλά θα σας διηγηθώ ένα μικρό περιστατικό για να καταλάβουμε ότι και τα σκυλιά έχουν ψυχολογία την οποία πρέπει να σεβόμαστε και να προσπαθήσουμε να την κατανοούμε.

Δύο κοινοί μου φίλοι πήραν από μία γέννα από ένα θηλυκό σκυλάκι φέρμας. Ο ένας φίλος νεαρός κυνηγός ο άλλος παλιός κυνηγός. Ο νεαρός ιδιοκτήτης με ρωτούσε τι θα έπρεπε να κάνει με το σκυλί σε θέματα εκπαίδευσης. Από τις γνώσεις που είχα και εγώ του πρότεινα στα πρώτα στάδια να κοινωνικοποιήσει το σκυλί και στην συνέχεια να το πάει σε ένα εκπαιδευτή για την βασική κυνηγετική του εκπαίδευση. Ο δε άλλος φίλος, έμπειρος κυνηγός επέλεξε να εκπαιδεύσει ο ίδιος το σκυλί όπως γνώριζε από την μακρόχρονη εμπειρία του. Και τα δύο σκυλιά πήγαν κυνήγι στην μέση της περσινής σεζόν σε ηλικία πέντε με έξη μηνών περίπου σε κάποιες απογευματινές εξορμήσεις. Και τα δύο σκυλιά είχαν έρθει σε επαφή με θήραμα αφήνοντας αρκετά καλά στοιχεία. Στην συνέχεια ο νεαρός κυνηγός πήρε το σκυλί του για εκπαίδευση το οποίο εκπαιδεύτηκε πολύ εύκολα λόγω της καλής προεργασίας,ενώ ο έμπειρος κυνηγός κάπως απογοητευμένος καθώς το νεαρό σκυλί του δεν ανταποκρίθηκε στις κυνηγετικές του προσδοκίες, επέλεξε να το πουλήσει. Η μεγαλύτερη του απογοήτευση ήταν ότι το σκυλί δεν έκανε τέλεια επαναφορά σε ηλικία 8 μηνών! Το σκυλί πήγε στα χέρια ενός άλλου κυνηγού ο οποίος το ήθελε αποκλειστικά για λαγό. Παίρνοντας το σκυλί κοντά του αντιλήφθηκε ότι το σκυλί δεν ήταν κοινωνικοποιημένο και ήταν αρκετά επιφυλακτικό. Με ρώτησε τι έπρεπε να κάνει και του είπα πρώτα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του σκύλου, να τον δεχθεί το σκυλί και στην συνέχεια να δοκιμάσει να το εκπαιδεύσει. Αυτός παρά τις προτροπές μου ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας βδομάδα να το βγάζει στο βουνά και σε περιφραγμένους χώρους εκπαίδευσης. Το σκυλί έδειχνε φοβισμένο κοντά του και αρνιόταν να κυνηγήσει. Απογοητευμένος και αυτό θέλησε να ξεφορτωθεί την ενός χρονού σκυλίτσα, η οποία είχε ένα άριστο pedigree, ήταν πολύ καλή μορφολογικά ενώ και κυνηγετικά είχε δείξει αρκετά καλά στοιχεία σε πιο νεαρή ηλικία. Έτσι λοιπόν για να μην καταστραφεί εντελώς η σκύλα και να μην χαθεί και το γενεολογικό της δέντρο αποφάσισα να την δοκιμάσω εγώ.

Περιέλαβα την σκυλίτσα σε πολύ άσχημη κατάσταση. Φοβισμένη και απρόθυμη να συνεργαστεί με τον οποιοδήποτε. Έβλεπε άνθρωπο και έτρεχε να κρυφτεί. Αυτό φυσικά μπορεί να οφειλόταν σε ένα σωρό κακούς χειρισμούς τους οποίους έτυχε το συγκεκριμένο ζώο από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες. Η σκυλίτσα τους τελευταίους μήνες ήταν σε ένα κλουβί μόνη. Έτσι λοιπόν επέλεξα να την βάλω με μία άλλη σκυλίτσα που είχα πολύ καλό χαρακτήρα για να εγκλιματιστεί. Τις πρώτες τρείς μέρες η σκύλα ήταν αρκετά επιφυλακτική και δύσκολα ερχόταν κοντά μου. Φυσικά παρασυρόταν και από την οικειότητα την οποία είχε η άλλη σκυλίτσα και ερχόταν μαζί της αρκετά επιφυλακτικά. Τις επόμενες μέρες περνούσα λίγη ώρα και με τις δύο σκυλίτσες και πηγαίναμε όλοι μαζί και λίγο περπάτημα με το κολανάκι. Μέσα σε μία βδομάδα η σκυλίτσα με είχε δεχθεί και τώρα πλέον ερχόταν από μόνη της επάνω μου για να την χαϊδέψω. Σε εκείνο το σημείο την έβαλα σε ένα κλουβί μόνη της για να της αποκόψω την εξάρτηση από την άλλη σκύλα με την οποία τα πήγαιναν πολύ καλά. Τώρα πήγαινα πρώτα της άνοιγα πρώτης το κλουβί και την έπαιρνα μόνη περίπατο. Μέσα σε δεκαπέντε μέρες ένιωσα ότι η σκύλα είχε πλέον ‘δεθεί’ μαζί μου και με εμπιστευόταν.

Αφού λοιπόν με εμπιστεύτηκε ήθελα τώρα να διαπιστώσω τα κυνηγετικά της χαρίσματα. Έτσι λοιπόν το πρώτο πείραμα θα γινόταν με ένα στημένο θήραμα και με την παρουσία της άλλης μου της σκύλας η οποία ήταν πολύ πιο έμπειρη. Ο πρώτος ιδιοκτήτης της σκύλας μου ανέφερε ότι το σκυλί φέρμαρε αλλά έπιασε και περδίκι στο στόμα του. Ο δεύτερος ιδιοκτήτης μου είχε αναφέρει ότι το σκυλί κυνηγετικά είναι άχρηστο και δεν θα κυνηγήσει ποτέ.

Έστησα λοιπόν το θήραμα και πήρα δεμένα τα δύο σκυλιά κοντά του.Από απόσταση περίπου τεσσάρων μέτρων η νεαρή σκύλα εντόπισε το θήραμα και έθεσε τον εαυτό της σε φέρμα.Η έμπειρη σκύλα κόντεψε ακόμη δύο μέτρα για να αντιληφθεί την παρουσία του θηράματος και να ακινητοποιηθεί. Το θήραμα ξεκίνησε να κινείται στο έδαφος και η νεαρή σκύλα μεθυσμένη από την αναθυμίαση ξεκίνησε να το ποντάρει και να ξανα ακινητοποιείτε. Όταν το θήραμα πέτασε , έριξα ένα πυροβολισμό με το εκπαιδευτικό πιστόλι, Ο κρότος εξίταρε ακόμη περισσότερο την νεαρή σκύλα η οποία με ορμή απελευθερώθηκε από το σχοινί με το οποίο ήταν δεμένη και έπεσε πίσω από το ορτύκι. Μόλις αυτό προσγειώθηκε στο έδαφος το φέρμαρε ξανά και με συνοπτικές διαδικασίες το έπιασε και μου το έφερε ζωντανό. Αφού επιβράβευσα την σκύλα, πήρα τα σκυλιά και τα έβαλα μέσα στο αυτοκίνητο. Το πρώτο πείραμα ήταν πολύ ενθαρρυντικό.

Στην συνέχεια αλλάζοντας περιοχή άφησα μέσα σε κάτι χόρτα ένα άλλο ορτύκι και κατέβασα ελεύθερες τις σκύλες περίπου διακόσια μέτρα πιο πίσω με τον άνεμο να έρχεται κατά πάνω τους. Περπατήσαμε προς το θήραμα και περίπου δεκαπέντε με είκοσι μέτρα από το σημείο από το οποίο το άφησα η νεαρή σκύλα με έντονο τρόπο μου έδωσε να καταλάβω ότι είχε νιώσει την παρουσία του θηράματος. Η μεγάλη και έμπειρη σκύλα ερευνούσε κάπως αδιάφορα την περιοχή. Ακόμη πέντε μέτρα και η νεαρή σκύλα βρίσκεται σε φέρμα ενώ η μεγάλη ακόμη προσπαθεί να εντοπίσει κάτι και προχωράει αμέριμνη. Πλησιάζοντας το θήραμα στα τρία μέτρα και η μεγάλη σκύλα νιώθει το θήραμα και φερμάρει. Βλέπω και τα δύο τα σκυλιά ακινητοποιημένα ενώ η μικρή κάπως πιο νευρική ποντάρει και βγαίνει μπροστά απο την μεγάλη. Προσπαθώ να την ηρεμήσω και νιώθω τον ενθουσιασμό της και τον νεαρό παρορμητισμό της ενώ την χαϊδεύω. Ποντάρει ακόμη λίγο και το πουλί ξεπετάγεται σε ύψος περίπου δύο μέτρων ενώ ξανά προσγειώνεται δεκαπέντε μέτρα μπροστά μας. Η νεαρή σκύλα τρέχει, το μαζεύει από χάμω και έρχεται και μου το δίνει στο χέρι ολοζώντανο.

Μετά και από αυτό το πείραμα βάζω τα σκυλιά στο αυτοκίνητο και φεύγω με ένα πλατύ χαμόγελο. Η σκύλα από ότι φαίνεται έχει αρκετά κυνηγετικά χαρίσματα τα οποία όπως φαίνεται έχει διάθεση να τα ξεδιπλώσει μαζί μου. Φυσικά τώρα νιώθω και εγώ ότι το συγκεκριμένο σκυλί με εμπιστεύεται, με αγαπάει και θα δεχθεί την πίεση που θα τις ασκήσω κατά την εκπαίδευση. Μια πίεση η οποία πρέπει να είναι ελεγχόμενη και βασισμένη σε ορθολογιστικές μεθόδους δοκιμασμένες από έμπειρους εκπαιδευτές. Κυκλοφορούν χιλιάδες βίντεο και άρθρα στο διαδίκτυο πώς να εκπαιδεύσετε ένα σκύλο. Οι μέθοδοι είναι εκεί και απλά πρέπει να τους εφαρμόζεται αφού όμως ο σκύλος σας αποδεχθεί ως συνεργάτη του στο κυνήγι. Σκυλιά τα οποία δεν είναι σωστά κοινωνικοποιημένα, σκυλιά τα οποία δεν είναι χαρούμενα με την παρουσία σας κοντά τους δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούν μαζί σας και εάν το κάνουν θα το κάνουν από φόβο και όχι από αγάπη.

Το συγκεκριμένο σκυλί σύμφωνα με τα λεγόμενα των προηγούμενων ιδιοκτητών του, δεν έκανε επαναφορά (και όμως κάνει), είχε κροτοφοβία (δεν έχει), δεν προσέγγιζε ανθρώπους (και όμως προσεγγίζει). Άρα η ψυχολογία ενός σκύλου είναι αρκετά σημαντική στην πορεία του ως κυνηγόσκυλο και ως σύντροφος μας στο κυνήγι.