Του Δρ. Υπέρμαχου Διονυσίου 

Κτηνιατρική Κλινική Μιχάλης Πελεκανής




Αν σας έχει τύχει να βρείτε σε κάποια φάση της ζωής του κατοικίδιου σας ένα εξόγκωμα πάνω στο δέρμα του δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε. Αν και τα περισσότερα εξογκώματα στην κλινική πράξη δεν είναι καρκινικά, είναι αλήθεια ότι οι σκύλοι όσο μεγαλώνουν είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκινικούς όγκους. Παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλοί από αυτούς είναι αντιμετωπίσιμοι.

 

Τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης:

Ο ιδιοκτήτης του σκύλου καλό θα ήταν να καθιερώσει μια μέρα της εβδομάδας την οποία θα επιθεωρεί το δέρμα του σκύλου του από την μύτη μέχρι και αναμεσά στα δάχτυλα. Αν παρατηρήσετε κάποια μάζα σημειώστε την τοποθεσία έτσι ώστε να την παρακολουθείτε αν μεγαλώνει σε μέγεθος και για να την δείξετε στον κτηνίατρο σας.

 

Διάγνωση:

Σε περίπτωση που εντοπίσετε ένα εξόγκωμα πάνω στον σκύλο σας το οποίο δεν μικραίνει σε μέγεθος με το πέρασμα του χρόνου καλό θα ήταν να κλείσετε ένα ραντεβού με το κτηνίατρό σας. Ο Κτηνίατρος θα προσπαθήσει να προσδιορίσει τον χώρο που καταλαμβάνει το εξόγκωμα. Αν είναι δηλαδή επιφανειακό ή αν διηθεί και σε άλλες περιοχές. Μια απλή σχετική εξέταση για να εκτιμήσεις το είδος μιας μάζας είναι το FNA (fine needle aspiration). Με απλά Ελληνικά με μια βελόνα ο κτηνίατρος προσπαθεί να μαζέψει κύτταρα από την μάζα για μικροσκοπική εξέταση. Αυτή η τεχνική είναι φτηνή, και ελάχιστα επεμβατική. Το μειονέκτημα της είναι πως η διάγνωση δεν είναι πάντα εμφανής και τότε ο κτηνίατρος θα πρέπει να προχωρήσει σε βιοψία, δηλαδή την αφαίρεση του εξογκώματος χειρουργικά το οποίο θα σταλεί σε κτηνιατρικό ιστοπαθολογο για εκτίμηση.

 

Συχνότερα αποτελέσματα στην κλινική πράξη σύμφωνα πάντα και από την δική μας προσωπική εμπειρία:

Αποστήματα: Το απόστημα είναι η συσσώρευση πύου σε ένα ιστό του σώματος σχηματίζοντας κοιλότητα. Τα σημεία και τα συμπτώματα των αποστημάτων περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πόνο, ζέστη και πρήξιμο. Συχνότερη αιτία για τη δημιουργία αποστήματος στη χώρα μας είναι το ξένο σώμα και πιο συγκεκριμένα το άγανο ή αλλιώς αλουποτζίτης.


Λίπωμα: Το λίπωμα είναι καλοήθης όγκος που αποτελείται από λιπώδη ιστό. Γενικά είναι μαλακά στην αφή, κινητά και ανώδυνα. Τα λιπώματα εμφανίζονται συνήθως σε παχύσαρκους σκύλους στο στήθος και στην κοιλιά. Το λίπωμα δεν χρήζει θεραπείας παρά μόνο αν επηρεάζει τον σκύλο στις καθημερινές του δραστηριότητες.


Υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων: Και αυτές είναι καλοήθεις νεοπλασίες που μοιάζουν με κονδυλώματα και συχνά απαντώνται στα πόδια, τον κορμό ή τα βλέφαρα του σκύλου σας. Εμφανίζεται κυρίως σε γηραιοτερους σκύλους.

 

Θεραπεία και πρόγνωση:

H θεραπεία και η πρόγνωση εξαρτάται από την σωστή διάγνωση, τον τύπο του εξογκώματος και τη κατάλληλη συνεργασία ιδιοκτήτη-κτηνίατρου. Το κλειδί για μια θετική έκβαση είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη ο οποίος παρατηρεί καθημερινώς το ζώο του.