Του Δρ Κυπερέση Βρυώνη


Μέρος Α’ – Οπτικές δεξιότητες 

Είναι ευρέως γνωστό στους ανθρώπους που ασχολούνται με το κυνήγι αλλά και τη σκοποβολή, ότι η όραση τους είναι ζωτικής σημασίας, αφενός για λόγους ασφαλείας και αφετέρου, για την μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων μιας σκόπευσης με καλύτερα αποτελέσματα. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα δώσουν στους σκοπευτές την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η όραση συμβάλλει σημαντικά στην ικανότητα και την επιτυχία της σκοποβολής.

Μια περιορισμένη έννοια όρασης ορίζεται συχνά ως η ικανότητα του να βλέπει κανείς καθαρά και με ακρίβεια, 20/20 ή καλύτερη εικόνα οπτικής οξύτητας για μια ακριβή και ασφαλή σκόπευση. Ένας πλήρης ορισμός της όρασης όμως, ξεπερνά τον κλασικό ορισμό της όρασης 20/20.

Οι οπτικές δεξιότητες παρέχουν έξυπνες πληροφορίες στους σκοπευτές σχετικά με το πού εντοπίζονται οι στόχοι, ποιες λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά αποτελούν τον στόχο, καθώς και την ταχύτητα, όπως επίσης και την κατεύθυνση της κίνησής του. Αυτός ο τύπος οπτικής, χρονικής πληροφόρησης, χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε σκοπευτή, για να καθορίσει εάν θα συντονίσει ή όχι την ανταπόκριση του στο να πυροβολήσει τον στόχο.

Οι ακόλουθες οπτικές δεξιότητες είναι σημαντικές για την ταχύτητα του σκοπευτή και την ακρίβεια του στόχου.

1. Οπτική οξύτητα: Τόσο η στατική (απαιτητικές λεπτομέρειες ενός σταθερού στόχου) όσο και η δυναμική οπτική οξύτητα (απαιτητικές λεπτομέρειες ενός κινούμενου στόχου) είναι σημαντικές για έναν σκοπευτή. Η καλή δυναμική οξύτητα θα ενισχύσει τον χρόνο οπτικής αντίδρασης του σκοπευτή και τις ικανότητες παρακολούθησης των ματιών. Η οπτική οξύτητα είναι η δύναμη- ποιότητα της όρασης μας η οποία επηρεάζεται από ορθοπτικούς παράγοντες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό) και παθολογικούς παράγοντες (κερατόκωνος, καταρράκτης, παθήσεις αμφιβληστροειδή, νευρολογικά κλπ.).

2. Περιφερειακή όραση: Οι εξειδικευμένοι σκοπευτές έχουν αναφέρει μια οπτική ικανότητα να διατηρούν την επίγνωση ενός κεντρικού στόχου διατηρώντας παράλληλα ένα τεράστιο επίπεδο περιφερειακής οπτικής συνειδητοποίησης. Ένα πλήρως λειτουργικό οπτικό σύστημα είναι ικανό να ανταποκρίνεται σε αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε ένα συνολικό οπτικό πεδίο (το οποίο για κάθε μάτι είναι περίπου 40 μοίρες επάνω, 60 μοίρες προς τη μύτη, 70 μοίρες προς τα κάτω και 90 μοίρες προς τον κρόταφο, από ένα κεντρικό σημείο στερέωσης ). Οι σκοπευτές χρειάζεται να αντιληφθούν τι είναι πέρα και γύρω από τον στόχο για να εξασφαλίσουν μια ασφαλή στόχευση και η συνειδητοποίηση της περιφερειακής όρασης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

3. Αντιμετώπιση βάθους: Βασική δεξιότητα για τον σκοπευτή που πρέπει να κρίνει τις σχετικές αποστάσεις μεταξύ των στόχων.

4. Κινητικότητα των οφθαλμών: Οι ικανότητες παρακολούθησης των ματιών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λεπτομέρειας για κάθε κινούμενο στόχο. Αυτή η ικανότητα είναι εξαιρετικά κρίσιμη αν ένας σκοπευτής πρέπει να πυροβολήσει έναν κινούμενο στόχο.

5. Συντονισμός μάτι-χέρι-σώμα-μυαλό: Ένα απαραίτητο σύνολο οπτικών συντονισμένων ικανοτήτων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της σκανδάλης ενώ διατηρείται ο ακριβής στόχος.

6. Οπτικοποίηση: Η ικανότητα να χρησιμοποιείτε το "μάτι του μυαλού" σας για να δημιουργήσετε μια πνευματική οπτική εικόνα όταν η άμεση προβολή ενός στόχου μπορεί να μην είναι δυνατή. Αυτή η εξαιρετικά αναπτυγμένη οπτική ικανότητα είναι χρήσιμη για την πρόβλεψη του πού ένας στόχος είναι πιθανότερο να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια έλλειψης άμεσης όρασης.

7. Ταχύτητα αναγνώρισης χρόνου: Εξαιρετικά σημαντικό όταν ένας στόχος μπορεί να είναι ορατός μόνο για μια σύντομη χρονική στιγμή. Η ικανότητα να αναγνωρίζετε με ακρίβεια το μεγαλύτερο μέρος ενός στόχου σε μόλις 0,01 δευτερόλεπτα μπορεί να είναι κρίσιμη όταν αποφασίζετε να πυροβολήσετε ή να μην πυροβολήσετε έναν στόχο.

8. Ευελιξία εστίασης ματιών: Αυτή η ικανότητα παίζει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ικανότητα ενός σκοπευτή να προσαρμόζει γρήγορα την εστίαση σε στόχους που βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις . Η ταχύτητα και η ευελιξία της γρήγορης αλλαγής των ματιών από ένα σημείο σε απόσταση από ένα άλλο σημείο σε απόσταση έχει άμεση επιρροή στη διατήρηση της σαφούς, μονής διόφθαλμης όρασης.

9. Αντίληψη χρώματος: Μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη ικανότητα όταν αντιμετωπίζει την ανάγκη δέσμευσης στόχων συγκεκριμένου χρωματισμού.

10. Ικανότητα σταθεροποίησης: Απαραίτητο να καθιερωθεί η ευαισθητοποίηση και η συνοχή της «οπτικής εικόνας».

11. Οπτική μνήμη: Χρησιμοποιείται για την ενσωμάτωση των μαθησιακών στοιχείων της εκπαίδευσης για να βοηθήσει τις δεξιότητες να φτάσουν στο σημείο της αυτόματης λειτουργίας. Η εκπαίδευση σε σημείο αυτόματης λειτουργίας υποδηλώνει ότι η ταχύτητα επεξεργασίας και η εκτέλεση ενός συνόλου δεξιοτήτων είναι γρήγορη, υπάρχει σχετική έλλειψη προσπάθειας για την εκτέλεση μιας δεξιότητας και η ικανότητα είναι αυτόνομη, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει και να λειτουργήσει εξ ολοκλήρου από μόνη της χωρίς μια ενεργή εθελοντική συνειδητή διαδικασία σκέψης. Η αυτόματη πραγματοποίηση των δεξιοτήτων λήψης είναι χρήσιμη στην αποφυγή οπτικής αντιληπτικής υπερφόρτωσης που προκαλεί σύγχυση στην αναγνώριση στόχου.

12. Επίγνωση του κεντρικού περιφερικού: Η ικανότητα να έχει επίγνωση των κεντρικών λεπτομερειών ενός στόχου και ταυτόχρονα να γνωρίζει τον οπτικό χώρο που περιβάλλει τον στόχο (τον περιφερειακό χώρο γύρω από τον στόχο). Αυτή η ικανότητα βοηθά έναν σκοπευτή να αποφύγει να κλειδωθεί σε "όραμα σήραγγας" για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.


Είναι πολύ σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το κυνήγι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα και άρα κοντά σας βρίσκεται αρκετός κόσμος. Άτομα με μειωμένη όραση πολύ εύκολα μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα, ακόμα και θανατηφόρα. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το θέμα του κυρίαρχου ματιού ή της σκόπευσης κρατώντας και τα δύο μάτια ανοικτά είναι ένα θέμα το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποιότητα της όρασης σας και της οπτικής σας οξύτητας. Το κυρίαρχο μάτι είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει και να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως , άγχος, κακή υγεία και ηλικία. Η ηλικία είναι ένα σημαντικό ζήτημα όταν εξετάζουμε το κυρίαρχο μάτι και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να εξετάζετε τα μάτια σας και την ποιότητα της οπτικής σας οξύτητας μία φορά το χρόνο. Για τα νεαρής ηλικίας άτομα δηλ. εφηβείας, μετ-εφηβείας ο έλεγχος πρέπει να είναι συχνότερος εξαιτίας της ανάπτυξης τους.

Συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος