Μετά την δήλωση του γνωστού Μετεωρολόγου Έρικ Κίτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την χθεσινή πυρκαγιά, γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα κατά πόσο υπάρχουν διοικητικές ευθύνες ως προς την αντιμετώπιση της χθεσινής πυρκαγιάς, η οποία κατέκαψε πέραν των δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων άγρια βλάστηση, αρκετές χαρουπιές και ελιές στην περιοχή Αγίου Θωμά - Πραστειού – Αυδήμου - Πλατανίδια.


Συγκεκριμένα ο Έρικ Κίτας δήλωσε στην σελίδα του KITASWEATHER στο FB.

‘Για τις πολύ μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει η πυρκαγιά απόψε φέρει τεράστια ευθύνη η ηγεσία της Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου με τους λάθος χειρισμούς της. Εύχομαι να μην θρηνήσουμε θύματα μέχρι το πρωί. Καλή δύναμη σε όσους μάχονται με τις φλόγες.’


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έρικ πέραν από τις γνώσεις τις οποίες απέκτησε μέσα από τις σπουδές του για το θέμα μετεωρολογίας και το fire weather, έχει παρευρεθεί και έχει πάρει και μέρος σε κατάσβεση αρκετών μεγάλων πυρκαγιών και κυρίως δασικών πυρκαγιών. Επικοινωνήσαμε με τον Έρικ για να μας δώσει την άποψη του αλλά και για να μας περιγράψει το τι είδε ο ίδιος στο σημείο της πυρκαγιάς χθες το βράδυ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας η οποία ανταποκρίθηκε στην χθεσινή πυρκαγιά ήταν πολύ μικρή εν σχέση με το μέγεθος της πυρκαγιάς, κάτι το οποίο είχαν αναφέρει και οι πυροσβέστες που βρίσκονταν στη περιοχή. Μία τέτοια πυρκαγιά ήταν αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο με πέντε – έξι πυροσβεστικά οχήματα, κάτω από τέτοιες καιρικές συνθήκες (συνθήκες καύσωνα – ανομβρίας) και σε μια τόσο δύσβατη περιοχή και πυκνή βλάστηση. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έσπευδαν πολύ περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ ήταν ακόμη ένας λόγος να αναπτυχθούν πιο ισχυρές επίγειες δυνάμεις αφού τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν κατά τις βραδινές ώρες.

Το κάθε όχημα απείχε από μισό μέχρι ένα χιλιόμετρο το ένα από το άλλο χωρίς καμία ουσιαστική υποστήριξη θέτοντας σε κίνδυνο τα οχήματα και αφήνοντας το μέτωπο ανεξέλεγκτο.

Σύμφωνα με τον Έρικ κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης κινδύνευσαν σε δυο περιπτώσεις πυροσβεστικά οχήματα αλλά και οι ίδιοι οι πυροσβέστες αφού τα οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Τα πυροσβεστικά οχήματα διέθεταν μόνο τρία κουλούρια λάστιχο (ακατάλληλα για μια πυρκαγιά τέτοιας διάστασης), όπως συνηθίζεται από την Πυροσβεστική. Αντίστοιχα πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών φέρουν δεκατέσσερα κουλούρια από λάστιχο.

Ενώ. δεν υπήρξαν βυτιοφόρα υποστήριξης τα οποία θα αναπληρούσαν το νερό και δεν θα χρειαζόταν τα λιγοστά πυροσβεστικά οχήματα να απομακρύνονταν από την περιοχή για αναπλήρωση νερού.

Επίσης, δεν είχαν κληθεί από την πρώτη στιγμή πυροσβέστες οι οποίοι βρίσκονταν σε υπηρεσία on call και θα ερχόντουσαν δουλειά.

Διερωτάται δε εάν είχαν ειδοποιηθεί οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες δεν έγιναν αντιληπτές στην περιοχή, σε αντίθεση με την Υπηρεσία Θήρας η οποία έδωσε το παρόν της μετά από κάλεσμα.

Έχοντας ο ίδιος ζήσει από κοντά δεκάδες μεγάλες πυρκαγιές θεωρεί ότι η όλη αντιμετώπιση χθες ήταν ελλιπές και θα μπορούσε να υπήρχε καλύτερος συντονισμός και περισσότερη στήριξη. Έτσι δεν θα κινδύνευαν πυροσβέστες και η φωτιά θα έκανε λιγότερη καταστροφή.


Αν υπάρχουν αμφιβολίες οι αναγνώστες μπορούν να δουν τα 3 live videos του Kitas Weather, στα οποία φαίνεται καθαρά η «απουσία» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Τα link για τα βίντεο :

https://fb.watch/6uKL5-nD2H/

https://fb.watch/6uKNxEwp0x/

https://fb.watch/6uKQNtRjml/



“Οι πυροσβέστες έδωσαν μια άνιση μάχη και με όλες τους τις δυνάμεις και με κίνδυνο τη ζωή τους πάλεψαν με τις φλόγες για πέραν των 10 ωρών. Το λάθος βρίσκεται στις αποφάσεις που πάρθηκαν εκείνη τη στιγμή και εάν η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη σε μια τόση δύσκολη περίοδο( καύσωνας ανομβρία) τότε οι αρμόδιοι είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε καταγγελίες για να βελτιωθεί η κατάσταση και να απαλλαγούν από τις ευθύνες.», υπογραμμίζει ο Έρικ Κίτας.