H Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ενημερώνει ότι, από το τέλος του περασμένου Μαρτίου, έχει αρχίσει μεγάλη έρευνα σχετικά με τη μετανάστευση των τρυγονιών που περνούν από την Κύπρο ή παραμένουν και αναπαράγονται στο νησί.

Στo πλαίσιo της πιο πάνω έρευνας, έχουν τοποθετηθεί συσκευές GPS, σε οκτώ τρυγόνια μέχρι τώρα και μέσω αυτών των συσκευών συλλέγονται πολύτιμες γεωχωρικές πληροφορίες για τις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά τους και τις διάφορες άλλες βιολογικές τους συνήθειες.

Προς καλύτερη επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγονται, η Υπηρεσία μας προτίθεται να συνεργαστεί με εγνωσμένου κύρους Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Ουγγαρίας στο οποίο λειτουργεί έδρα για τη Διαχείριση της Άγριας Ζωής και εξειδικεύεται σε τέτοιας φύσεως επιστημονικές έρευνες και το οποίο θα αναλάβει, σε συνεργασία με λειτουργούς της Υπηρεσίας μας, την περεταίρω επεξεργασία των πιο πάνω στοιχείων και τη δημοσίευση τους σε επιστημονικά περιοδικά.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, φαίνεται να ανατρέπεται η μέχρι τώρα αντίληψη που υπήρχε τόσο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και γενικότερα σχετικά με τους μεταναστευτικούς διαδρόμους που χρησιμοποιούν τα τρυγόνια στην ανατολική

Μεσόγειο ενώ παράλληλα έχουν παρατηρηθεί και τα πιο κάτω:

1. Όσα τρυγόνια έχουν μεταναστεύσει, έχουν αρχίσει το ταξίδι της μετανάστευσης μόλις νυχτώσει και έχουν περάσει ή παραμείνει στην Τουρκία. 

2. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο περίπου ώρες για να διασχίσουν τη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

3. Κατά τη διαδικασία μετανάστευσης τους τα τρυγόνια πραγματοποιούν πολυήμερες στάσεις τροφοληψίας και ξεκούρασης σε διάφορες περιοχές. Στις περιοχές αυτές οι μετακινήσεις των τρυγονιών είναι μικρής έκτασης.

(οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές)