Επιλογή γιλέκου στο κυνήγι
Του Κώστα Σκεμπετζή-Φυσιοθεραπευτή
Το γιλέκο είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ για όλους τους κυνηγούς είτε για την μεταφορά φυσιγγίων είτε για την μεταφορά φαγητού, θηράματος ή άλλων απαραίτητων εφοδίων. Τα πιο παλιά χρόνια οι συνάδερφοι κυνηγοί είχαν τις βούρκες κάτι που εξελίχθηκε στο γιλέκο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία γιλέκων αφού οι εταιρίες κατάλαβαν την ανάγκη και φτιάχνουν συνεχώς καινούργια προϊόντα που ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε κυνηγού. Έτσι έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε γιλέκα κανονικά, γιλέκα με τιράντες , θήκες μέσης ή ακόμη και θήκες που εφαρμόζονται στο πόδι μας. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής αυτού του αξεσουάρ;
Καταρχήν να πούμε ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή μας έχει να κάνει ο τρόπος με τον οποίο κυνηγάμε. . Αν θα πάμε για περπατητό , παγανιά δηλαδή σίγουρα δεν θα επιλέξουμε κάτι το οποίο δεν θα μας δυσκολεύει στο περπάτημα και στις κινήσεις μας. Φυσικά όταν πρόκειται για κυνήγι τσίκλας, είναι φυσικό ότι θα φέρουμε περισσότερο φόρτο από ότι στο κυνήγι του ενδημικού. Σε μια τέτοια περίπτωση και αν θα κουβαλήσουμε μαζί μας τρία με τέσσερα πακέτα φυσίγγια πρέπει να δούμε πώς θα τα κατανέμουμε. Αν υπολογίσουμε ότι κάθε πακέτο ζυγίζει περίπου ένα κιλό τότε αυτό σημαίνει ότι θα φέρουμε επιπλέον φόρτο τεσσάρων κιλών. Αν τοποθετήσουμε αυτό το βάρος ανομοιόμορφα επάνω μας αυτό σημαίνει ότι θα μας δυσκολεύει στις κινήσεις μας, αλλά και στο περπάτημα, ενώ το βάρος που θα φέρουμε θα μας προκαλέσει δυσφορία ή ακόμη και πόνο στην περιοχή της μέσης , της πλάτης ή του αυχένα.
Στην περίπτωση του περπατητού κυνηγίου το πιο ιδανικό είναι να έχουμε μια ζώνη στη μέση όπου κατανέμει σωστά το βάρος περίπου ενός ή δύο πακέτων φυσιγγίων και να σπάσουμε ακόμη ένα ή δύο πακέτα ίσα στο γιλέκο μας. Αυτό θα μας προσφέρει άνεση τόσο στο να περπατάμε όσο και στο να πυροβολούμε αλλά και στο να παίρνουμε εύκολα φυσίγγια για επαναγέμιση.
Στο στατικό κυνήγι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παίρνουμε μαζί μας μια τσάντα μεταφοράς φυσιγγίων και να έχουμε το επιπλέον βάρος εκεί. Επάνω μας μπορούμε να κρατάμε μικρές ποσότητες φυσιγγίων για τις ανάγκες της στιγμής και εάν χρειαστούμε επιπλέον φυσίγγια παίρνουμε από την τσάντα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν είτε από αυχενικό σύνδρομο είτε από προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και την μέση. Το κανονικό γιλέκο ή το γιλέκο με τις τιράντες μπορεί να προκαλέσουν πόνο και ερεθισμό στο αυχένα αφού το βάρος που φέρουμε με το γιλέκο μεταφέρεται όλο στους ώμους. Οι αυχενικοί μύες και οι μύες του κορμού συσπόντε για να κρατήσουν το βάρος με αποτέλεσμα να πονάνε και οι ίδιοι από την παρατεταμένη σύσπαση αλλά και ο ίδιος ο αυχένας ιδιαίτερα σε περίπτωση που η κατανομή του βάρους δεν είναι ομοιόμορφη. Το ίδιο ισχύει και με την περιοχή της μέσης . Αποφεύγουμε λοιπόν γιλέκα κανονικά ή με ράντες όσοι έχουμε αυχενικό σύνδρομο ή και αν τα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να προσέξουμε το βάρος και την κατανομή στις μπροστινές τσέπες και την οπίσθια θήκη. Όσο λιγότερο βάρος τόσο το καλύτερο. Όσον αφορά τα γελιά μέσης σίγουρα θα προκαλέσουν πόνο σε αυτούς με προβλήματα μέσης και ιδιαίτερα αν φέρουν παραπάνω από το κανονικό βάρος.
Οι διάφοροι τύποι γιλέκων και οι εναλλακτικές λύσεις.
Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι γιλέκων ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και ενναλακτικές λύσεις με άλλα προϊόντα όπως θήκες μέσης, θήκες ποδιού και διάφορα άλλα. Το κανονικό γιλέκο μπορεί να είναι κατασκευασμένο από διάφορα υλικά , αδιάβροχο ή μη και να έχει διάφορες εξωτερικές ή και εσωτερικές θήκες. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μας βολεύει στη χρήση του αλλά και να είναι άνετο όταν το φοράμε. Ας μην ξεχνάμε ότι θα το φοράμε πάνω από άλλα ρούχα και θέλουμε να έχουμε και ευκολία κινήσεων. Ένα μικρό σε μέγεθος γιλέκο ή μη λειτουργικό για εμάς μόνο προβλήματα θα μας προκαλεί.
Αν το γιλέκο έχει πολλές θήκες κατανέμεται το βάρος ίσα στις θήκες και μην αποθηκεύσετε πολλά πράγματα σε μία μεριά.
Υπάρχουν και τα γιλέκα με τιράντες ή ιμάντες τα οποία προσφέρουν μεν περισσότερη ευκολία κινήσεων αλλά πιέζουν ποιο μικρές περιοχές στους μύες του αυχένα. Αυτό σημαίνει ότι με κάποιο βάρος θα επιφορτίζουμε την συγκεκριμένη περιοχή περισσότερο. Κάποιοι φίλοι κυνηγοί παραπονιούνται πολλές φορές για πονοκεφάλους ή πιασίματα. Η χρήση ιμάντα με μεγάλο βάρος είναι μια σοβαρή αιτία αυτών των προβλημάτων.
Είναι σημαντικό στα γιλέκα το βάρος αριστερά να είανι το ίδιο με το βάρος δεξιά αλλά να έχουμε και κάποιο αντίβαρο στις πίσω θήκες για να μην επιφορτίζουμε μόνο την μπροστινή πλευρά.
Τα γελιά ( θήκες μέσης) αποτελούν μια καλή επιλογή για όσους δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα με την μέση τους. Πρέπει και πάλι να είναι ισοζυγισμένα και να έχουμε το ίδιο βάρος και στις δύο πλευρές χωρίς να το παρακάνουμε. Το περπάτημα με θήκες μέσης φορτωμένες δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς το βάρος μετακινείται και αυτό προκαλεί προβλήματα στο κορμί μας από τις απανωτές μετακινήσεις του φορτίου.
Όπως καταλαβαίνετε οι επιλογές είναι πάρα πολλές και ο καθένας μας πρέπει να επιλέξει να αγοράσει το κατάλληλο γιλέκο ή θήκες που κάνει για αυτόν σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και προβλήματα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο βάρος και την κατανομή του που φέρεται στις πλάτες σας και ιδιαίτερα όσοι έχετε μυοσκελετικά προβλήματα. Ένα καλό γιλέκο θα μας προσφέρει άνεση , υγεία αλλά και ασφάλεια.