Παρά το ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι στο κυνήγι του ενδημικού πρέπει ο κάθε κυνηγός να φέρει 30% της ενδυμασίας του με πορτοκαλί χρώμα. Παρά το ότι κάθε χρόνο στατιστικά τα περισσότερα ατυχήματα και τα περισσότερα σφαιρίδια τα δέχονται άτομα τα οποία δε φέρουν διακριτικό πορτοκαλί χρώμα. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο χρώμα δε μας επηρεάζει στο κυνήγι ενδημικού, εντούτοις επιμένουν ορισμένοι να μη φοράνε τίποτε πορτοκαλί επάνω τους. Το πιο απλό και εύκολο ένα καπελάκι, με το οποίο μπορεί να τους διακρίνει ένας συνάδελφος τους κυνηγός ή ακόμη και ο σύντροφος τους από απόσταση πέραν των 100 μέτρων.

Αρκετές φορές ιδιαίτερα όταν μας καταβάλει το πάθος για κυνήγι η προσοχή μας εστιάζετε κυρίως στα σκυλιά μας ή στο πολύ κοντινό μας περιβάλλον από όπου πιθανό να ξεπεταχτεί κάποιο θήραμα. Όταν όμως υπάρχει ένα κυνηγός ανάμεσα στη ψηλή βλάστηση και σε απόσταση πενήντα μέτρων, δύσκολα μπορούμε να τον διακρίνουμε εάν δε φέρει κάποιο ευδιάκριτο χρώμα στην ένδυσή του. Σε τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνουν και τα περισσότερα ατυχήματα. Τα σφαιρίδια από ένα κυνηγετικό όπλο μπορούν να προκαλέσουν ζημιά ακόμη και σε απόσταση εκατό μέτρων. Στην πιο κάτω φωτογραφία βλέπουμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα κυνηγό, ο οποίος φοράει πράσινα ρούχα και σε ένα κυνηγό, ο οποίος φοράει πορτοκαλιά σε απόσταση σαράντα μέτρων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο πιο εύκολο γίνεται το κυνήγι μας όταν γνωρίζουμε που βρίσκονται εύκολα οι συγκυνηγοί μας ή ακόμη ο σύντροφός μας, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια νιώθουμε όταν μπορούν οι άλλοι να μας διακρίνουν εμάς.

Πολλές φορές διέκρινα κυνηγούς σε απόσταση πέραν των 400 μέτρων μόνο και μόνο από το πορτοκαλί καπέλο που φορούσανε. Το να φέρουμε ένα καπελάκι ή ένα γιλέκο πορτοκαλί είναι μια υποχρέωση και προς τους συνάδελφους κυνηγούς αλλά κυρίως προς την οικογένειά μας, η οποία μας περιμένει να γυρίσουμε σπίτι σώοι και αβλαβείς. Ρωτήστε κάποιον που δέχθηκε σκάγια στο κυνήγι, ο οποίος έχασε κάποιο σημαντικό μέρος της σωματικής του ακεραιότητας, εάν θα φορούσε πορτοκαλί τώρα στο κυνήγι ή όχι; Όλοι γνωρίζουμε τη σωστή απάντηση, αλλά δυστυχώς αρκετοί δε θέλουμε να πέσουμε από το εγώ μας και να εφαρμόσουμε το αυτονόητο. Μέχρι όμως να μας βρούνε τα σκάγια, τότε θα αντιληφθούμε τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα του να φοράμε πορτοκαλί.