Του Ζάχου Σεργίου 


Τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι υποφέρουν συχνά από προβλήματα της στοματικής κοιλότητας. Πέραν από τα συχνά θέματα όπως ουλίτιδα, περιοδοντική νόσος κ.λ.π., που έχουν συζητηθεί σε προηγούμενα άρθρα, σήμερα θα αναφερθούμε σε σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους για τα κυπριακά δεδομένα, αποκατάστασης των δοντιών.

Στο εσωτερικό τμήμα του κάθε δοντιού βρίσκεται ο πολφός, ο οποίος αποτελείται κυρίως από αγγεία και νεύρα. Εάν για οποιοδήποτε λόγο ο πολφός τραυματιστεί ή μολυνθεί, τότε προκαλείται πόνος, δυσφορία και σε χρόνιες περιπτώσεις αποστήματα και μολύνσεις.

Ο κυριότερος λόγος μόλυνσης του πολφού είναι τα κατάγματα (σπασίματα) των δοντιών αλλά και οι αιματογενείς μολύνσεις λόγου περιοδοντικής νόσου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μέχρι πρόσφατα η θεραπεία ήταν μονόδρομος, δηλαδή εξαγωγή του δοντιού.

Πλέον η σύγχρονη οδοντιατρική των ζώων συντροφιάς προσφέρει τη δυνατότητα της ενδοδοντικής θεραπείας του δοντιού δηλαδή απονεύρωση.


Πλεονεκτήματα 

-Λιγότερο επεμβατική από την εξαγωγή του δοντιού.

-Διατήρηση του δοντιού, της λειτουργικότητας αλλά και της αισθητικής του.

-Συντομότερο χρονικό διάστημα ανάρρωσης από τον πόνο και τη δυσφορία.

Για την πραγματοποίηση της ενδοδοντικής θεραπείας το ζώο πρέπει να βρίσκεται σε γενική αναισθησία. Το δόντι καθαρίζεται και με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων και εργαλείων αφαιρείται ο πολφός από το εσωτερικό του δοντιού. Στη συνέχεια τοποθετούνται ειδικό αντισηπτικό και εμφρακτικό υλικό για το κλείσιμο του οδοντικού αυλού. Τέλος, το δόντι σφραγίζεται με την χρήση συνθετικής φωτοπολυμεριζόμενης ρητίνης.

Για την καλύτερη στεγανοποίηση του δοντιού ή ακόμη και για αισθητικούς λόγους προτείνεται πάντα και η τοποθέτηση οδοντικής στεφάνης (κορώνας).

Η κορώνα είναι μια θήκη σε σχήμα δοντιού που τοποθετείται πάνω από το απονευρωμένο δόντι για να το ενισχύσει στη μάσηση, να το προστατεύσει από μελλοντικά κατάγματα και να βελτιώσει την αισθητική του εμφάνιση. Η συγκράτηση της κορώνας πάνω στο δόντι γίνεται με τη χρήση ειδικής κονίας (γόμας). Οι κορώνες κατασκευάζονται σε οδοντοτεχνικά εργαστήρια απο ειδικούς τεχνίτες, με τη χρήση υλικών όπως το ζιρκόνιο (εξαιρετικά ανθεκτικό) αλλά και κράματα μετάλλων όπως το χρωμοκοβάλτιο. Τα υλικά αυτά προσφέρουν προστασία στο δόντι για πολλά χρόνια, ίσως και περισσότερα απο τα χρόνια ζωής του μέσου όρου των σκύλων.