Όπως είναι φυσικό, ως ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκυλιών, έχουμε αυξημένες απαιτήσεις από αυτά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, όπου και ζητούμε να εργάζονται ακούραστα και να αποδεικνύουν στο μέγιστο τις ικανότητές τους. Σημαντική, όμως, προϋπόθεση για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μας είναι η διατήρηση της υγιεινής και σωματικής τους κατάστασης, τηρώντας σωστή διατροφή όχι μόνο κατά την περίοδο κυνηγίου αλλά και ολόκληρη τη χρονιά.

Πολλές φορές ακούμε τη φράση "πλήρης και ισορροπημένη τροφή". Ξέρουμε όμως τι είναι και τι πραγματικά σημαίνει; Σημαίνει ότι η τροφή περιέχει όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα και σε σωστές αναλογίες, έτσι ώστε να αφομοιώνονται κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό από τον οργανισμό. Συστατικά όπως λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, υδατάνθρακες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία κ.λπ., τα οποία θα αναλύσουμε πιο κάτω, είναι απαραίτητα σε μια τροφή. Το μαγειρευτό φαγητό-τροφή δεν πληροί τις πιο πάνω συνθήκες, για το λόγο ότι προορίζεται για τη δική μας διατροφή, άρα κατά το μαγείρεμά του δεν λαμβάνεται υπόψη η διαφορετικότητα και ιδιαιτερότητα του οργανισμού του σκύλου και των αναγκών του. Συνήθως, οι δικές μας απαιτήσεις αφορούν την ενέργεια του σκύλου μας. Επομένως, μιλάμε για ανεπτυγμένο και φορμαρισμένο μυϊκό σύστημα, το οποίο για να επιτύχει, χρειάζεται αρκετή και καλή πρωτεΐνη και συστατικά καύσης που θα παρέχουν την ενέργεια, τα λίπη.

Η πρακτικότερη λύση όσον αφορά σωστή διατροφή-χρόνο-οικονομία είναι μία καλής ποιότητας ξηρή τροφή. Οι καλής ποιότητας ξηρές τροφές περιέχουν τόσο τις σωστές αναλογίες όσο και τα ποιοτικά υλικά που ο οργανισμός του σκύλου μας έχει ανάγκη.

Όπως είναι λογικό, οι ανάγκες ενός κυνηγόσκυλου σε ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερες από άλλα σκυλιά. Επιπρόσθετα είδη ενέργειας που πρέπει να υπολογίζουμε ότι χρειάζεται το σκυλί μας είναι η ενέργεια που κρατεί τον οργανισμό εν ζωή και η ενέργεια που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος όσον αφορά κρύο/ζέστη, θεωρούμενες ως "πάγιο" μιας και οργανισμός τις χρειάζεται ολόχρονα ανεξαρτήτου άσκησης ή εκγύμνασης. Για να βρει αυτή την ενέργεια ο οργανισμός πρέπει να κάνει καύση συστατικών όπως μία μηχανή αυτοκινήτου, η οποία για να κινηθεί καίει βενζίνη/πετρέλαιο. Πιο κάτω θα δούμε μερικά από τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και συνεπώς αναγκαία στο να εμπεριέχονται στη σκυλοτροφή που δίνουμε στο σκύλο μας.

Πρωτεΐνες: Ο σκύλος ως σαρκοφάγος χρειάζεται πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, δηλαδή από ζώα όπως κοτόπουλο, αρνί, ψάρι, αυγό κ.λπ. Για να καταλάβουμε τη σημασία των πρωτεϊνών πρέπει να σκεφτούμε τη δουλειά που κάνουν στον οργανισμό από την αρχή της ζωής του μέχρι και τα γεράματα. Το οξυγόνο μεταφέρεται από την αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι πρωτεΐνη. Όλοι οι μύες έχουν κύριο συστατικό τους την πρωτεΐνη και η ασπίδα του οργανισμού, δηλαδή τα αντισώματα που τον προστατεύουν από ασθένειες, λοιμώξεις κ.λπ., είναι πρωτεΐνη. Αν οι πρωτεΐνες στον οργανισμό του ζώου μας είναι ανεπαρκείς, τότε παρατηρούμε έλλειψη ζωηράδας, εύκολη προσβολή από μικρόβια και ασθένειες ενώ μπορεί να πάθει και αναιμία.

Λίπη: Η βασικότερη και πλουσιότερη πηγή ενέργειας σε μία τροφή. Με την καύση τους ο οργανισμός παράγει σημαντικά ποσά ενέργειας, τα οποία χρησιμοποιεί για όλες τις λειτουργίες του. Τα "γνωστά" απαραίτητα λιπαρά οξέα έχουν ρόλο ευεργετικό στη λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών, του εγκεφάλου και το δέρμα. Χαρακτηριστικά σκύλων που λαμβάνουν σωστές ποσότητες λιπαρών οξέων είναι το λαμπερό-γυαλιστερό τρίχωμα, το ελαστικό δέρμα, η απουσία ξεφλουδίσματος ή πιτυρίδας, η απουσία της γνωστής άσχημης μυρωδιάς, καθώς και η έλλειψη δερματικών παθήσεων ή μολύνσεων.

Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Πρώτη κατηγορία οι αδιάλυτες ίνες, οι οποίες είναι φυσικής προέλευσης και βοηθούν την κινητικότητα του πεπτικού συστήματος, έτσι ώστε η πέψη της τροφής να ακολουθεί ένα σωστό και σταθερό ρυθμό. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι διαλυτές ίνες και η γλυκόζη. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν σημαντικά στις ζυμώσεις του εντέρου ενώ η γλυκόζη, η οποία απορροφάται από τον οργανισμό, αποτελεί μια επίσης εύκολη πηγή ενέργειας.

Βιταμίνες & Ιχνοστοιχεία: Συστατικά, τα οποία ναι μεν βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στις ξηρές τροφές, αλλά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού κρατώντας τις ισορροπίες. Έλλειψη ιχνοστοιχείων και βιταμινών στον οργανισμό προκαλεί γενικές διαταραχές παρουσιάζοντας πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Οι ποιοτικές τροφές περιέχουν στη σύνθεσή τους τόσο βιταμίνες όσο και ιχνοστοιχεία ενώ μπορούμε ακόμη να βρούμε στην αγορά και συμπληρώματα υπό μορφή ταμπλέτας-χάπι. Σε περίπτωση, όμως, που θα χορηγήσουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ακριβείς ελλείψεις του οργανισμού του σκύλου μας, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιο συμπλήρωμα θα ζητήσουμε και ποια δοσολογία θα ακολουθήσουμε. Προσοχή πάντοτε στην υπερβολή, καθώς μόνο προβλήματα μπορεί να προξενήσει.

Αλήθεια, όμως, πόσοι ξέρουμε να "ταΐσουμε" τα σκυλιά μας; Συνήθως, παίρνουμε μια τροφή από τον προμηθευτή ή το Pet Shop ή τον κτηνίατρό μας με βάση το μέγεθος του σκυλιού μας. Ελάχιστοι ζητούν την άποψη του πωλητή, ο οποίος κανονικά θα πρέπει να έχει τις γνώσεις, έτσι ώστε να μας βοηθήσει. Έτσι, δίνουμε στο σκυλί μας μια τροφή για ένα μήνα και το αποτέλεσμα είναι αν χάνει βάρος-φταίει η τροφή, αν έχει κόπρανα χαλαρά-φταίει η τροφή, για μειωμένη αντοχή-φταίει η τροφή και με αυτό τον τρόπο μέσα σε ένα χρόνο τα σκυλιά μας αλλάζουν 5-6 μάρκες τροφής ενώ εμείς ψάχνουμε ανελλιπώς την "τέλεια". Ελάχιστοι μπαίνουν στον κόπο να ασχοληθούν με τη σωστή διατροφή, έτσι ώστε να βρουν και τη σωστή τροφή για τα σκυλιά τους. Συχνός παράγοντας είναι το οικονομικό και γι’ αυτό, δική μου προσωπική άποψη είναι ότι "έχω στα κλουβιά μου όσα σκυλιά μπορώ να συντηρώ σωστά και αξιοπρεπώς". Δηλαδή, παρά να έχω 10 σκυλιά και να ψάχνω τις "περίεργα" φθηνές τροφές, προτιμώ να έχω 3-4 και να τα ταΐζω κάτι ποιοτικό, το οποίο θα μου δώσει αποτέλεσμα τόσο στην υγεία τους όσο και στην αντοχή τους.

Καταλήγοντας, έτσι, ότι προτιμώ να έχω λιγότερα σκυλιά και να τα έχω πιο αξιοπρεπώς, ξεκινώ να ψάχνω τις τροφές premium και super premium. Μιλώντας με τον προμηθευτή μου θα πρέπει να του δώσω πληροφορίες όσον αφορά ράτσα, ηλικία, βάρος, χρόνο προπόνησης-εκγύμνασης, όπως επίσης κι αν υπάρχει οποιοδήποτε μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας. Ο ίδιος με βάση την πείρα του θα ξέρει τι πρέπει να μας δώσει ή πώς να ξεκινήσει τη διατροφή του κάθε σκυλιού. Η δουλειά του όμως δεν σταματά εκεί, καθώς εάν στην πορεία παρατηρήσουμε πρόβλημα στη σχέση σκύλου-διατροφής, τότε και πάλι θα πρέπει να βοηθήσει, ώστε να βρεθεί το πρόβλημα. Ίσως το συγκεκριμένο είδος που μας έδωσε να μην είναι ανεχτό στον οργανισμό του σκυλιού μας, ίσως του δώσαμε λάθος πληροφορίες (π.χ. βγάζω τα σκυλιά μου στο βουνό 4 φορές την εβδομάδα ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν τα βγάζω σχεδόν καθόλου. Για να βρεθεί η σωστή φόρμουλα τροφής, ποσότητας, συστατικά (πρωτεΐνη-λίπος) για το κάθε σκυλί μας μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες. Δεν είναι τυχαίο που όσοι ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τη διατροφή του σκύλου τους, συνήθως τους δίνουν την ίδια μάρκα τροφής για αρκετά χρόνια ρυθμίζοντας απλά το είδος (ενέργεια, συντήρηση κ.λπ.) και την ποσότητα. Η πλήρης συνεννόηση με τον προμηθευτή μας δίνει την ευκαιρία και σε αυτόν, ώστε να παρατηρεί τα αποτελέσματα και τις επιδόσεις της τροφής που πουλάει και συνεπώς να βλέπει τα προτερήματά της, όπως και τα περιθώρια βελτίωσής της είτε μεταφέροντάς τα στην παρασκευαστική εταιρεία είτε στο εργοστάσιο και το επιστημονικό προσωπικό. Πάντοτε, ο σωστός πωλητής επιθυμεί να ακούει τα σχόλια των πελατών του ασχέτως αν είναι θετικά ή αρνητικά.

Στην Κυπριακή αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες είδη και μάρκες σκυλοτροφών, τις αναλυτικές συστάσεις των οποίων μπορούμε να ζητήσουμε και να μελετήσουμε, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ό, τι πιο ολοκληρωμένο και ιδανικό για το σκυλί μας. Υπάρχουν σοβαρές εταιρείες και πωλητές πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν και να μας βοηθήσουν. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον τετράποδο σύντροφό μας χαρίζοντάς του έτσι μια πιο εύκολη, υγιεινή και μακριά ζωή γεμάτη ενέργεια και πάθος.

Ανδρέας Παρέλλης