Έναρξη της κυνηγετικής περιόδου με ένα από τα πιο δύσκολα και πιο εντυπωσιακά θηράματα. Πουλί μεγάλο σχετικά σε μέγεθος το οποίο κρατάει ευθεία πορεία εκτός και εάν ενοχληθεί και αλλάξει πορεία. Είναι θήραμα το οποίο μπορούμε να το βρούμε από τις πιο ψηλές βουνοκορφές μέχρι τους κάμπους με τα σπαρτά. Ένα θήραμα μοναδικό το οποίο μπορεί να μας χαρίσει μοναδικές κυνηγετικές συγκινήσεις ή να μας ωθήσει στο να ξεχάσουμε το κυνήγι της το καλοκαίρι και να περιμένουμε την έναρξη του ενδημικού για να εκτονωθούμε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι αρκετοί κυνηγοί προτιμούν να μην συμμετέχουν στο κυνήγι της το καλοκαίρι. Οι δύσκολες Αυγουστιάτικες συνθήκες και η δυσκολία σύλληψης αυτού του θηράματος προτρέπει αρκετό κυνηγόκοσμο στο να μείνει σπίτι του αυτή την περίοδο

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί οι μελετημένοι που θα καταφέρουν να πετύχουν ορισμένα πουλιά βασιζόμενοι όχι κυρίως στην τύχη αλλά ακολουθώντας πιστά κάποια γενικά συμπεράσματα που βγήκαν μέσα από την εμπειρία των κυνηγών τόσα χρόνια ως πως τον τρόπο που κυνηγάμε αυτά του πουλιά.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα αναλύσουμε κάποιους παράγοντες οι οποίοι θα μας οδηγήσουν σε ένα πετυχημένο φασσοκυνήγι.


Παράγοντας πρώτος-Επιλογή του πόστου.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ο οποίος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ή αποτυχία της εξόρμησης μας. Για να βρούμε ένα καλό πόστο όπου θα κυνηγήσουμε τα πουλιά πρέπει να λάβουμε κάποια πράγματα υπόψη μας. Πρώτα από όλα θα πρέπει να σκεφτούμε γιατί να περάσουν τα πουλιά από εκεί. Μήπως βγαίνουν από το Δάσος και πάνε σε κάποιο σπερμένο ή σε κάποιο νερό. Μήπως όταν τα πουλιά νιώσουν απειλή στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση; Το σίγουρο είναι ότι η φάσσα είναι το πιο αβέβαιο πουλί. Μπορείς μια μέρα να δεις εκατοντάδες σε ένα τόπο και την επόμενη μέρα να μην δεις φτερό. Άρα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πουλιά κάνουν πέρασμα από εκεί για κάποιο συγκεκριμένο λόγω. Έτσι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τις πετύχουμε εκεί κατά την πρώτη εξόρμηση.

Παράγοντας Δεύτερος- Πρόβλεψη για ενόχληση από άλλους κυνηγούς

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το θράσος ορισμένων δεν έχει όρια. Ενώ έχουμε βρει ένα πολύ ωραίο πόστο και περιμένουμε να ξημερώσει ξαφνικά εμφανίζεται ένα τύπος και κάθετε δέκα μέτρα μπροστά μας αγνοώντας την παρουσία μας. Αν του πεις και τίποτα ξεκινούν τα γνωστά….. Έτσι λοιπόν πρέπει να σταθούμε σε ένα χώρο όπου δεν θα μας επηρεάσουν τυχόν παρείσακτοι που θα εμφανιστούν την τελευταία στιγμή. Τέτοιες περιοχές είναι σύνορα απαγορευμένης -επιτρεπόμενης, κόψιμο ενός βουνού, στο τέρμα ενός σπερμένου που ξεκινάνε τα δέντρα και πολλές άλλες τοποθεσίες.



Παράγοντας Τρίτος – Κάλυψη και απόκρυψη

Είναι κοινός αποδεκτό ότι η φάσσα είναι ένα πολύ παρατηρητικό πουλί. Ο τόπος όπου θα επιλέξουμε να σταθούμε πρέπει να μας παρέχει κάλυψη και απόκρυψη μέσα στην φύση έτσι ώστε η σιλουέτα του κορμιού μας και του όπλου μας να μην προδώσουν την θέση μας. Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες συγκεκριμένες παραλλαγές και δίκτυα παραλλαγής ειδικά για το κυνήγι αυτού του πουλιού μπορούν να κάνουν αισθητή διαφορά στο κυνήγι μας.


Παράγοντας Τέταρτος – Ακινησία

Πρέπει να είμαστε ψυχολογικά και σωματικά προετοιμασμένοι για ένα κυνήγι το οποίο απαιτεί πλήρη ακινησία για αρκετό χρονικό διάστημα. Όταν ξεπροβάλει ένα πουλί ή ένα κοπάδι από πουλιά από μακριά πρέπει να μην κινούμε ούτε τα βλέφαρα των ματιών μας που λέει ο λόγος. Μία άσκοπη κίνηση μπορεί να τρομάξει το κοπάδι και να το σπρώξει μακριά. Με το που θα δούμε τα πουλιά έστω και εάν αυτά δεν κατευθύνονται κατευθείαν προς εμάς πρέπει να μείνουμε ακίνητοι γιατί κάποιοι άλλοι απρόσεκτοι κυνηγοί μπορεί να τα οδηγήσουν προς το μέρος μας.

Παράγοντας Πέμπτος- Να ξέρουμε πότε πατάμε την σκανδάλη

Είναι ένα από τα σοβαρότερα λάθη που κάνουν αρχάριοι ή αχάπαροι κυνηγοί. Μόλις δουν το πουλί από μακρινή απόσταση ξεκινούν να το πυροβολούν νομίζοντας ότι υπάρχει μια πιθανότητα να πάρουν το θήραμα. Μου έτυχε πολλές φορές να στέκομαι στην κορυφή ενός βουνού και να μην χτυπώ τα πουλιά που περνούν από πάνω μου γιατί είναι ψηλά και να τους ρίχνουν άλλοι που βρίσκονται 100-200 μέτρα πιο χαμηλά από εμένα. Σαν γενικός κανόνας χτυπάμε μια φάσσα όταν διακρίνουμε καθαρά τα χρώματα της . Οι παλιοί κυνηγοί έλεγαν όταν δεις καθαρά το άσπρο χρώμα στο στήθος της ή ακόμα όταν δεις καθαρά το μάτι της.


Παράγοντας έκτος –Μην χτυπήσεις τον οδηγό

Πολλές φορές εάν παρακολουθήσουμε ένα κοπάδι από φάσσες να κινούνται θα παρατηρήσουμε ότι μπροστά στο κοπάδι ένα πουλί προπορεύεται σε μια απόσταση 200-300 μέτρων. Πρόκειται για τον οδηγό ο οποίος φροντίζει να οδηγήσει το κοπάδι με ασφάλεια είτε σε μέρος όπου υπάρχει φαγητό και νερό είτε σε μέρος όπου επικρατεί ησυχία. Δεν σημαίνει ότι εάν δούμε ένα μόνο πουλί να έρχεται κατά πάνω μας ότι είναι ο οδηγός. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο οδηγός προπορεύεται του κοπαδιού. Σε μια τέτοια περίπτωση ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν χτυπάμε τον οδηγό εάν αυτός φέρνει το κοπάδι προς τα πάνω μας.

 

Παράγοντας έβδομος- Υπομονή θα περάσουν

Όταν παραδοσιακά ξέρουμε ότι από το συγκεκριμένο πόστο περνάνε πουλιά τότε πρέπει να έχουμε υπομονή. Μπορεί λόγο πολυκοσμίας, λόγο απρόσεκτων παρατηρήσεων τις προηγούμενες μέρες τα πουλιά να έχουν γίνει καχύποπτα και να μην αποφασίζουν να κάνουν το πέρασμα τους. Ο μόνος μας σύμμαχος σε μια τέτοια περίπτωση είναι η υπομονή. Πολλοί είναι οι συνάδελφοι κυνηγοί που ενώ ξενύχτισαν για ένα συγκεκριμένο πόστο το εγκατέλειψαν στις εννιά ή δέκα το πρωί επειδή τα πουλιά δεν πέρασαν. Ακόμη πιο πολλοί ήταν εκείνοι που έδειξαν υπομονή και κατά το μεσημέρι πέτυχαν σημαντικούς αριθμούς ενώ το πρωί τα πουλιά ήσαν άφαντα. Προσωπικά εγώ τα τελευταία τρία χρόνια πηγαίνω πάντα στο ίδιο πόστο που ξέρω ότι τα πουλιά κάνουν πέρασμα. Την μια χρονιά χτύπησα τρία πουλιά μόλις ξημέρωσε, την επόμενη χρονιά δύο πουλιά κατά τις εννιά και πέρσι χτύπησε τρία πουλιά μετά τις 10. Υπομονή λοιπόν και θα περάσουν.



Παράγοντας όγδοος-άνεση στο πόστο –σωστός ρουχισμός

Το να κυνηγάς για ώρες κάτω από τον Αυγουστιάτικο ήλιο δεν είναι και ότι καλύτερο. Πέραν λοιπόν από την υπομονή πρέπει να λάβεις και τις κατάλληλες προφυλάξεις για να μην κάνεις την ζωή σου ακόμη πιο δύσκολη. Άνετος ελαφρύς ρουχισμός ο οποίος να καλύπτει όλο σου το σώμα. Τα περισσότερα εγκαύματα που παθαίνουν οι κυνηγοί σε αυτό το κυνήγι είναι στα χέρια και το σβέρκο. Καλύτερα να φοράμε μακρυμάνικα καλοκαιρινά ρούχα παρά κοντές φανελίτσες. Καπέλο και γυαλιά απαραίτητο αξεσουάρ καθώς θέλουμε όχι μόνο να προφυλαχθούμε από τις σκληρές καλοκαιρινές αχτίνες του ήλιου αλλά και να μπορούμε να σκοπεύουμε άνετα ανεξαρτήτως που βρίσκετε ο ήλιος. Πολλές φορές το ξενύχτι η αϋπνία και ο δυνατός ήλιος απέναντι μας είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που μας οδηγούν στην αστοχία. Μαζί μας πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε άφθονο καθαρό νερό και ελαφρύ γεύμα εάν θα μείνουμε ώρες πολλές. Επίσης μια παγωνιέρα με πάγο είναι αναγκαία για να μας κρατήσει και τα θηράματα φρέσκα και το νερό μας παγωμένο. Τέλος ένα βολικό καρεκλάκι που θα μας βολεύει να σηκωνόμαστε εύκολα και γρήγορα θα ανακουφίσει το κορμί μας από τις πολλές ώρες αναμονής. Δεν είναι ανάγκη να βλέπουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και να γυρίζουμε σαν σβούρες όλη την ώρα. Επικεντρωνόμαστε κυρίως στην κατεύθυνση που έρχονται τα περισσότερα πουλιά και εάν έρθει και κάποιο ανάποδα…………. τι να κάνουμε συμβαίνουν και τα αναπάντεχα.


Παράγοντας ένατος- Νερό ή φαγητό;


Όσο γνωρίζουν καλά την καχυποψία της φάσσας ξέρουν από πρώτο χέρι ότι τα πουλιά μπορεί την συγκεκριμένη μέρα να απαρνηθούν ένα καλό βοσκότοπο λόγω φασαρίας και αυξημένου κινδύνου αλλά δύσκολα θα πουν όχι στο νερό. Ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες που τα πουλιά αναζητούν λίγη δροσιά θα κινηθούν κοντά σε σημεία με νερό. Εκεί δεν θα έρθουν κοπαδιαστά αλλά ένα ένα και μάλιστα με χαμηλές και αθόρυβες πτήσεις θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το σημείο. Φυσικά τα σημεία με φαγητά (θερισοί-σπερμένα κ.τ.λ) δουλεύουν κυρίως τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι και από εκεί και πέρα μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε στο νερό. Έτσι λοιπόν εάν δεν έχουμε ένα πόστο που συνδυάζει και τα δύο μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα δύο ή να μετακινηθούμε ανάλογα.


Παράγοντας δέκατος ακαθαρσίες στον χώρο

Το ότι χειρότερο είναι να πηγαίνουμε σε ένα πόστο και να αφήνουμε πίσω μας ακαθαρσίες. Αλουμινόχαρτα από το σάντουιτς μας, τενεκεδάκια από αναψυκτικά, άδεια φυσίγγια και ένα σωρό άλλα πράγματα . Όλα αυτά πέραν του ότι μολύνουν το φυσικό περιβάλλον, το σπίτι των θηραμάτων που εμείς γυρεύουμε και έχουμε απαιτήσεις να υπάρχουν σε αφθονία είναι όλα απωθητικά αντικείμενα για τα πουλιά. Ένα τενεκεδάκι ή ένα άδειο φυσίγγι που γυαλίζει στον ήλιο μπορεί να προειδοποιήσει ένα κοπάδι από φάσσες που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά. Μπορεί να βλέπουμε τα κοπάδια να έρχονται και ενώ είμαστε εντελώς ακίνητοι και ακολουθούμε πιστά όλους τους άγραφους νόμους για αυτό το κυνήγι ξαφνικά το κοπάδι να απομακρύνετε χωρίς να ξέρουμε τον λόγο. Ο λόγος μπορεί να είναι το τενεκεδάκι που πετάξαμε εμείς ή κάποιοι άλλοι ασυνείδητοι κυνηγοί πριν από εμάς. Όταν πάω σε ένα πόστο είναι κανόνας να καθαρίζω καλά την γύρω περιοχή και μάλιστα πολλές φορές ευελπιστώ οι γύρω μου να μην έχουν τόσο καλή περιβαλλοντολογική συνείδηση για ευνόητους λόγους.


Τώρα όλα αυτά, είναι πράγματα που προέκυψαν μετά από παρατηρήσεις δικές μας και ποιο παλιών κυνηγών και μετά από αρκετές δοκιμές και επαφές με το θήραμα. Οι νεότεροι κυνηγοί μπορούν να επωφεληθούν όλων αυτών των πληροφοριών για να αποφύγουν σοβαρά λάθη σε αυτό το κυνήγι ενώ κάποιοι ποιο παλιοί που μέχρι σήμερα δεν είχαν τα απαιτούμενα αποτελέσματα μπορούν να διορθώσουν αρκετά πράγματα για να οδηγηθούν σε μεγαλύτερες επιτυχίες. Ο άνθρωπος όσο έρχεται σε επαφή με το θήραμα μαθαίνει όλο και περισσότερα για τις συνήθεις του. Με αυτό τον τρόπο γίνετε καλύτερος κυνηγός με την παρατηρητικότητα και τον σεβασμό προς το θήραμα αποκτάς ακόμη ένα πλεονέκτημα το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες να έχεις μια πετυχημένη κυνηγετική εξόρμηση . Κυνήγι σημαίνει το θήραμα και ο κυνηγός να έχουν 50-50 πιθανότητες. Οτιδήποτε πέραν από αυτό δεν θεωρείτε κυνήγι.