Δεν υπάρχει κανείς από εμάς που να μην του έτυχε έστω και μια φορά στην ζωή του να πυροβολεί τα πουλιά να τα ξεπουπουλιάζει και να μην πέφτουν , ή και αν πέφτουν να είναι ζωντανά και καταματωμένα. Τότε είναι που αρχίζουν τα διάφορα ερωτήματα να περιτριγυρίζουν το μυαλό μας. Τι κάνω λάθος; Μήπως δεν σκοπεύω σωστά; Κάτι δεν πάει καλά με τα φυσίγγια; Μήπως άλλαξε την πυρίτιδα ή την γόμωση του ο κατασκευαστής; Μήπως δεν κάνει η πυρίτιδα στις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες; Μήπως τα τσοκ μου είναι πολύ στενά η πολύ ανοικτά; Μέσα σε αυτό το μπέρδεμα τα αποτελέσματα μας μειώνονται ακόμα περισσότερο και τότε είναι που χρειαζόμαστε απινιδωτής γιατί κοντεύουμε να πάθουμε έμφραγμα με όλα αυτά που συμβαίνουν. Τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση; Πως μπορούμε να το αποφύγουμε;

 Αρχίζουμε με τα φυσίγγια. 

Πάντοτε έχουμε μαζί μας φυσίγγια μαζί μας δυο διαφορετικών ταχυτήτων. Πολλές φορές θα χρειαστούμε φυσίγγια πιο αργά ή πιο γρήγορα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν. Σε υγρό καιρό χρειαζόμαστε αργά φυσίγγια ενώ σε κρύο και ξηρό πιο γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και με το υψόμετρο ‘όσο αυξάνει το υψόμετρο η τουφεκιά μας γίνεται στενότερη. Αλλάζουμε άρα φυσίγγια με βάση την ταχύτητα. Δεν είναι ανάγκη αν και θα ήταν καλό να έχουμε μαζί μας φυσίγγια διαφορετικής πυρίτιδας, μπορεί να είναι η ίδια πυρίτιδα αλλά με διαφορετικές ταχύτητες. Κάτι άλλο ακόμη που θα μας βοηθήσει σε σχέση με τα φυσίγγια μας είναι η διάμετρος των σκαγιών. Αν αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση στην οποία προανέφερα αν αλλάξουμε το μέγεθος της διαμέτρου των σκαγιών μας σε μεγαλύτερο θα μας δώσει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα. Το αν ο κατασκευαστής άλλαξε κάτι στα φυσίγγια του θα πρέπει να είναι το τελευταίο που μας απασχολεί αν και πολύ απομακρυσμένο σαν σενάριο. Κάνοντας τα πιο πάνω είμαστε καλυμμένοι πλήρως από άποψη φυσιγγίων.

 Συνεχίζοντας πάμε στο θέμα σκόπευσης. 

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την σκόπευση μας. Η ψυχολογία μας είναι το κυριότερο. Αν έχουμε κάποιες αποτυχημένες βολές σίγουρα θα είναι λόγος να μας επηρεάσει τα αποτελέσματα μας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να το διορθώσουμε άμεσα. Αν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε και το μυαλό μας τρέχει σε προβλήματα και διάφορες σκέψεις θα δούμε με βεβαιότητα τις βολές μας να αποτυγχάνουν. Η όραση μας και η ακοή μας είναι παράγοντες που επηρεάζουν την σκόπευση μας. Ελέγξτε πάντοτε πριν από κάθε κυνηγετική περίοδο όραση και ακοή. Το ‘έντονο κρύο μας κάνει αργούς και νωχελικούς στην σκόπευση μας καθώς και η υπερβολική ζέστη μας αποσυντονίζει. Η ενδυμασία μας επηρεάζει την σκόπευση. Έχουμε ανάλογη ενδυμασία πάντοτε σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες τέτοια που να μας προστατεύει αλλά ταυτόχρονα να μας παρέχει ευκολία κινήσεων και ταχύτητα. Η αυξομείωση του βάρους αλλάζει τις ισορροπίες και τις αναλογίες του σώματος μας και είναι παράγοντας αλλαγής στην σκόπευση μας. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την σκόπευση μας. Για παράδειγμα σε μια μέρα με πολύ αέρα σίγουρα θα πρέπει να αυξήσουμε την προ σκόπευση μας αφού η τριβή των σκαγιών κατά την διαδρομή τους μειώνει την ταχύτητα τους άρα και το αποτέλεσμα τους τους στον στόχο.

Το όπλο- τσιοκ μας που χρησιμοποιούμε μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα μας. Αν σε περίπτωση που κτυπάμε πουλιά και δεν τα κρατάμε τότε η αλλαγή του τσιοκ μας επιβάλλεται. Πρέπει επειγόντως να στενέψουμε το τσιοκ μας κάτι που θα μας βοηθήσει αφού σε μια πιο στενή τουφεκιά περισσότερα σκάγια θα πλήξουν τον στόχο μας με αποτέλεσμα να αποφέρουν και πιο καίρια και θανατηφόρα πλήγματα. Η αλλαγή του όπλου μας μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας είτε θετικά αλλά τις περισσότερες φορές αρνητικά. Επίσης η αλλαγή του όπλου μας σε μέγεθος καννών θα επηρεάσει σίγουρα την σκόπευση μας. Αλλιώς σκοπεύεις με ένα όπλο 28 ίντζες και αλλιώς με ένα 30 ίντζες.

Όλα αυτά που προανάφερα θα πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας σαν ευαγγέλιο. Η τήρηση τους θα μας απαλλάξει από τυχών περιπέτειες. Όλοι μας έχουμε πάθει φτάνει μόνο τα παθήματα μας να μας γίνονται μαθήματα. Από ότι βλέπεται πολλοί είναι οι λόγοι μιας άσχημης μέρας. Αλλάξτε έστω και ένα από τους πιο πάνω και με σιγουριά θα αλλάξουν και τα δεδομένα.

Καλή κυνηγετική περίοδο και επιστροφή με ασφάλεια στα άτομα που μας αγαπούν.