Του Ανδρέα Κωνσταντίνου

Εγκεκριμένου Οπλουργού Beretta Κύπρου


Αγαπητοί φίλοι σας χαιρετώ.

Το κυνήγι πλησιάζει και σίγουρα όλοι έχουμε το μυαλό μας στο εκπληκτικό και απολαυστικό μας σπορ. Πολλοί από εμάς ξεκίνησαν τις προετοιμασίες εδώ και καιρό ως αναφορά τα σκυλιά, τα αυτοκίνητα, τα ρούχα και τα παπούτσια που χρειαζόμαστε για το κυνήγι. Τι γίνεται όμως με τα όπλα μας; Η μέχρι τώρα εμπειρία μου, μου λέει ότι οι περισσότεροι κυνηγοί θα αναζητήσουν το όπλο τους την τελευταία βδομάδα για να πάνε στο κυνήγι. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος καθώς εάν το όπλο έχει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα τότε ο χρόνος για να διορθωθεί είναι πολύ περιορισμένος. Παράλληλα μια μακρόχρονη φύλαξη, εάν έχει γίνει με λάθος τρόπο το πιο πιθανό είναι ότι το όπλο θα μας βγάλει κάποια προβλήματα. Το ιδανικό είναι το όπλο πρίν φυλαχθεί να τύχει μιας καλής συντήρησης από κάποιο όπλουργό. Εάν όχι τότε θα πρέπει έγκαιρα να το πάρουμε σε ένα οπλουργό πρίν την έναρξη της χρονιάς για ένα καλό έλεγχο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Παλιά λάδια, σκουριά και υγρασία πιθανό να έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα μηχανικά μέρη του όπλου τα οποία να μην φαίνονται. Αρκετοί είναι με την εντύπωση ότι οσο περισσότερο λάδι βάλουν στο όπλο τόσο το καλύτερο. Αυτό είναι λάθος ιδιαίτερα κοντά στον μηχανισμό. Λάδια τα οποία εισχωρούν στον μηχανισμό προκαλούν προβλήματα. Ο μηχανισμός αφού τοποθετήσουμε ειδικό λάδι κατόπιν το στεγνώνουμε με αέρα για να απομακρύνουμε περιττά σώματα.

Όπως και να έχει όμως ακόμη και εάν έχετε μείνει την τελευταία βδομάδα για αν αναζητήσετε το όπλο σας υπάρχουν κάποιοι απλοί έλεγχοι τους οποίους μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.


  • Καταρχήν συναρμολογούμε το όπλο και βεβαιωνόμαστε ότι το όπλο ανοίγει και κλείνει κανονικά. Η πεταλούδα πρέπει να παίρνει την σωστή θέση και να μην παρατηρούμε τυχόν τριβή ανάμεσα στις κάννες και το action του όπλου. Πρέπει ο θόρυβος του όπλου την ώρα που κλείνει να είναι ομαλός και χωρίς ανώμαλους τριγμούς.
  • Σε δεύτερο στάδιο βεβαιονόμαστε ότι δουλεύει σωστά η ασφάλεια του όπλου μας και η αλλαγή του επιλογέα εάν υπάρχει. Εάν δούμε ότι κάτι από τα πιο πα΄νω σεν δουλεύει σωστά τα΄τοε πρέπει το όπλο να πάει σε οπλουργό
  • Παρατηρούμε καλά τις κάνες τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά για σοβαρές διαβρώσεις ή ξένα σώματα. Ακόμη και ένα ξεχασμένο φύλλο ή φτερό από την περσινή χρονιά είναι ικανό να δημιουργήσει έκρηξη στην κάνη
  • Με την χρήση δοκιμαστικών φυσιγγίων με ελατήριο, παρατηρούμε εάν δουλεύουν σωστά οι σκανδάλες αλλά και οι εξωλκείς εάν υπάρχουν . Ποτέ δεν πυροβολούμε το όπλο χωρίς δοκιμαστικά φυσίγγια καθώς φθείρουμε τα ελατήρια και τις βελόνες.
  • Ποτέ δεν τρίβουμε τις θαλάμες με γυαλόχαρτα ή άλλα υλικά για να καθαρίσουν τα οποία μπορεί να προκαλέσουν άνοιγμα της θαλάμης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά στο όπλο και κατόπιν να μην βγαίνουν από μέσα τα φυσίγγια.
  • Παρατηρούμε ότι όλα τα ξύλινα μέρη είναι καλά βιδωμένα στα μεταλλικά μέρη και δεν υπάρχουν χαλαρές βίδες.
  • Παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει ευαισθησία στις σκανδάλες. Τα κυνηγετικά όπλα τα οποία έχουν ευαίσθητες σκανδάλες είναι άκρως επικίνδυνα. Συνήθως τα κυνηγετικά ‘οπλα έχουν βάρος σκανδάλης από 1.700 γραμ. έως 2.100 γραμ.


Εάν έχουμε την ευχέρεια μπορούμε να πάμε και στο σκοπευτήριο να ρίξουμε μερικέ ντουφεκιές για να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν σωστά στο όπλο μας. Επίσης θα πρέπει να ξέρουμε τις δυνατότητες του όπλου μας και να επιλέγουμε τα κατάλληλα φυσίγγια. Ιδιαίτερα παλαιού τύπου όπλα και όπλα με θαλάμες 65 mm.


Για αυτό αγαπητοί φίλοι τόσο για την δική μας ασφάλεια αλλά και για την ασφάλεια των συντρόφων μας καλύτερα να βγάλουμε έγκαιρα το όπλο μας από την θήκη και να σπαταλήσουμε σχολαστικό λίγο χρόνο επάνω του.

Καλά και ασφαλισμένα κυνήγια.