Χαιρετίζουμε την απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος για παγοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης φωτοβολταϊκών πάρκων μέχρις ότου καθοριστεί ένας σαφής και ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός. 

Εδώ και πάρα πολύ καιρό διαμαρτυρόμαστε και εμείς ως κυνηγοί μαζί με άλλους οργανισμούς, για την αλόγιστη καταστροφή την οποία προκαλούν φωτοβολταικά πάρκα στην ύπαιθρο, τα οποία εγκρίνονται βάση χαμηλών απαιτήσεων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με το πρόσχημα ότι δημιουργούμε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για το περιβάλλον, καταστρέφαμε το ίδιο το περιβάλλον.

Ένας από τους πιο σημαντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η γη είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να λειτουργούν ως όπλο για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Ωστόσο, η χωρίς ουσιαστική και ολοκληρωτική πολιτική χωροθέτησης τους στην ύπαιθρο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα, το έδαφος και το φυσικό περιβάλλον. 

Εξαιτίας της μεγάλης ηλιοφάνειας που απολαμβάνει η Κύπρος, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας μας έναντι στην κλιματική κρίση. Ο μεγάλος όμως αριθμός αιτήσεων για χωροθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων στην ύπαιθρο σε συνδυασμό με την υφιστάμενη χωροθετική πολιτική ( η οποία είναι ελλειπής), έχουν οδηγήσει, στην άστοχη χωροθέτησή τους εντός προστατευόμενων φυσικών περιοχών και γεωργικών περιοχών με υψηλή φυσική αξία και με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Η μέχρι σήμερα πρακτική χωροθέτησης Φωτοβολταικών Παρκών οδηγεί σε κατακερματισμό της υπαίθρου, αλλοίωση του τοπίου και της γεωμορφολογίας του, σε απώλεια πολύτιμης γεωργικής γης, αλλαγή χρήσης γης και θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα. 

Τις ανησυχίες μας, τις οποίες και μοιραζόμαστε εδώ και πολύ καιρό, εκφράζει τώρα και το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο αποφάσισε να παγοποιήσει τη διαδικασία αξιολόγησης φωτοβολταϊκών πάρκων, μέχρις ότου ολοκληρωθεί και εξεταστεί μια Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και καθοριστεί ένας σαφής και ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως προνοείται άλλωστε από την Ευρωπαϊκή Οδηγία και εθνική νομοθεσία για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από Σχέδια/Προγράμματα. 

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα πρέπει να ενισχυθούν αλλά πάντοτε σε βαση που δεν θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ευελπιστούμε στην εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την περίοδο 2021-2030, την υιοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου και την ολοκλήρωση ενός χωροταξικού σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ζητούμε να υπάρχουν ξεκάθαρα κριτήρια και χάρτες που να εξαιρούν προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, περιοχές πλούσιες σε χλωρίδα και πανίδα, δασικές περιοχές, υγρότοπους, γεωργικές περιοχές υψηλής φυσικής αξίας και περιοχές με καλή, αρδευόμενη γεωργική γη αλλά και αρχαιολογικούς χώρους. 

Θα πρέπει παράλληλα να γίνει και μελέτη για την μέχρι τώρα καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος για τις 1634 άδειες φωτοβολταικών παρκών οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί, να εκπονηθούν αντισταθμιστικά περιβαλοντικά μέτρα εκεί και όπου χρειάζονται και σε περίπτωση που κάποια φωτοβολταικά πάρκα έχουν αρχίσει αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, να παγοποιηθεί η διαδικασία μέχρι την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης και επιστημονικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Το σενάριο να συνεχιστεί η τακτική χωροθέτησης φωτοβολταϊκών πάρκων στην ύπαιθρο οδηγεί στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για εμάς και τα παιδιά μας.