Μήνυμα για την επέτειο από τον πρόεδρο Ζιαν Φρανσουά Παλίγκας

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκοποβολής FITASC (Federation Internationale de Tir Aux Armes Sportives de Chasse) φέτος γιορτάζει τα 100χρονα της (ιδρύθηκε το 1921) και σίγουρα, τόσο οι αξιωματούχοι της όσο και εθνικές ομοσπονδίες μέλη της, αλλά και οι απανταχού αθλητές θα επιθυμούσαν να γιορτάσουν την επέτειο κάτω από πολύ καλύτερες αγωνιστικές και κοινωνικές συνθήκες…


Για το γεγονός, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής των μη ολυμπιακών αγωνισμάτων, Ζιαν Φρανσουά Παλίγκας, απέστειλε σ’ όλες τις Ομοσπονδίες μέλη της FITASC μήνυμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται και στις συνθήκες που επικράτησαν το 2020, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, οι οποίες ανάγκασαν τους διοργανωτές να ακυρώσουν 21 διεθνείς, πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες. Ενώ για τη συνέχεια τονίζει ότι «…δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι αγώνες του 2021 θα διεξαχθούν κανονικά και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανότητα για να κάνουμε τη σεζόν του 2021 την καλύτερη που μπορεί να είναι».


Στη συνέχεια ο πρόεδρος κάνει αναφορά στα διάφορα κινήματα που για πάνω από 30 χρόνια εργάζονται και δρουν ενάντια στα όπλα και τη σκοποβολή, καθώς και στις προσπάθειες κατάργησης των σκαγιών από μόλυβδο και στις ενέργειες τόσο της FITASC όσο και της ISSF (της ομοσπονδίας των ολυμπιακών αγωνισμάτων της σκοποβολής) που προχώρησαν στην ετοιμασία επιστημονικών μελετών από εμπειρογνώμονες, που αντικρούουν τις πιο πάνω θέσεις και αποδεικνύουν ότι ο μόλυβδος συνδυάζει τις βαλλιστικές ιδιότητες και εγγυάται την ασφάλεια αθλητών και θεατών, ενώ έχει και οικονομικά πλεονεκτήματα στην άσκηση του αθλήματος.


Για την εκατονταετηρίδα της FITASC, ο κ. Παλίγκας τονίζει ότι, η Διεθνής Ομοσπονδία, στα 100 χρόνια της ζωής της βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή της σκοποβολής και τα αγωνίσματά της είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένα και στις πέντε ηπείρους. Προσφέρουν δε, σε όλους τους σκοπευτές και σκοπεύτριες τη χαρά της ευστοχίας, και της αλληλογνωριμίας, καθώς και αξέχαστες στιγμές όταν συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, οι οποίες είναι ανοιχτές σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, οι οποίες αγωνίζονται ταυτόχρονα. Και ο πρόεδρος καταλήγει με το εξής: «Ναι, αγαπητοί φίλοι, πάνω απ’ όλα, η σκοποβολή δίνει μεγάλη ευτυχία σε όσους την εξασκούν και ελπίζω να την εξασκήσω μαζί σας για πολλά χρόνια ακόμη… Ανυπομονώ να σας δω σύντομα»!